SEVDE KILINÇ/STAR
Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van'ın Büyükşehir belediyesi olmasına ilişkin kanun tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Aydın iş ve siyaset dünyası Meclis'e sunulan büyükşehir kanun tasarısını değerlendirdi.
"AYDIN BELEDİYESİ AYDIN'IN HER KÖŞESİNE HİZMET EDECEK KAPASİTEDEDİR"
Aydın'ın ilk açıklanan Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Özlem Çerçioğlu'da Büyükşehir konusundan umutlu olduğunu ifade ederek Aydın Belediyesinin ilin her karışına hizmet götürebilecek kapasitede olduğunu dikkat çekti. Büyükşehir konusunda bir yıl önceden çalışmalara başladıklarını kaydeden Çerçioğlu, "Bir yıldır sürdürdüğümüz çalışmalarla bütün ilçelerin, beldelerin ve köylerin sorunları belirledik. Ekiplerimiz bu konuda ciddi çalışmalar yaptı. İl başkanımız, il yönetimimiz, belediye başkanlarımızın çalışmaları var en önemlisi il genel meclis üyelerimizin çalışmaları var. Sorunların tekelden çözülecek olması elbette güzel, eğer bu çerçeveden bakılıyorsa çevre, imar, altyapı bu çerçevede düşünülüyorsa tamam güzel ama bunun perde arkasında ne var ben gerçekten bilmiyorum. Büyükşehir konusunda beldelerin kapanmasını doğru bulmuyorum. Çünkü insanlarımız beldelerin kapanması halinde çok zor duruma düşecektir. Fakat Aydın Belediyesi tüm ekip ve ekipmanıyla ilimizin her köşesine hizmet edecek kapasitededir" dedi.
'UMUT İÇERİSİNDEYİZ'
Büyükşehir kavramının kendisinde güzel şeyler çağrıştırdığını ifade eden Aydın Ticaret Odası Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu ise, "Kim büyükte kim önde olmak istemez ama sonuçta birçok şeyi reel yaşamda görmek gerekiyor. Bakalım Aydın'a büyükşehir kılıfı, büyükşehir gömleği nasıl gelecek. Bunu yaşayıp da göreceğiz. Ama ben bu yasadan o kadar da karamsar değilim. Umut içerisindeyiz. İnşallah Aydın'a fayda getirir diye temenni ediyorum. Belki bir halk oylamasıyla görüş alınabilirdi ama zannediyorum iktidarın takdiri bu şekilde. Eğer bu yasa Meclis'ten geçerse de Aydınlılar için hepimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Benim genel anlamda görüşüm 'büyük' kelimesinin güzel bir duyulma şekli var. Onun için büyük kelimesinin Aydın'a hayırlı olmasını temenni ederim. Getirdiği ve götürdüğü şeyler olacaktır. Vergilerin artacağı söyleniyor. Eğer cebimizden bu vergiler çıkacak ama bunun karşılığında büyükşehirlerin diğer şehirlere göre ana bütçeden daha çok pay alacağı söyleniyor. Verdiğimizi de geri alacağımızı düşünüyor ve böyle olmasını temenni ediyorum"
'BÜYÜKŞEHİRİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEZ'
Büyükşehirin Aydın'a fevkalade bir katkı sağlayacağına inandığını dile getiren AK Parti Aydın İl Başkanı Sadık Atay, "Geçtiğimiz günlerde Kütahya milletvekilleri 'Uşak ve Kütahya birleşsin Büyükşehir olsun' diye meclise önerge verdiler. Bu kadar çok önem verilen bu konuda Aydın nasip olan büyük talihine sahip çıkmalı. Büyük şehir ile birlikte bugün şehir merkezindeki vatandaşımız hangi hizmetlerden faydalanıyorsa köydeki vatandaşlarımızda aynı hizmetten faydalanacak. Köylülerimiz için arıtma tesisleri, katı atık bertaraf tesisleri kurulacak çöpleri toplanacak. Aydın'a gelen bütçe en az iki üç kat aratacak. Yıldır fotoğraflarda gördüğümüz köprülü kavşakları artık uygulanmış olarak göreceğiz. Kısacası büyükşehirin faydaları saymakla bitmez.
'OLDU BİTTİYE GETİRİLMEMELİ'
Beklentilerinin büyükşehir yapılacak olan 13 ilde halkın ve kamuoyunun siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin görüşleri alınması olduğuna işaret eden MHP İl Başkanı Fevzi Köse ise, "Büyükşehir kanununun oldubittiye getirilmesini istemiyoruz. Büyükşehir kanunu faydalıysa elbette ki çıkmalı. Ama 'bütünşehir' büyükşehir haliyle Aydın'a ne getirecek ne götürecek, ülke genelinde ve özellikle Güney Doğu Bölgemizde ne gibi sıkıntılara yok açabilecek; bunların çok iyi irdelenmesi lazım. Hangi konularda artıları hangi konularda eksileri var; bunun kamuoyu önünde tartışılmasını bekliyorduk. Biz konunun çok aceleye getirilmemesini, muhalefet partileri ve sivil toplum örgütleriyle halkın görüşleri esas alınarak Büyükşehir Kanunu'nun uygulamaya geçirilmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.
ESNAFIN BEKLENTİLERİ
Esnafın Büyükşehir Yasası'nda büyük beklentileri olduğuna işaret eden ayakkabı tamircisi Dursun Kuşaksız, "Aydın'ın büyükşehir olması, Aydın için çok güzel bir şey. Hem esnaf için hem millet için. Ben büyükşehir olmanın faydalı olacağına inanıyorum. Az biraz götürüleri olur. Alt takayı sıkar, üst tabakayı sevindirir. Bunun yanında çok ek vergiler gelecek. Esnaf için fazla sıkıntı olmayabilir ama alt kesimi etkiler. Bunu beğenmeyen de eleştiren de olabilir ama şuanda esnafın böyle bir şeye ihtiyacı var. Kazanç yönünden büyükşehir olmaya ihtiyaç var. Çalışmayı sevmeyen tembel insanların işine gelmeyebilir. Çalışan insan için büyükşehir faydalı" dedi.
Büyükşehir yassına olumlu bakan Yakup Eşin de, "Büyükşehrin bize büyük faydalar getireceğine inanıyorum. Kentimiz daha güzel olur. Aydın daha çok tanıtılacak ve gelişecek. Her şeyin daha da güzel olacağına inanıyorum. Bir esnaflar olarak büyükşehir olunca işlerimizin artacağını düşünüyorum" diye konuştu.
AYDIN'IN 17. İLÇESİ EFELER
Tasarıyla 29 il özel idaresi, 1591 belde belediyesi ile 16 bin 82 köyün tüzel kişiliğinin sona erdiği, büyükşehir sınırlarındaki beldeler mahalleleriyle, köyler ise mahalle olarak ilçe belediyelerine katıldığı bildirilirken, diğer illerde tüzel kişiliği sona erdirilen belde belediyelerinin ise köye dönüştürüldüğü belirtiliyor. Aydın'da Efeler; Balıkesir'de Karesi, Altıeylül ve Altınoluk; Denizli'de Merkezefendi ve Pamukkale; Hatay'da Antakya, Defne, Arsuz; Manisa'da Şehzade, Yunusemre; Kahramanmaraş'ta Dulkadiroğlu, Önikişubat; Mardin'de Artuklu; Muğla'da Menteşe, Seydikemer; Tekirdağ'da Süleymanşah, Kapaklı, Ergene; Trabzon'da Yavuzselim; Şanlıurfa'da Eyyübiye, Maliliye, Karaköprü; Van'da Tuşba ve İpekyolu ilçeleri kuruluyor.