Ortopedi Uzmanı Dr. Yaşar Selçuk, diyabet hastalarının ayaklarında görülen yaralar ve şekil bozukluklarının diyabetik ayak olarak adlandırıldığını ve bu durumun kişinin hayatını etkileyen ciddi problemlere yol açabileceğini belirterek problem oluşmadan önce veya erken dönemde gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi. Uzman Dr. Selçuk, "Nöropati, sinir hücrelerinin bir bozukluğudur. Diyabetik nöropati, diyabete bağlı olarak gelişen tehlikeli bir komplikasyondur. Nöropati diyabetik ayak yarasının başlamasında önde gelen nedendir. Hastaların çoğunda çarpma, vurma, batma, yanma gibi farkına varamadıkları bir nedenin yarayı başlattığı gözlenmiştir. Nöropatinin ilk belirtileri ciltte karıncalanma, yanma veya cilt üzerindeki böcek sürünmesi gibi bir duygudur. Hasta, hastalığının ileri aşamasında ayak veya bacaklarını, yaraları ve nasırlarını hissetmez hale gelir. Özellikle diyabetik nöropatisi olan hastalar ayaklarda sürekli bir üşüme hissinden ve ayaklarını ısıtamadıklarından yakınırlar. Ayaklarını ısıtmak için kullandıkları radyatör ya da elektrikli ısıtıcı gibi ısı kaynakları sonucunda ayaklarında yanıklar oluşabilir. Bu hastaların ısı alıcı sinirleri bozuk olduğundan ayaklarının yandığını geç fark ederler ya da hiç fark etmeyebilirler. Bu nedenle küçük yaralar, kabartılar, nasır oluşumu, basınç noktaları veya kızarıklık açısından ayaklar düzenli aralıklarla kontrol edilmesi gerekir. Ayaklar incelenirken parmak arasındaki cildin kontrol edilmesi de ihmal edilmemelidir. Eğer ayakta bir değişiklik hissedilirse mutlaka bir uzmana başvurulması gerekmektedir" diye konuştu.
YUMUŞAK, RAHAT VE AYAĞA UYAN AYAKKABILAR GİYİLMELİ
Uygun olmayan ayakkabıların diyabetik ayak oluşumunda ve yaranın kötüleşmesinde çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Ortopedi Uzmanı Dr. Yaşar Selçuk, ayağa uygun ayakkabılar giyilmesi önerisinde bulundu. Dr. Selçuk, "Yumuşak, rahat ve ayağa uyan ayakkabılar giyilmeli, yumuşak deriden imal edilen ayakkabılar ayağa göre şekil aldığı ve ayakta baskı oluşturmadığı için tercih edilmelidir. Çorapsız ayakkabı giyilmemelidir. Ayrıca yüksek topuklu ayakkabılar ve ucu açık veya dar ayakkabılar uygun değildir. Ayakkabılar giyilmeden önce içlerinde yabancı madde olup olmadığına bakılmalıdır. Çünkü ayakkabılar diyabetik nöropati hastalarının yürürken fark edemeyeceği maddeleri bulundururlar. Metal paralar, kağıt ataşları ve benzeri maddeler uygun tedavi edilmediğinde kolayca enfekte olabilen yaralanmalara yol açarlar. Bu enfeksiyonlar, sıkça diyabetik ayak ülseri denen durumlara neden olurlar. Aynı zamanda aynı neden göz önüne alınarak yaralanma riski yüksek olduğu için çıplak ayakla yürümekten kaçınmalıdır" şeklinde konuştu.
AŞIRI SICAKTAN VE SOĞUKTAN KORUNUN
Nöropati hastalığının oluşmasını önleyebilmek için ayak bakımının da önemine vurgu yapan Ortopedi Uzmanı Dr. Yaşar Selçuk, "Ilık suda her gün 1-3 dakikalık ayak banyosu yapmak, ayak sağlığı için yararlıdır. Ayak banyosu yaparken yumuşak bir sabun kullanılmalı, ayak banyosu sonrası ayak iyice kurulanmalıdır. Daha sonra ayaklara nemlendirici krem ile masaj yapılmalıdır. Bu, cildi esnek tutacak ve enfekte olabilecek çatlakları engelleyecektir. Ayrıca tırnaklar hiçbir zaman sivri uçlu makasla kesilmemeli, ayak banyosundan sonra ayak tırnakları törpülenerek yuvarlak hale getirilmelidir. Tırnaklar kırılgan hale gelmişse veya iltihaplanmışsa enfeksiyonu önlemek için doktora danışılmalıdır. Ayrıca çoraplar her gün değiştirilmeli, aşırı sıcak ve soğuktan korunmalıdır. Sıcak su şişesi kullanmak yerine ikinci bir çorap tercih edilmedir. Ayaktaki kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde devam etmesi için yürüyüş, dans, yüzme ve bisiklete binme uygun faaliyetlerdir" diye konuştu.