Avrupa Endüstri Mühendisliği ve İşletme Öğrencileri Birliği (ESTIEM) üyeleri, ülkemizi ekonomik, politik ve kültürel yönden inceledi. Türkiye'deki ESTIEM'e kabul edilen 7 üniversiteden biri olan İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), Avrupalı öğrencilere hem ev sahipliği yaptı hem de Türkiye'yi 3 boyutlu tanıttı.
İEÜ Endüstri Sistemleri Topluluğu tarafından organize edilen "ESTIEM Europe3D Koordinasyon Toplantısı"nda Türkiye'nin ekonomisi, politikası, Türk mutfağı ve ebru sanatı üzerine sunumlar gerçekleştirildi. Letonya, Finlandiya, Macaristan, Ukrayna, Kıbrıs ve Türkiye'den 35 katılımcının yer aldığı etkinlikte, öğrenciler kendi aralarında gruplara ayrılarak geleceği şekillendirecek bilgi paylaşımlarında bulundular.
İEÜ Endüstri Sistemleri Topluluğu Başkanı Anıl İnanlı, çalışmaların analitik düşünme yetisi, mühendislik bilgisi ve pratik işletme tecrübelerini kazandırdığına dikkat çekerek, "1990 yılında kurulan organizasyon, Endüstri Mühendisliği ve İşletme öğrencileri arasında uluslararası ilişkileri temin etmeyi ve yürütmeyi amaçlıyor. Pek çok farklı ülke öğrencisinden oluşan proje takımları olarak bizler, tüm Avrupa'ya seslenen değişim programları, konferanslar, vaka analizi yarışmaları, seminerler ve etütler düzenliyoruz" şeklinde konuştu.
İnanlı, bu tür çalışmaların, teknolojik altyapıları özümsemiş endüstri mühendisliği öğrencilerine iş hayatında büyük bir avantaj sağladığını belirtti. Katılımcıların gruplara ayrılarak, politik, ekonomik ve kültürel etkileşim içinde tasarımlar yaptığını kaydeden İnanlı, "Toplantılarda, interaktif seminerler, eğitimler, ziyaretler ve etkinlikler aracılığıyla politika, ekonomi ve kültür alanında fikir sahibi olduk. ESTIEM, bugün 28 ülkede 72 üniversiteden 50 binden fazla öğrenciye ulaşıyor. Ülkemizde gerçekleştirdiğimiz toplantılarla Europe3D'nin geleceğini Türkiye'de tasarladık. Önümüzdeki hafta yeni bir toplantı Rusya'da daha sonra da Makedonya'da gerçekleştirilecek. Ülkemizde üzerinde çalıştığımız konulara Rusya ve Makedonya'da son şekilleri verilecek" dedi.
EUROPE3D NEDİR?
Europe3D katılımcıların etkinliğin yapıldığı ülke hakkında temel bilgilere sahip olabildiği bir organizasyondur. Amaç; ülkenin karakteristik özelliklerine dayanarak, o ülkenin politikası, ekonomisi ve kültürü hakkında bilginin paylaşılması ve özümsenmesidir. Farklı ülkelerden öğrencilere, ekonomi, bilim ve politik konularda uzman kişiler tarafından eğitimler/dersler verilmekle birlikte sosyal etkinliklerle etkileşimleri sağlanmaktadır.