12 Aralık 2024 Perşembe / 11 CemaziyelAhir 1446

'VOB'un haklarını koruyamadılar'

Borsaların tek çatı altında birleşmesi ve VOB’un İstanbul’a taşınması sonrasında Başkan Işınsu Kestelli’nin “Tek başıma savaştım” sözlerine Kurucu başkan Tuğrul Yemişçi’den cevap geldi.

GÖKÇE KIRTILOĞLU4 Kasım 2012 Pazar 07:00 - Güncelleme:
'VOB'un haklarını koruyamadılar'

VADELİ işlem ve Opsiyon Borsası Kurucu Başkanı ve şimdiki İzmir Gücü Spor Vakfı(İZVAK) Başkanı eski milletvekili Tuğrul Yemişçi, Ege Bölge Temsilcimiz Ahmet Kaplan’ı ziyaret etti. Yemişçi, İTB’nin yüzde 17 hisseyle kurucu ortak olduğu Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası VOB’un İzmir’den İstanbul’a taşınması sürecinde İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli’nin yaptıgı “VOB’u İstanbul’a taşıyın diyen eski başkanlar var. VOB’un İzmir’de kalması için Don Kişot gibi tek başına savaştım; ancak pes etmek zorunda kaldım” yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi. Bunun doğru olmadığını söyleyen Tuğrul Yemişçi “Hiçbir uyarımızı dikkate almadılar. VOB’un işlem hacmi düştü. İstanbul’a taşınması konusunda da doğru mücadele verildiğine inanmıyorum. İTB Yönetim Kurulu Başkanı bu işte yanlış yerde mücadele etti” diye konuştu. Star Ege’ye önemli açıklamalarda bulunan Yemişçi, “VOB’un haklarını iyi koruyamadılar. Ben iddia ediyorum daha yüksek hisse alabilirlerdi. Güzel bir mücadele örneği sergileyemedi. VOB’un İstanbul’a gitmesi konusunda kimseyi suçlamasın. Asıl suçu kendisinde arasın. Bir yazılımı bile tamamlayamadılar” diyerek kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini savundu.

Türkiye’de tek borsa olması lazım

VOB’un Kurucu Başkanı olarak, İstanbul’a gitme meselelerini duyduklarından beri işin içersinde bulunduklarını belirten Yemişçi, kendisi milletvekili olduktan sonra da İTB başkanı ile Ankara’da hem SPK, hem Başbakan, hem de Ali Babacan nezdinde defalarca toplantılara katıldıklarını anlattı. Randevuları bile kendisinin aldığını, başından beri belli bir süre İzmir’de kalması için destekçi olduğunu dile getiren Yemişçi, “En azından İzmir’deki işlem merkezinin burada kalmasını istedim; ama Türkiye’nin geleceği için İstanbul, finans merkezi olacaksa ben Başbakanımızın söylediği ve desteklediği İstanbul Finans Merkezi’ne sonuna kadar katılıyorum. İşi karıştırıyorlar. Benim bu söylemimi VOB’a atfediyorlar. VOB ayrı, onu ayıralım. Neden ayrı olduğuna gelirsek Türkiye’de Finans Borsalarının tek çatı altında olması lazım. Bu borsanın çatısı altında da 4 tane finans borsasının olması gerekli. Bunlar VOB, İMKB, Altın Borsası ve yeni kurulması planlanan TÜBAŞ yani Ürün Borsası A.Ş .Ben eskiden beri işlevi bakımından değişik konuda çalışan; fakat neticede hepsi finans borsası olan dört borsanın bir çatı altında toplanması ve SPK’nin gözetimi, denetimi altında olmaları gerektiğini düşünüyorum” dedi.

İzmir, borsa İstanbul’a ortak oluyor

Türkiye Odalara Borsalar Birliği ile İTB’nin, İstanbul Finans Merkezi’nde Borsa İstanbul’un ortağı olacağının altını çizen ve birlikte çalışılsaydı İTB’nin buradaki hissesinin daha da yüksek olabileceğini ifade eden Yemişçi,  “İTB’nin VOB’daki yüzde 17 hissesi gidiyor, yerine yeni kurulacak olan Borsa İstanbul’dan binde bir hisse veriyorlar. Bunun karşılığı da yaklaşık 40 milyona geliyor. İTB bu değeri VOB sayesinde kazanıyor. Burada benim söylemim, bu rakam daha yukarılarda olurdu. İTB’nin parasal kaybı var mı? Yok. İzmir’in parasal kaybı var mı? Yok. Bana göre kazanç var; fakat birilerine göre en büyük kayıp. VOB başkanlığı gidiyor. Şimdiye kadar VOB ‘da çalışanlarla ilgili bir açıklama yok. Bunun telafi edilmesi halinde İzmir’in kazancı olur. Türkiye’de 125 tane İTB gibi Tarım Borsası var. Hangisi Borsa İstanbul’da ortak? Hiç biri. Bu işten kazançlı çıkan diğer isim de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB). O da Borsa İstanbul’a ortak oluyor” şeklinde konuştu.

BU BORSANIN BİR AYAĞI EKSİK

IŞINSU Kestelli’nin son 5 yıldır VOB Başkanlığını yürüttüğünü hatırlatan Yemişçi, “VOB’da opsiyon kontratlarını başlatamamak, buna ait yazılımı bitirememekle bugünkü noktaya gelinmişse, Tuğrul Yemişçi’nin bunda ne gibi bir suçu olabilir? Bu gerçekleri İTB Meclisi ve İzmir basını sorduğunda ise ‘Yılın 2. çeyreği veya olmadı son çeyreği, olmadı öbür sene’ diye cevap vererek, yılları geçirdiniz. Bu yılın Şubat ayında, ‘Borsanın işlem hacmi düşüyor’ dediğimde, İTB Başkanı, beni gazetelerde yalancılıkla itham ederek VOB ‘un değerini düşürmek ile suçladı. Halbuki ben bu bilgiyi VOB’un istatistiklerinden aldım. VOB’un eksiklikleri giderilseydi, bu kararname çıkarılmaz ve İMKB’ye yetki vermezdi. Sen burada yapamazsan, eksik bırakırsan Türkiye Finans piyasaları eksik kalacak değil, birileri yapmak için hareket eder ve çıkar senin elinden alır” dedi. Yemişçi, “Bu gerçekleri göz önünden kaçırıp ‘Tuğrul Yemişçi’yi, VOB’un İstanbul’a gitmesi için çalışıyor’ diye suçlayıp, ‘Yalnız kaldım’ deyip, Donkişotluktan, şövalyelikten” bahsederek işin içinden sıyrılmaya çalışmak ne derece tutarlıdır.  Bunu kamuoyunun takdirine bırakıyorum” diye belirtti.