18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Antika halılar hayat buluyor

Dünyanın dört bir yanından gönderilen antika halılar, Manisa’nın Demirci İlçesi’ndeki Veli ve Murat Arslan kardeşlerin elinde yeniden renkleniyor.

9 Eylül 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Antika halılar hayat buluyor

Yıllar önce binbir emekle dokunan ancak zamanla yıpranan halılar, Manisa’nın Demirci İlçesi’nde yaşayan Veli Arslan ve Murat Arslan kardeşlerin elinde yeniden yaşama dönüyor. İlçedeki küçük atölyelerinde antika halıları tamir eden 15 yıllık halı ustası iki kardeşin, dünyanın birçok ülkesinden müşterisi var. Büyük bölümü asırlık, antika halılar üzerinde duruma göre 5-6 ay çalıştıkları zaman olduğunu belirten kardeşlerden Veli Arslan, “Her yörenin halısını tamir ediyoruz. Deforme olan yerler için koyunlardan elde ettiğimiz yünleri ip 

haline getiriyoruz. Kazanlarda kök boya ile boyuyoruz. Deforme olan yerleri el emeği, göz nuru dökerek, büyük bir titizlikle tamir ediyoruz. Geçmişte dokunan tarihi halıları günümüze kazandırmaya çalışıyoruz. Uzun yıllar da bu halıların korunmasını istiyoruz” dedi. 

100 YILLIK GEÇMİŞE SAHİP   

Şu sıralarda üzerinde çalıştığı İran halısının bir asır önce dokunmuş olduğunu belirten Arslan, “Yıllar önce yaşamış kişilerin bu halıda emeği var. Bunu korumaya çalışıyoruz. Bu halı üzerinde 5 aydır çalışıyorum. 20 gün sonra ilk günkü haline dönecek. Müzede de sergilenebilecek bir halı. Tamir için başta İngiltere, ABD, Özbekistan, Fransa, Almanya, Hollanda, Avusturya olmak üzere birçok ülkeden halı getirenler oluyor” diye konuştu. Halı tamirinin sabır isteyen bir iş olduğunu belirten Arslan, “Tarihi halıları tamir ederken, yıllar önce halıyı dokuyan kişinin duygularını hissetmeye çalışıyorum. O duyguyu yakalayabilirsem o zaman o halıyı eski haline döndürebilirim. O duyguyu yakalayamazsak deforme olan motifi iyi bir şekilde düzeltemeyiz” ifadelerini kullandı.