20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Hamamdan plaja indi, ‘aranan ürün’ oldu   

Dokuma kültürü asırlardır devam eden Buldan, Babadağ ve Tavas ilçelerinde irili ufaklı 50 firma ve 500’e yakın ev tipi atölyede dokunan kumaşlar arasında peştamalın yıldızı son yıllarda parlıyor. Genelde havlu ve bornozuyla tanınan Denizli’de Türk hamam kültürünün vazgeçilmezi olarak görülen peştamal, 10’dan fazla ülkeye yapılan 2,3 milyon dolarlık ihracatıyla önemli bir ürün haline geldi.

14 Ekim 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Hamamdan plaja indi,  ‘aranan ürün’ oldu    

Uluslararası markaların da ilgi gösterdiği peştamal, çabuk kuruması, koku yapmaması, kolay taşınması, ucuz olması ve çeşitli renk ve desenlerin kolayca uygulanabilmesi dolayısıyla havluya göre daha fazla tercih ediliyor. Türkiye pazarında 15 - 50 TL aralığında satılan peştamal, farklı dokunuş ve tasarımlarla marka etiketleri altında ABD pazarında 50 dolara kadar alıcı bulabiliyor. Pamuk ve ketenin eğrilerek ip haline getirilmesi ve dokunmasıyla üretilen bu kumaş, kimyasal ya da ısıl bir işlem görmemesi dolayısıyla da önem taşıyor.      

İHRAÇ EDİLİYOR  

Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu, “Peştamalımız dünya plajlarında aranan bir ürün haline geldi. Modacılar tarafından da tercih ediliyor. Peştamal modasının ABD ve Fransa’da yayılmasının ardından deniz turizminin bulunduğu diğer ülkelerden de talep artmaya başladı. İspanya ve İtalya’nın yanı sıra İngiltere’ye de önemli miktarda ihracat var” dedi.