20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

DGS tercih sonuçları ne zaman açıklanır?

ÖSYM'nin resmi sitesi üzerinden yapılan DGS tercih işlemleri 26 Eylül 2017 Salı günü saat 23:59 itibariyle sona erdi. Gözler şimdi de DGS tercih sonuçların açıklanacağı tarihte

29 Eylül 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
DGS tercih sonuçları ne zaman açıklanır?

19 Eylül’de başlayan DGS tercih işlemleri 26 Eylül’de sona erdi. Adaylar son güne kadar başvurularını tamamladı. Değişiklik yapmak isteyen adaylar da tercih süresinin bitmesiyle birlikte artık değişiklik yapamayacaklar. DGS Tercih sonuçları açıklandıktan sonra boş kontenjanlar için de ek yerleştirme süreci başlayacak. DGS tercih sonuçları için tüm gözler ÖSYM'nin resmi internet sitesinde yer alıyor. Dikey Geçiş Sınavı (DGS) tercih sonuçları ile birlikte okumuş oldukları bölümü Lisans düzeyinde tamamlayacak olan vatandaşlar, ÖSYM'nin yapacağı açıklamaya kilitlendi. DGS tercih sonuçları çerçevesinde yeni bir eğitim kariyerine başlayacak olan öğrenciler, yapılacak olan açıklamanın ardından kayıt ya da ek tercih sürecine geçecek.

DGS SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ

DGS TERCİH SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

DGS sonuçları için ÖSYM'den henüz resmi bir tarih açıklaması gelmedi. Geçtiğimiz yıl 7 Ekim tarihinde sona eren tercihlerin ardından yerleştirme sonuçları 16 ekim tarihinde açıklanmıştı. Aynı zaman dilimi baz alınırsa, bu yıl 26 Eylül tarihinde sona eren DGS tercihlerinin ardından yerleştirme sonuçlarının 5 Ekim tarihinde açıklanma beklenebilir.

Tercihlerini yapan adaylar, yerleştirme sonuçlarını ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr/ internet adresinden açıklanacak. Adaylar, sonuçlarını T.C Kimlik numaraları ve şifrelerini girerek öğrenebilecekler.

DGS YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ

Yerleştirme işlemi, adayların 2017-DGS puanları, tercihleri ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak bilgisayarla yapılacaktır. Programlara yerleştirme işleminde puan en önemli rolü oynamaktadır. Örneğin T programını, aday A birinci tercihinde, aday B dördüncü tercihinde göstermiş olsun. Aday B’nin puanı aday A’dan yüksekse ve aday B ilk üç tercihine puanı yetmediği için yerleştirilmemiş ise T programına puanı daha yüksek olduğu için aday B yerleşecektir. Aynı programı tercih etmiş olan adayların 2017-DGS puanlarının eşit olması durumunda, daha büyük ağırlıkla katılan standart puanı yüksek olana (eşit ağırlıklı 2017-DGS puanında sayısal standart puanı yüksek olan), eşitlik yine sürdüğü takdirde ilgili ÖBP yüksek olana öncelik verilecektir. Eşitlik yine sürdüğü takdirde söz konusu programı daha üst tercihinde gösterene, eşitlik yine de sürdüğü takdirde doğum tarihi günümüze daha yakın (yaşı küçük) olana öncelik verilecektir.

Sağlık muayenesi, bedensel yetersizlik (boy, kilo vb. tercih aşamasında bilinebilen özellikler hariç), mülakat sınavını kazanamama ve intibak eğitiminin olumsuzluğu gibi başvuru sırasında bilinemeyen bir nedenle yerleştirildiği programa kaydı yapılamayan öğrenciler, durumları ÖSYM Başkanlığınca değerlendirilerek, alt tercihlerinden puanlarının elverdiği programlara (burslu programlar hariç) kayıtlar tamamlandıktan sonraki ilk 1 ay içinde ÖSYM Başkanlığına yazılı olarak tüm belgeleriyle birlikte başvurdukları takdirde kontenjan harici yerleştirilirler. Alt tercihi bulunmayan veya alt tercihine yerleşemeyen adaylar için yapılacak işlem, Yükseköğretim Kurulunca belirlenir.

DGS EK YERLEŞTİRME YAPILACAK MI?

 DGS yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra, adayların tercih etmemesi veya yerleştirmesi yapılan adayların kayıt yaptırmaması sonucunda boş kalan kontenjanlar için uygun görülmesi halinde ek yerleştirme yapılır. İlk DGS tercih işlemleri için adaylar ücret ödemez ancak ilk tercih sonrasında yapılacak tercihler için adaylar 15 Türk Lirası ücret öderler.