14 Aralık 2024 Cumartesi / 13 CemaziyelAhir 1446

Denizli'de yıllık 340 ton mantar üretiliyor

Pamukkale Üniversitesi 'IX. Türkiye Yemeklik Mantar Kongresi'ne ev sahipliği yaptı.

19 Ekim 2012 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Denizli'de yıllık 340 ton mantar üretiliyor

MURAT ACAR/STAR

Kongrede konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu Denizli'de başta merkez ilçe olmak üzere 9 yerleşim birimindeki 20 işletmede, 6 bin 735 metrekare alanda toplam 340 ton mantar üretimi yapıldığını söyledi.

PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen kongreye Vali Yardımcısı Abdullah Acar, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Dr. Telat Şentürk, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, Orman Bölge Müdürü Mümtaz Kanat, PAÜ Mantar Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kutret Gezer, bilim insanları, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Kongre, Türkiye'de mantar alanındaki firmaların yer aldığı fuarın açılışı ile başladı. Kurdele kesiminin ardından mantar şeklinde pasta kesildi. Standları dolaşan konuklar, daha sonra mantar fotoğraf sergisini gezdi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan kongre, PAÜ Halk Oyunları Topluluğu'nun zeybek gösterisiyle devam etti.

PAÜ Mantar Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Kutret Gezer yaptığı açılış konuşmasında, "Türkiye'de kültür mantarı yetiştiriciliği 30-35 yıldan beri yapılmaktadır. Son yıllarda mantar üretim miktarı ve çeşitleri artmıştır. Alternatif mantar üretiminin artmasıyla tarımsal ürünler içerisinde mantar önemli bir yer tutacaktır" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu ise, Denizli'de başta merkez ilçe olmak üzere 9 yerleşim birimindeki 20 işletmede, 6 bin 735 metrekare alanda toplam 340 ton/yıl mantar üretimi yapıldığını söyledi. Müdürlük olarak odun dışı ürünlere büyük önem verdiklerini belirten Orman Bölge Müdürü Mümtaz Kanat, bunun için ayrı bir birim kurduklarını ve mantar alanında da envanter çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Dr. Telat Şentürk, mantar üretiminin 33 bin ton civarında olduğunu ve bu alanda Dünyada en büyük rakibin Çin olduğunu söyledi. İhracatın yıldan yıla değişiklik gösterdiğini belirten Şentürk, 174 ton ile bin 340 ton arası, reel olarak ta 4.3 milyon ile 11.3 milyon dolar arasında ihracatın değiştiğini dile getirdi.

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Hüseyin Bağcı ise, "Üniversite olarak günceli yakalayarak proje üretmek ve çıktılarından bölgemizi ve ülkemizi yararlandırmak, Dünya literatürüne katkıda bulunarak bir Dünya üniversitesi olma yolundaki önemli kilometre taşlarını da kat etmemiz gerekiyor. Tarım bunun önemli bir adımı. Bu yönde önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Acıpayam'da bin dönümlük araziyi üniversitemize tahsis ederek, süt ve süt ürünleri konusundaki enstitüyü kurmak ve araştırmalar yapmak için hazır duruma getirdik. Tarımın önemli ölçüde değerlendirildiği bir bölgedeyiz. Tarımsal Biyoteknoloji ve Genetik Araştırma Uygulama Merkezini harekete geçirerek, var olan BİYOM Araştırma Merkezi ile birleştirerek önümüzdeki yıldan itibaren Tohumculuk Araştırma Enstitüsü'nün kurulmasını Tarım Bakanlığı ve yetkililer ile kararlaştırdık. Pamukkale Üniversitesi tarımsal biyoteknolojiyi öncelikleri arasına alan bir kurumdur" dedi.

Konuşmaların ardından Vali Yardımcısı Abdullah Acar, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağcı'ya plaket takdim etti. Ayrıca sponsor firma yetkililerine ve yerel destekçilere plaketleri takdim edildi. Plaket töreninin ardından kongrenin ilk düzenleyicisi ve Türkiye'de kültür mantarcılığının gelişmesinde önemli katkıları olan Prof. Dr. Atilla Günay kongrenin açılış konferansını verdi.

Üç gün sürecek kongrede 36 sözlü bildiri ve 39 poster sunulacak. Bu çalışmaların yanında çağrılı konuşmacılar, mantar yetiştiriciliği, üretici sorunları ve Truffle konularında paneller düzenleyecek.