EGE’NİN önemli sulak alanları arasında yer alan Azap Gölü’nde yeniden tehlike çanları çalıyor. Azap Gölü, 2007’deki kuraklıkla tamamen kurumuş ve gölde başta balıklar olmak üzere tüm canlıların yok olduğu düşünülmüştü. Son yıllarda yoğun yağmurlarla barajlardan salınan sular Menderesi taşırarak, Aşağı Büyük Menderes Ovası’nı Azap Gölü’yle aynen iki 500 yıl öncesinde olduğu gibi deniz şekline çevirdi. Yazın pamuk ekilen tarlaları, kış aylarında Büyük Menderes Nehri’nin taşkın suları dolduruyor.
‘Katil balık lavrayla besleniyor’
SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve EKODOSD Bilim Danışmanı Erol Kesici’nin yaptığı araştırmalarda, geçtiğimiz yıl Azap Gölü’nde İsrail Sazanı tespit edilmiş ve bu türün istilacı ve biyolojik çeşitliliği yok eden tehlikeli bir balık türü olduğunu belirtti.Kesici, “Göllerin ekolojik değerleri yerine, ekonomik değerlerini öne çıkararak; göllerde balık varsa, o göl verimlidir ve o gölde sorun yoktur bakış açısıyla son yirmi yıldır sularımızda başlatılan balıklandırma çalışmaları, göllerin doğal orijinli balıklarının neslinin yok olmasına neden oldu. Azap Gölü’nde de belirlenen Güneş Balığı- Güneş Levreği (Lepomis gibbosus) ve halk arasında ‘İsrail-Çin Sazanı’ olarak da adlandırılan Gümüşi Havuz balığı’Carassius gibelio’, istilacı balıktır.
Yayılımcı Güneş Balığı, göl tabanındaki kabuklu organizmalar, balık yumurta yavrularıyla beslenen carnivor (etçil) beslenme özelliğinde olması ciddi tehlike oluşturur. Bilimsel yöntemlere başvurulması gerekiyor. Birçok ülkede bu tür istilacı balıkların bir yerden başka bir yere taşınması, yem balığı olarak kullanılması satılması yasaklanırken, bu konuda cezai yükümlülükler getirildi” diye konuştu.
‘Bu canavar gölü bitirecek’
Yıllardır gölü kiralayan ve geleneksel şekilde balıkçılık yapan Mehmet Dalkılıç ise “Gölümüzü bu 2 balık türü bitirdi. Birisi İsrail Sazanı, diğeri de Güneş balığı. Gölün kirliliği yetmiyormuş gibi, bu canavar balıklar bütün her şeyi yok ediyorlar. Bölgemizde sülüğün en çok çıktığı yer Azap Gölü’dür. Bu Güneş balığı sülük diye bir şey bırakmadı. Göl, kurbağa sesinden geçilmezdi , kurbağayı da bitirdi. Larvalar yiyor. Bu yüzden bölgemizin en iyi balığı sarıbalığın nesli tükendi. Eğer bir şey yapılmazsa Azap Gölü diye bir şey kalmayacak” diyerek haykırdı.
Gölün geleceği tehlikede
KUŞADASI EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ise “Azap Gölü, Saz Kedisi, Akkuyruklu kartal gibi çok önemli canlı türlerinin bulunduğu, birçok kuş çeşidi ve sucul canlıların yaşadığı zengin bir ekosistemi barındırıyor. Özellikle son yıllarda artık gözle görülebilen ekolojik bozulmalar, gölün geleceğinin pek parlak olmadığını göstermektedir. Gereken önem verilmezse Azap Gölü, ‘Azap’ çektirdiğimiz bir göl olmaya devam edecek, çocuklarımız bu gölü kitaplardan görecek” diye konuştu.