23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Ege Üniversitesi'nde Mucize Doğum

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orkan Ergün, Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Aydoğdu ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Akercan'ın ortak çalışmalarıyla tıp literatüründe ender rastlanan mucize bir doğum gerçekleştirildi. Esra Arık (25) otoimmun hzepatit ve portal hipertansiyonu yenerek bir bebek dünyaya getirdi.

İZMİR/STAR12 Temmuz 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Ege Üniversitesi'nde Mucize Doğum
Teşhisi ve tedavisi bilgi birikimi ve tecrübe gerektiren bir hastalığa çocuk yaşlarda yakalanan Esra Arık, şanslı bir hasta olarak Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin kapısını çaldı. Tıp Fakültesinde, portal hiper tansiyon ismi verilen karaciğere giden ana toplardamarların içinde basıncın çok artmasına bağlı olarak karın içinde hipertansiyon oluştuğu belirlendi. Bu durum hastada daha ağır sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilirdi. Hatta bu yüzden annenin hayati tehlikesi yüzünden birinci gebeliği sonlandırılmak zorunda kalınmıştı. Teşhisin ardından Esra, kendini emin ellere teslim etti ve cerrahi müdahalelerle tekrar normal yaşamına dönebildi. Öyle ki, Esra Arık bir de sağlıklı bir kız çocuk dünyaya getirdi.

Prof. Dr. Sema Aydoğdu, Esra'yı uzun yıllardır yakından takip ettiklerini söyledi. Prof. Dr. Aydoğdu, "İki yıl öncesinde Esra Arık'a bir şant ameliyatı yapıldı ve şant ameliyatı ardından kontrollü bir şekilde gebe kaldı. Ve Prof. Dr. Fuat Akercan'la beraber bütün gebelik süresi boyunca izledik. Çok güzel ekip çalışması götürüldü. Tabiki şant ameliyatını yapan çocuk cerrahı arkadaşımız da bu süreçlerin hep tanığıydı. Ve sonuçta karaciğerinde bağışıklık sistemiyle ilgili bir problem olan ve buna bağlı sirozu gelişmiş olan yani sirozlu bir hasta ve bununla ilgili damar sisteminde sorunu olan çok büyük dalağı olan ve bunun yanında tüm hekimlerimizi çok korkutacak kan hücrelerindeki düşüklükleri olan bir hasta bugün bu ekip çalışması sonucunda canlı bir bebeğe sahip olmuş oldu. 35 haftalık gebeliği tamamladık. Ve 2 kilo 220 gram ağırlığında bir kız bebeğimiz dünyaya geldi. Benim için en önemli ayrıntı çok düşük kan değerleriyle bir takım insanların bazı sağlık sorunlarıyla yaşamın keyiflerinden faydalanamayacağı gibi düşünmemiz lazım. Burada hekimlere çok büyük mesaj var. Bu Hastanın kanının pıhtılaşmasını sağlayan hücreleri trombositlerin sayısı normalde olması gerekenden çok düşüktü 30 bin gibi bir rakamdı. Vücudun enfeksiyonlara karşı savunan hücreleri normalde 5 bin civarında olması gerekirken 1.500'ler civarındaydı. Bu rakamlara rağmen bunların fonksiyonlarının iyi olmasıyla biz bugün bu ekip çalışmasıyla mutlu bir sona ulaşmış olduk. Kronik hastalığı olan her insanın onların hekimlerinin de böyle bir keyfi yaşama hakkı olduğunu özellikle belirtmek istiyorum" dedi.

Portal hipertansiyona yönelik şant cerrahisini gerçekleştiren Prof. Dr. Orkan Ergün, bu tip vakalara ender rastlanmasına rağmen, ısrarlı takip ve ekip çalışmasıyla hastanın normal yaşamına döndürüldüğüne dikkat çekti. Prof. Dr. Ergün, "İyi bir Multi disipliner yaklaşım ile gerek pediratrik gastroentolojinin gerek çocuk cerrahisi gerekse kadın doğum hastalıklarının ortak yaklaşımıyla hasta kontrollü bir gebelik geçirdi. Ve ardından da 2.200 gram ağırlığında canlı kız bebek dünyaya getirdi. Bu bizim için çok büyük mutluluk. Tabi son derece riskli hastanın gebeliğinin olabilecek en az problemlerle devam ettirilmesi ve bu aşamaya getirtilip bir çocuk sahibi yapılması biz hekimler açısından son derece yüz güldürü ve memnun edici bir durum ve bu açıdan da burada görev alan tüm ekibe bende teşekkürlerimi ve aynı zamanda mutluluğumu belirtmek istiyorum" diye konuştu.

Esra Arık'ın doğumunu gerçekleştiren Prof. Dr. Fuat Akercan, hamilelik süresince büyük bir titizlikle takip edildiğini ve bebeğin kendi yaşam fonksiyonlarını tek başına yerine getirebileceği zamana gelene kadar 35 hafta boyunca hamileliğin başarıyla sürdürüldüğünü dile getirdi. Prof. Dr. Akercan,"İyi bir gözlem iyi bir takip iyi bir yönetimle bu hastalar belli haftalara ulaşılabiliyor. Bunun yanında tabii ki özellikle ekip çalışması bu anlamda önemli çünkü gebeliğin hangi haftaya gelmesi gerektiği bebeğin yaşamsal faaliyetleri kendi başına sürdürebilmesi ve bunun devamında herhangi bir bakıma muhtaç olamayacak şekilde bir haftaya ulaştırılması ancak ekiple mümkün oluyor. Biz bu konuda biraz şanslıyız çünkü iyi bir ekip var iyi bir donalım var. Ve Üniversitemiz bu konuda oldukça tecrübeli, Bu açıdan bugün gerçekten hepimiz son derece mutluyuz sağlılık bir bebek dünyaya getirebildik. Anne de şuan için cerrahi sonrası gayet iyi. İnşallah hep sonuna kadar bu tip hastaların böyle yüzleri güler. Biz de bunlarla mutlu oluruz Ben bu anlamda Ana bilim dalı başkanımız Niyazi Aşkan hocama da desteklerinden ötürü çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Doğumhaneden gelen mutlu haberi alan Esra'nın annesi ile eşi heyecan ve mutluluklarını paylaştılar.