11 Aralık 2024 Çarşamba / 10 CemaziyelAhir 1446

Meslek lisesinde kalite istihdam şansını artırdı

MEB’in meslek liselerine yönelik düzenlemeleri meyve vermeye başladı. Bu okullarda eğitim görenlerin oranı yüzde 50’ye ulaştı. Meslek liseleri mezunları istihdamda düz liselere fark attı.

Tuğba Ceyhan/Ankara26 Eylül 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Meslek lisesinde kalite istihdam şansını artırdı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın meslek liselerine yönelik yaptığı düzenlemeler sonuç verdi. Kat sayı kısıtlamasının kaldırılması, eğitim sistemindeki reformlar, 4+4+4 sisteminin hayata geçirilmesi ve özel sektörün meslek lisesi açmaya yönlendirilmesiyle, bir dönem öğrenci bulmakta zorlanan meslek liseleri ayağa kalktı. Liselere olan ilginin artması eğitim kalitesi ve mezunlarının istihdam oranlarına da yansıdı.

Yükseköğretime sınavsız geçiş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar, meslek lisesi mezunlarının istihdam oranının yüzde 57.1, diğer lise mezunlarının ise yüzde 43 olduğunu söyledi. Acar,  işsizlik oranının meslek liselerinde 13,2, genel liselerde ise 15,9 olduğunu belirterek “Türkiye’nin temel sorunun mesleksizlik ve bu sorun ancak meslek liselerinin içinde olduğu projelerle çözülebilir” dedi.

Geçtiğimiz yıl, meslek liselerinde eğitim gören öğrencilerin tüm öğrenciler içindeki oranlarının ortalaması yaklaşık yüzde 50’ye ulaştı. Meslek lisesi mezunlarının diğer liselere kıyasla iş bulmada daha avantajlı hale gelmesi de ailelerin ve öğrencilerinin Meslek liselerini tercih etmesinde etkili oldu. Meslek liselerinin, öğrencilerine kendi alanlarında 2 yıllık meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş imkânı tanıması öğrencilerin tercihindeki en büyük etken olarak görülüyor. Meslek yüksekokullarına sınavsız olarak yerleştirilmeleri, ortaöğretim kurumlarında Mesleki ve teknik eğitim alan bireyleri, sınav stresinden kurtararak alanlarında uzmanlaşmaya teşvik etmesi nedeniyle olumlu bir uygulama olarak görülüyor.