13 Aralık 2024 Cuma / 12 CemaziyelAhir 1446

Tarım sektöründeki yeni umut; Mısır

Mısır, son yıllarda Türkiye'de giderek artan oranlarda üretilen tarım ürünlerinden biri. Kullanım alanının geniş olması ve diğer bazı ülkelerde üretim sıkıntıları nedeniyle fiyatı yükselen ürün tarım üreticilerin ilk tercihleri arasında.

İZMİR/STAR6 Kasım 2012 Salı 07:00 - Güncelleme:
Tarım sektöründeki yeni umut; Mısır
Tahıl üretimi 2012 yılında bir önceki yıla göre azalmasına karşın dane mısır üretiminin yüzde 9,5 oranında artarak yaklaşık 4,6 milyon ton olması Türk tarım sektörünün yüzünü güldürdü. Türk İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, bir önceki yıla göre buğday üretiminin yüzde 7,8 oranında azalarak 20,1 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 6,6 oranında azalarak 7,1 milyon ton, çeltik üretiminin yüzde 2,2 oranında azalarak 880 bin ton olması beklenirken, dane mısır üretiminin yüzde 9,5 oranında artarak yaklaşık 4,6 milyon ton olması öngörüldüğünü belirtti.

DÜNYADA 3. SIRADA
Mısır üretimiyle ilgili bilgi veren Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Geren "Mısır, dünya genelinde 144 milyon hektarlık bir alana sahip, buğday ve çeltikten sonra 3. sırada yer almaktadır. 144 milyon hektar alandan elde edilen tane tohum miktarı ise 655 milyon tonun üzerinde. Amerika dışında daha çok hayvan yemi olarak kullanılan mısır, gıda maddesi olarak ise gayet verimli bir üründür. Son yıllarda öğütülerek un olarak da önemli bir noktada kendini göstermektedir" diye konuştu.

Mısırın tarım ve hayvancılık sektöründeki başka bir yönünün de altını çizen Doç. Dr. Geren, "Su içeriği yüksek mısırın, havasız ortamda süt asiti bakterilerinin etkinliğine bırakılarak fermantasyona uğratılmaları suretiyle elde edilen; bir nevi hayvan turşusu da denilebilecek yem çeşidi olan silaj da mısırdan elde edilebilmektedir. Silaj, besi ve süt hayvancılığında, hayvanların yeşil yem ihtiyaçlarını taze olarak karşılaması yönüyle fayda sağlamaktadır." dedi.

Dünyada üretilen mısırın yüzde 27'si insan beslenmesinde, yüzde 73'ü ise hayvan yemi olarak kullanıldığına dikkat çeken Doç. Dr. Geren, "Gelişmekte olan ülkelerde mısırın kullanımı hayvan beslenmesinde yüzde 46, insan beslenmesinde ve sanayi hammaddesi olarak yüzde 54'dir. Gelişmiş ülkelerde ise bu oran hayvan beslenmesinde yüzde 90, insan beslenmesinde ve sanayi hammaddesi olarak yüzde 10'dur. Dünyada insan beslenmesinde tüketilen günlük kalorinin yüzde 11'i mısır bitkisinden sağlanmaktadır. Bu oran gelişmiş ülkelerde yüzde 4'e düşerken, Meksika ve Orta Amerika gibi ülkelere yüzde 27'e kadar yükselmektedir. Mısırın endüstride kullanımı diğer tahıllara göre artmış, gün geçtikçe de artmaktadır" diye konuştu.