15 Aralık 2024 Pazar / 14 CemaziyelAhir 1446

Vıessmann’ın Manisa Fabrikası Açıldı

Alman ısıtma tekniği sistemleri üreticisi Viessmann Grubu, 50 milyon TL yatırımla Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurduğu Türkiye’deki ilk üretim tesisi olan kombi fabrikasını faaliyete geçirdi

İZMİR/STAR12 Eylül 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Vıessmann’ın Manisa Fabrikası Açıldı
Alman ısıtma ve soğutma sistemleri üreticisi Viessmann Grubu’nun Türkiye’deki ilk üretim merkezi olan Viessmann Manisa Üretim Tesisi, siyaset ve iş dünyasının üst düzey isimlerinin katıldığı resmi törenle açıldı. Törene Viessmann Grubu Teknoloji Başkanı (CTO) Dr. Klaus-Peter Kegel, Viessmann Grubu Kurumsal İletişim Direktörü Manfred Greis, Viessmann Isı Teknikleri Tic. A.Ş. Genel Müdürü Dr. Celalettin Çelik ve Viessmann Manisa Üretim Tesisi Genel Müdürü Joachim Schlichtig ev sahipliği yaptı.

Açılışı, Almanya Federal Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Margit Haberle, Manisa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sait Türek, Viessmann Grubu Teknoloji Başkanı Dr. Klaus-Peter Kegel, Viessmann Isı Teknikleri Tic. A.Ş. Genel Müdürü Dr. Celalettin Çelik, Viessmann Grubu Yönetim Kurulu Üyesi (CAdmO)Klaus Gantner, Viessmann Grubu Yönetim Kurulu Üyesi (CMO) Stefan Heer,Viessmann Grubu Üretim ve Üretim Tesisleri Müdürü Gerhard Bastet, Viessmann Grubu İnşaat Bölüm Başkanı Klaus Kümmel ve Viessmann Manisa Üretim Tesisi Genel Müdürü Joachim Schlichtig birlikte yaptılar.

Almanya’nın 100 yıllık ısıtma tekniği sistemleri devi, yeni fabrikası ile Manisa‘yı başta Avrupa olmak üzere tüm dünyanın kombi üretim üslerinden biri olarak konumlandırmayı hedefliyor. Viessmann, yıllık 100 bin adet üretim kapasitesine sahip bu yeni fabrikada, uzmanlık alanı olan yoğuşmalı kombi üretimi gerçekleştirecek.

VİESSMANN ARTIK TÜRKİYE’DE YERLİ BİR ÜRETİCİ
Viessmann Grubu Teknoloji Başkanı Dr. Klaus-Peter Kegel yaptığı açılış konuşmasında Türkiye pazarına bağlılığın bir sonucu olarak hayata geçirilen projeye desteklerinden dolayı Türk hükümetine teşekkür etti. Dr. Kegel, “Türkiye’de bugün itibariyle üretime başlıyoruz, çünkü Türkiye’yi sadece bir tüketici pazarı olarak değil, aynı zamanda bir üretim üssü olarak görüyoruz. Türkiye’nin gelişen potansiyeline paralel olarak Viessmann Türkiye’nin sergilediği başarılı performans sonucu, Türkiye’de bir fabrika kurulmasına karar verdik. Bu yatırımımızla birlikte Viessmann bundan böyle Türkiye’nin yerli üreticilerinden biri olacak. Viessmann Grubu olarak, bölgede gerek istihdam gerek ekonomik açıdan yaratacağımız katma değerden dolayı büyük heyecan duyuyoruz. Tüm bunların yanı sıra enerji ve kaynak tasarrufu sağlayan ürünlerimizle Türkiye’nin enerji politikası hedeflerine ulaşmasında katkımız olacağına inanıyoruz“ dedi.

SADECE ÜRETİM DEĞİL, AR-GE ÇALIŞMALARI DA YAPILACAK
Viessmann Manisa Üretim Tesisi Genel Müdürü Joachim Schlichtig yaptığı konuşmada Manisa fabrikasının kendi AR-GE departmanının olacağını ve bu departmanın Almanya‘daki merkez departmana bağlı olarak çalışacağını belirtti. Schlichtig, “Yüksek kalite standartlarını, verimli üretimi ve AR-GE’yi teşvik eden Vitotop Üretim Sistemi, Viessmann Grubu’nun tüm dünyadaki fabrikalarında olduğu gibi Manisa fabrikasında da uygulanacak. Bu sistem sayesinde katma değeri olmayan ve maliyetli AR-GE çalışmaları devredışı bırakılacak“dedi.

Schlichtig, Manisa’da 150 çalışanıyla faaliyete geçen üretim tesisi için toplamda 50 milyon TL yatırım yapıldığını hatırlatarak, bunun yerel tedarikçilerin de devreye girmesiyle bölgeye daha fazla katma değer olarak yansıyacağını belirtti.

Schlichtig, “Manisa Organize Sanayi Bölgesi‘nde 12.666m2 kapalı, 23.900m2 açık alan olmak üzere, toplam 36.566m2 alan üzerine yaklaşık 6,5 ay gibi çok kısa bir sürede inşa edilmiş ve sertifikalandırılmış olan fabrikamız yeşil bina özelliği taşımaktadır. Manisa’daki bu üretim merkezinde uygulamaya geçirilen standartlar Viessmann Grubu’nun gelecekte inşa edeceği tüm binaları ve sürdürülebilir bina konseptleri için bir örnek oluşturacaktır. Bir montaj bandı ve iki vardiya çalışma düzeninde yılda 100.000 adet üretim kapasitesine sahip olan fabrikada 2014 yılında Viessmann marka yoğuşmalı kombi üretimi yapılacaktır. Üretime 150 kişiyle başlayan fabrikada dünyanın en iyi üretim standartları uygulanacak ve kullanılan ileri teknolojiler sayesinde; üretimde, hız, çabuk tepki verme ve esneklik özelliklerine odaklanılacaktır” dedi.

ÜRETİMDEKİ ENERJİ YENİLENEBİLİR DOĞAL KAYNAKLARDAN KARŞILANACAK
Viessmann Manisa Üretim Tesisi‘nin, sürdürülebilirlik konseptine göre inşa edilip sertifikalandırıldığını belirten Schlichtig sözlerine şöyle devam etti: “Tesisimiz, bağımsız bir kurum olan Darmstadt’daki ‘ee concept‘ tarafından denetlenmiştir. Bu yeni standart ‘Alman Sürdürülebilir İnşaat Birliği‘ (DGNB) standartları ile uyumludur ve ayrıca çok yüksek enerji verimliliğini, yenilenebilir enerji kaynaklarının ve zararlı olmayan yapı malzemelerinin kullanımını da kapsayan entegre bir enerji konseptine yöneliktir“

Fabrikanın yapımında çevreye ve insana zarar vermeyen, geri dönüşümlü yapı malzemeleri kullanıldığını belirten Schlichtig, tesisin gün ışığından maksimum fayda sağlayacak şekilde tasarlandığını vurguladı. Schlichtig “Tesiste gün ışığı aydınlık seviyesini arttırmak için camlar ve çatıya ilave ışıklıklar yerleştirilmiştir. Böylelikle gün ışığından daha fazla fayda sağlayarak enerji giderleri düşürülmektedir. Isıtma ve soğutmadaki kayıpları önlemek için yüksek performanslı dış cephe, çatı ve zemin izolasyonu ile yüksek performanslı camlar tercih edilmiştir. Çatı, fotovoltaik paneller konulacak şekilde tasarlanmış olup, fabrikamızın ihtiyacı olan elektrik ileride bu cihazlar aracılığıyla sağlanacaktır. Fabrikamızda yüksek verimli ve yenilenebilir enerji kaynakları kullanılmaktadır” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Bina dış yüzeylerinin ısı izolasyonu, etkili güneş koruması ve havalandırma sistemi üzerinden ilave soğutma sayesinde yaz boyunca iç ortam hava sıcaklığı dış hava sıcaklığının 10 °C’ye kadar altına inebildiğinden, konforlu bir çalışma ortamı sağlanmaktadır. Fabrikada, güneş enerjisi ile sadece sıcak su sağlanmamakta, aynı zamanda sistem tekniği ve üretim bölümleri için de elektrik üretilmektedir. Geceleri serin dış ortam havası yardımı ile binada doğal soğutma yapılmaktadır. Fabrika konseptine aynı zamanda binanın tüm çevresel etkileri ile birlikte ekolojik bilançolarının oluşturulması, 20 ila 50 yıllık ömür boyu maliyet hesaplamalarının yapılması da dahildir“

BAŞTA AVRUPA OLMAK ÜZERE TÜM DÜNYA ÜLKELERİ İÇİN KOMBİ ÜRETİLECEK
Viessmann Isı Teknikleri Tic. A.Ş. Genel Müdürü Dr Celalettin Çelik Türkiye’nin yıllık yaklaşık bir milyon adet kombi ve kazan adedi ile İngiltere’den sonra dünyadaki ikinci büyük ısıtma pazarı olduğunu belirterek, “İnanıyoruz ki ülkemizin 2023 vizyonunun en temel konularından biri olan ihracatı yükseltme hedefine Viessmann Türkiye olarak da önemli bir katkıda bulunabileceğiz” dedi.

Viessmann olarak, Türkiye’de 112 kişiye istihdam sağladıklarını ifade eden Çelik, “Manisa’daki fabrikamızda çalışmaya başlayan ilave 150 kişiyle birlikte Türkiye’deki istihdam kapasitemizi bu yıl yüzde 100‘ün üzerinde artırmış olduk” diye belirtti.

Türkiye’nin ısıtma teknolojisi açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Çelik,“Doğal gaz günümüzde ekonomik, pratik ve yaşam konforunu artıran bir yakıt olarak kabul edilmektedir. Türkiye’de kullanılan yaklaşık 45 milyar m3’lük doğal gazın yüzde 30’u konutlarda tüketilmektedir. Türkiye, yıllık yaklaşık bir milyon adetlik ısı üreticisi ile İngiltere’den sonra, İtalya ve Rusya ile birlikte Avrupa’nın en önemli ısıtma pazarlarından biridir. Pazar büyüklüğü yaklaşık 2 Milyar TL’dir. Türkiye pazarının yaklaşık yüzde 10’luk ihtiyacı Viessmann tarafından sağlanan çözümlerle karşılanmaktadır” dedi.