11 Aralık 2024 Çarşamba / 10 CemaziyelAhir 1446

Üniversite-Sanayi işbirliğinde ortak sorunlara çözümler

Ege Üniversitesi(EÜ) ve Üniversite Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu(ÜSİMP) işbirliğinde düzenlenen 'Akdeniz Avrupası'nda Teknoloji Transferi' adlı çalıştay düzenlendi.

18 Ekim 2012 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Üniversite-Sanayi işbirliğinde ortak sorunlara çözümler
İZMİR/STAR


Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın(EBSO) ev sahipliğini yaptığı toplantıya Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, ÜSİMP Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamit Serbest, EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu katıldı.

ÜSİMP ve Ege Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen "ortak sorunlara ortak çözümler bulmak" amacıyla yola çıkan programa farklı ülke temsilcilerinin katılımı ve Akdeniz'e kıyısı olan tüm ülkelerde bulunan teknoloji transfer ofislerinin katılımıyla gerçekleşen programda önerilerin geliştirilmesi üzerine konuşuldu. Ev sahipli yapmaktan mutlu olduğunu dile getiren EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, "Eğer yapacağımız işte ortak akıl varsa, herkes katkı koymak için enerjisini vermeyi göze almışsa, zamanını bunun için ayırmışsa hedefe ulaşmak kolay diye düşünüyorum. Ne yazık ki ülkemizde yeni bir şeyleri yapmak, bir enerji birlikteliği oluşturmak yasal kısıtlar, bir süre sonra insanların önüne çıkarılan zorluklar, kesintileri beraberinde getirmektedir. Bütün bunlara rağmen ÜSİMP'in bizim ülkemizde 1998'den bu yana kurumsal kimliğini koruyarak, yeniliklere önderlik ederek ve yeni açılımlar için inanılmaz enerji harcayan üniversite sanayi işbirliğinin altını doldurmaya çalışması gerçekten kayda değer bir yapı olduğunu düşünüyorum. Burada çalışan herkes hem yenilikleri ortaya koymak için hem bilgi toplumunun zorladığı noktayı geniş bir tabana yaymak için ne kadar çaba sarffettiğini görüyorum ve gurur duyuyorum" şeklinde konuştu.

Akdeniz Avrupası'nda Teknoloji Transferi adlı çalıştaya EÜ ve EBSO ile ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Prof. Dr. Serbest "ÜSİMP 2007 yılından bu yana faaliyet göstermekte ve temel amacımız üniversite-sanayi işbirliği konusunda Türkiye'de kazanılmış olan deneyimlerin öncelikle korunabilmesi, bunların yaygınlaştırılabilmesi ve geliştirilebilmesi. Bunun uzun bir süreç olduğunu biliyoruz, gençlerle beraber bu işi yürütebilmek sevindirici aynı zamanda umut verici bir durum" diye konuştu.

Türkiye'deki sanayi işbirliği söylemlerine değinen EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, "Son on yılda Üniversiteler ile yapılan işbirlikleri büyük bir ivme kazanmış olup bir takım engelleri aşabilmek için beraberce gayret sarf etmekteyiz. EBSO Şemsiyesi altında düzenlenen bu çalıştayda hedefe doğru gittiğimizi görmek çok güzel. Global dünyada sınırların kalktığı, ülkelerdeki firmaların biribiriyle birleştiği, rekabet ortamının arttığı bir süreçte teknoloji transferinin ve üniversitelerde bilginin sanayiye aktarılabilmesi, teknolojilerin birbirleriyle iletişim kurarak daha ilerilere gelebilmesi için bu toplantıları düzenliyoruz. Bunun daha da gelişmesi için kurumlar adına birçok çalışmayı birlikte gerçekleştiriyoruz" dedi.