14 Aralık 2024 Cumartesi / 13 CemaziyelAhir 1446

Laodikya Yunan değil Frigyalılar’ın çıktı

ANADOLU’DA 7 bin 500 yıl önce kurulan Laodikya’nın, bir Yunan kenti değil, M.Ö. 7. Yüzyıl’da Orta Anadolu’nun batısına egemen olan Frigya medeniyetine ait olduğu ortaya çıktı.

MURAT ACAR28 Ekim 2012 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Laodikya Yunan değil Frigyalılar’ın çıktı

Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Denizli’nin 6 kilometre doğusunda, Eskihisar, Goncalı ve Bozburun köyleri sınırları içinde kalan Lykos Vadisi’ndeki İzmir’deki Efes’ten sonra Anadolu’nun en büyük ve önemli antik şehri Laodikya’nın, Frigyalılar’a ait olduğunu tespit ettiklerini kaydetti.

Sahada 300 ayrı ekip çalışıyor

Laodikya’nın Denizli Ovası’ndaki en eski yerleşim olduğunu vurgulayan Şimşek, “Kentin daha önce bilinenin aksine Grek yerleşim yeri değil, Anadolu’nun kendi öz yerleşimi olduğunu tespit ettik. Şehir Frigyalılar’a ait. 300 ekiple çalışıyoruz. Yetiştirdiğimiz taş, duvar, sıva, harç hazırlama ve taş parçalarını birleştiren ustalar var. Burada yetiştirdiğimiz 10 restoratör, 18 arkeolog da alanda çalışıyor” dedi.

Laodikya Kilisesi’nde restorasyon çalışmalarının devam ettiğini belirten Şimşek, “Kilise, iki bin metrekarelik alanı kaplayan ve şu an en eski ve özgün kilise olma unvanını da elinde bulunduruyor. Hristiyanlık alemi için bu detay çok önemli. Denizli halkının ve insanımızın geldiğinde içinde bulabileceği, hissedebileceği ve yaşayabileceği bir arkeoloji parkı kurmak istiyoruz” diye konuştu.

Efes’ten sonra Anadolu’nun en büyük ve önemli antik şehri Laodikya’da 12 ay kesintisiz kazı gerçekleştiren ekip, kentin Yunan değil, Frigya medeniyetine ait olduğunu tespit etti.