14 Aralık 2024 Cumartesi / 13 CemaziyelAhir 1446

İlk müdahale Karşıyaka'lı antrenörlerden gelecek

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, Acil Sağlık Hizmetleri son yıllarda artan sporcu rahatsızlanmalarına ya da sakatlanmalarına anında müdahale etmek için yola çıktı.

16 Ekim 2012 Salı 07:00 - Güncelleme:
İlk müdahale Karşıyaka'lı antrenörlerden gelecek
İZMİR/STAR

Türkiye'de ilk kez hayata geçirilen amatör kulüp antrenörlerine yönelik "İlkyardım Eğitim Programı" Karşıyaka'dan başladı, tüm İzmir'e yayılacak, Türkiye'ye model olacak.

Karşıyaka Kaymakamlığı, İlçe Sağlık Müdürlüğü ve İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün destek verdiği "İlk Yardım Eğitim Programı"na katılarak başarılı olan "İlkyardımcı" antrenörler, müsabakaların yanında antrenmanlarda da rahatsızlanan ya da sakatlık geçiren sporculara ilk müdahaleyi yapacak, belki bir yaşam kurtaracak belki de bir sporcuyu ömür boyu sakat kalmaktan kurtaracak.

"BİLİNÇSİZ MÜDAHALELER YA CAN ALIYOR YA DA SAKAT BIRAKIYOR"
Son yıllarda spor faaliyetleri esnasında kalp krizi geçiren vakaların arttığına ve ölümle sonuçlandığına dikkat çeken İzmir İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Turhan Sofuoğlu, "Maalesef böyle bir vakayla İzmir'de de karşılaştık. 112 Acil Sağlık Hizmetleri olarak vakaların yüzde doksanına 10 dakika içinde ulaşıyoruz. Fakat yaralanan bir kişiye ilk 5 dakika içinde doğru müdahaleler yapılmazsa o kişi ya hayatını kaybediyor ya da sakat kalıyor. Hele ki bilinçsiz yapılan müdahaleler bu riski daha da arttırıyor. Sakatlık geçiren bir sporcuya yakınında bulunan ilkyardım eğitimi almış biri doğru müdahalede bulunarak öncelikle sporcunun hayatta kalmasını sağlayabilir, ömür boyu sakat kalmasını önleyebilir" diye konuştu.

"TÜM TÜRKİYE'YE MODEL OLMASINI İSTİYORUZ"
İzmir'de aynı anda kapalı ya da açık alanlarda 100'ün üzerinde sportif faaliyet gerçekleştirildiğini kaydeden Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Sofuoğlu, her sportif faaliyette bir ambulans ve doktor bulundurmanın hem gerçekçi hem de mümkün olmadığını ifade etti. Dr. Sofuoğlu, "Sizlere verdiğimiz ilkyardım eğitimi ile bu projeyi başlattık, tüm Türkiye'ye model olmasını istiyoruz. Sportif faaliyetlerin dışında evinizde, sokakta bu bilginizi kullanma yetkisine sahipsiniz, tarafımızdan tanımlanmış bir ilkyardımcısınız, hastaya veya yaralıya müdahale edebilirsiniz. Amacımız bu programı başta tüm İzmir'de yaygınlaştırmak ve sporcu kardeşlerimizin sağlığını korumak" dedi.

TÜM KULÜPLERE "İLKYARDIM" ÇAĞRISI
Amatör spor kulüplerinin haklı olarak spor faaliyetlerinde ambulans talebinde bulunduklarını fakat bunun mümkün olmadığını dile getiren Karşıyaka Kaymakamı Mehmet Emin Avcı, ilkyardım eğitimi alan antrenörlerin kalp krizi geçiren ya da ayağı kırılan bir sporcuya nasıl müdahale edeceğini öğrendiğini söyledi. Karşıyaka'da 30'a yakın spor kulübü bulunduğunu ifade eden Kaymakam Avcı, ilkyardım eğitimi almaları için tüm spor kulüplerine çağrıda bulunarak bu ihtiyacı karşılamak için hazır olduklarını söyledi.

Karşıyaka İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde düzenlenen programın sonunda ilkyardım eğitimini başarıyla tamamlayan antrenörlere Sağlık Bakanlığınca tescilli "İlkyardımcı" sertifikaları teslim edildi.