Yapılan çalışmalar sonucunda Akdeniz foku ve yaşam alanları üzerindeki tehditlerin belirlenmesi ve daha önceki çalışmalarla karşılaştırılması hedefleniyor. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından yürütülen Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında, Foça ÖÇK Bölgesi’nde Akdeniz foku koruma ve izleme faaliyetinin ön çalışması tamamlandı.
2011 yılı içinde 82 gözlem kaydedildi
Sualtı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD-AFAG) tarafından yürütülen ön çalışma kapsamında, Akdeniz fokunun mevcudiyeti ve alanı kullanımı hakkında 2011 ve 2012 yılı kayıtlarının, başta balıkçılar olmak üzere yöre halkından sağlanması hedeflendi.
Bununla birlikte, Akdeniz foku ve yaşam alanları üzerindeki tehditlerin belirlenmesi ve daha önceki yıllarda yapılan çalışmalar ile karşılaştırılması amaçlandı. Yapılan çalışmalarda, 2011 yılı içinde toplam 82 fok gözlem bilgisi alındı.
Kıyı mağaralarında inceleme yapılacak
Koruma ve izleme faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilecek arazi çalışmasında, fok gözlemleri kayıtlarının tümü toplanacak. Akdeniz foku kıyı mağaraları ve kıyısal habitatlarında yapılacak saha çalışmaları ve gözlemlerle türe ve yaşam alanlarına yönelik tehditlerin belirlenecek.
Kıyıların doğal yapılarının korunması çok önemli
Akdeniz foku kıyılara bağımlı bir canlı olduğundan genellikle kıyılarda gözlemleniyor. Hem kıyı sularda avlanan; hem de uyumak, dinlenmek ve yavrulamak için kıyıda karaya çıkan bir tür olduğundan, kıyıların doğal yapıları ile korunması, türün korunması ile birebir ilişkili durumda bulunuyor.
Proje hakkında:
Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi, Küresel Çevre Fonu (GEF) mali desteğiyle, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından, T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ortaklığında yürütülüyor.