25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Tarımda drone dönemi 

Manisa’da çiftçilik yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Nazım Şafak, birçok alanda faydalanılan insansız hava aracı drone’u tarımsal ilaçlamada kullanmaya başladı, hem zamandan hem paradan tasarruf etti.

2 Eylül 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Tarımda drone dönemi 

Birçok alanda kullanılan drone’dan, artık çiftçiler de tarımsal ilaçlamada faydalanılıyor. Manisa’da yaşayan Yüksek Ziraat Mühendisi Nazım Şafak, Çin’den, tarımsal ilaçlamada kullanılan drone satın alıp, tarlasında denemeler yaptı. Üzüm bağını drone ile ilaçlayan Şafak, cihazı görüp talep eden bazı çiftçiler için de ilaçlama yapmaya başladı. Şafak, geleneksel yönteme göre hem zaman tasarrufu sağlayan, hem de çiftçinin tarımsal ilaçlarla temasını engelleyen drone’nun ilgi gördüğünü söyledi. 

HER YÖNDEN FAYDALI 

Drone ile ilaçlamanın faydalarına değinen Şafak, “Geleneksel ilaçlama yöntemi, beraberinde birçok riski barındırıyor. Çiftçi doğrudan ilaçla temas ediyor. İstediğimiz yere, istediğimiz ilacı atamıyoruz. Sık ve fazladan ilaç kullanımı da geleneksel yöntemlerde zorunlu hale geliyor. Drone ile ilaçlama, dünyada yeni gelişen bir sistem. Elektrostatik dediğimiz bir sistemle ilaçlama yapıyoruz. İlaca elektrik yükleniyor. Bitki pozitif, ilaç da negatif elektrikle yüklü olduğu için herhangi bir sapma ve bulaşmaya neden olmuyor. İstediğimiz yerde bulunan zararlıları hedefleyebilir ve ona uygun ilaçları kullanabiliyoruz” diye konuştu. 

MASRAFI DÜŞÜRDÜ 

 Şafak, drone ile ilaçlamanın, tarlanın içinde traktörle dolaşma yapılmadığı için bitkiye fiziki zarar verilmesini engellediğini dile getirdi. Şafak, “İlaç maliyetleri de düşüyor. Yüzde 50 daha düşük ilaçlamayla çok başarılı sonuçlar elde ettik. Pamuk tarlasını 3’üncü ilaçlama yapıyoruz. Diğer tarlalarda ise 8 ilaçlama yapıldı. Bu yeni bir teknoloji. Türkiye’de ilk defa yapanlardan biri biziz” dedi.