13 Aralık 2024 Cuma / 12 CemaziyelAhir 1446

İzmir'in Tek Kadın Belediye Başkanı Menemen'e Talip

CHP'nin aday adaylığı için son başvuru tarihi olan 2 Eylül'de Menemen belediye başkan aday adaylığı başvurusunu yapan Seyrek eski Belediye ve İzmir Kuşcenneti Koruma ve Geliştirme Derneği eski Başkanı Nurgül Uçar, Partisinin üç dönemdir Menemen Belediye Başkanlığı görevini yürüten Tahir Şahin'e rakip oldu.

SERVET VURAL6 Eylül 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
İzmir'in Tek Kadın Belediye Başkanı Menemen'e Talip
Son dönemde 2008 Yılında kapatılan belde belediyelerinin yeniden açılması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) verdiği hukuki mücadele ile ismi öne çıkan ve Türkiye'de Belediye Başkanlığı yapan kadınların 83 yıllık tarihine ilişkin yaptığı araştırmanın ilginç sonuçlarını kamuoyuna açıklamasıyla CHP Genel Merkezine adeta gönderme yapan Uçar, CHP'nin İzmir tarihinde Belediye Başkanlığı görevinde bulunan tek kadın olduğunu belirterek, Menemen için iddialı konuştu.

Menemen ilçesinin kimlik sorunu olduğunu belirterek, Menemen'i hak ettiği yere taşımak için Başkanlığa talip olduğunu açıklayan CHP'li Nurgül Uçar, şöyle konuştu: "Menemen Belediyesi eski bir belediyedir. Ancak Menemen'in 2009'da kapatılan belde belediyeleri ilk defa 1992'de kurulmuştur. Bu süre zarfında Menemen'e bağlı 5 belde belediyesi yaptığı başarılı çalışmalar ile merkez ilçemizi geride bırakmıştır. Amiyane tabirle boynuz kulağı geçmiştir. Örneklemek gerekirse Ulukent beldemiz adeta bir şehir olmuştur. Üç dönem Başkanlığını yaptığım Seyrek beldemiz eğitim kentine dönüşmüştür. Yani tüm beldelerimizin bir kimliği oluşmuştur. Seyrek beldemiz de ki Gediz Üniversitesinde 6 bin öğrenci mevcut iken, Menemen merkezine baktığınızda hiç bir şey göremezsiniz. Çünkü Menemen ilçe merkezinde kimliksizlik ve belirsizlik var"

KAPATILAN BELDELER İÇİN AİHM’DE MÜCADELE VERİYOR
2008 yılında çıkarılan pergel yasa ile büyükşehirlerin 50 km etrafında kalan belde belediyeleri kapatıldığını ve kendisinin de kapatılan Seyrek Beldesinin Belediye Başkanı olduğunu hatırlatan Uçar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde yürüttüğü süreç hakkında şu bilgileri verdi: "Belediyelerinin kapatılması ile merkezden yönetilen beldelerde yaşayan vatandaşların yaşam standartları düşmüştür. 2009 bugüne uzaktan yönetilen beldelerin hizmet alma noktasında sekteye uğradığı aşikardır. Türkiye'de 2900 Belediye'den 1835'i kapatıldı. Türkiye'de Belediye kalmadı. 76 Milyon nüfusu olan Fransa'da 36 bin belediye mevcut iken, 75 Milyon nüfusu olan ülkemizde ise 1200 Belediye yer alıyor. Türkiye'de demokratik yerinden yönetim sistemi giderek merkezden yönetime dönüştürülüyor. Öte yandan beldelerin kapatılması yasal değildir. Kaldı ki 1992’de Türkiye, Avrupa özerklik mahkemesine imza koymuştur. Bu imza gereği bir yer ile ilgili karar alınırken orada yaşayan insanların fikrini sormak zorundasınız. Yani, referandum yapmak mecburiyetindesiniz. Bakın gezi olayları sonrasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı; 'Bundan sonra otobüs durağı yaparken bile halka soracağız' demişti. Evet, sormak zorundasınız. Bu noktada AİHM’ de hukuki mücadelemiz devam ediyor. Davayı kazanacağımıza da inanıyorum"

TÜRKİYE'NİN KADIN BELEDİYE BAŞKANLARINI ARAŞTIRDI
Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk kadınına seçme seçilme hakkını verdiği tarih olan 1930'dan bugüne Türkiye'de kaç kadın belediye başkanının görev yaptığını araştıran Uçar, "Bir yıl boyunca araştırdım, fakat bilgilere doğrudan ulaşamadım. İlgili kurumların bu konuda yetersiz olduğunu gördüm. Fakat azim ettim. Tabir yerindeyse iğne ile kuyu kazar gibi çalıştım. Türkiye'nin muhtelif bölgelerine giderek ziyaretlerde bulundum. Bu süreçte gazetecilik mesleğinden geliyor olmam bana büyük avantaj sağladı. Nihayetinde zorda olsa araştırmamı tamamladım" diyerek, araştırmasının öne çıkan sonuçlarını şöyle açıkladı: "Türkiye’de bugüne kadar 17 yerel seçim yapılmış. il, ilçe, beldelerle birlikte toplamda 30 bin belediye başkanı seçilmiş. Ancak 83 yılda sadece 79 kadın belediye başkanı olabilmiş. Başkentimiz Ankara tarihinde bir tek kadın belediye başkanı görmemiş. 13 milyon nüfuslu İstanbul’da bile sadece 4 kadın belediye başkanı görev alabilmiş. Kadın belediye başkanı karnesi Ankara ve İstanbul gibi şehirlere göre çok daha iyi durumda görünen İzmir ise 83 yılda 7 kadın Belediye Başkanını göreve getirmiş. Ancak Türkiye genelini değerlendirdiğimiz zaman ülke ortalamamızı Barış Ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) yükselttiğini görüyoruz. Zira ülkemizin muhtelif bölgelerinde hali hazırda görev yapan 26 kadın belediye başkanının16’sı BDP’lidir"

KADIN BAŞKANLAR FOÇA'DA BULUŞACAK
İzmir’in ilk kadın başkanı 1963 yılında Dikili’de Seniha Tınay’la gördüğünü sözlerine ekleyen Uçar, “Tınay ve Buca Belediye Başkanı Işılay Saygın Adalet Partili. Bornova Başkanı Aysel Bayraktar, Karşıyaka Başkanı Şebnem Tabak ve Değirmendere Başkanı Şükran Ayker DSP’li, Güzelbahçe Başkanı Hülya Yarbuz ise ANAP’lı. 83 yıllık süreçte İzmir genelinde CHP’nin çıkardığı tek kadın başkan ben oldum” diye konuştu. Halen hayatta olan 68 kadın başkanı içinde bulunduğumuz Eylül ayı içersinde İzmir'in turistik ilçesi Foça'da bir araya getirmeye hazırlanan Uçar, büyük buluşmanın tamamen siyaset üstü olacağını, sadece düşüncelerin dile getirilip paylaşıldığı bir toplantı gerçekleştirmek istediklerini ve bu toplantıya Türkiye’deki tüm siyasi partilerin genel başkanlarını da davet edeceklerini belirtti.