11 Aralık 2024 Çarşamba / 10 CemaziyelAhir 1446

Okul fobisinin sebebi açıklandı

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Ülkü Akyol Ardıç, okul fobisinin en önemli sebebinin, çocuğundan ayrılma korkusu olan anne olduğunu söyledi. Yeni eğitim yılıyla birlikte aileleri ve okula yeni başlayacak çocukları okul korkusu sardı.

Cihan10 Eylül 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
Okul fobisinin sebebi açıklandı
Okula gitmekte isteksizliği olan çocuklar, anne ve babasını ikna etmek için karın ve baş ağrısı ile birlikte mide bulantısı şeklinde şikâyetler ileri sürüyor. Bunun okul fobisi olarak adlandırıldığını belirten Uzm. Dr. Ardıç, "Genellikle arkadaş ilişkilerinin zayıf olması, öğretmenle ilgili korkular, ders başarısızlığı endişesi çocukta okul fobisine neden olabilir ama okul fobisinin en önemli nedeni, çocuğundan ayrılma fobisi olan annedir. Eğer anne çocuğuna çok özenli davranırsa, çocuğuna korumacı yaklaşırsa çocuk bir şekilde anneye bağımlı hale gelir ve okul saatlerinde anneden ayrılma korkusu, okul fobisi şeklinde karşımıza çıkabilir." dedi. Okul fobisini önlemek için başlamadan önce okulun güzel yanlarının çocuğa anlatılması gerektiğini vurgulayan Ardıç, teneffüslerde arkadaşlarla oynamanın, resim saatlerinde resim yapma gibi eğlenceli faaliyetlerin çocuğun gözünü doldurma, okula teşvik etme ve okulu sevdirmede önemli olduğunu belirtti.

'ÇOCUĞUN KAZANMASINA İZİN VERMEYİN'

Okul başladıktan sonra çocukta karın ağrısı, mide bulantısı gibi okula gitmemek için söylediği mazeretler olduğunda, ailenin kararlı bir tutum içinde bulunması gerektiğini vurgulayan Ülkü Akyol Ardıç, okula gitmeme konusunda bir kere izin verilirse okul fobisinin yenilmesinin çok zorlaşacağını dile getirdi: "Okul fobisi konusunda yapmamız gereken çocuğa ceza vermek, çocuğu aşağılamak yerine okulun öneminden bahsetmek, özendirici davranmak ve arkasından muhakkak çocuğun devamlılığını sağlamaktır. Çocuk, ailede en az bağımlı olduğu kişiyle, daha önceden anlaşma yapılarak okula birlikte gidebilir. Okulda da ilk gün bitene kadar beklemek, sonraki gün son teneffüse kadar beklemek, bir sonraki gün bir önceki teneffüse kadar bekleyerek kademeli olarak okulda bekleme sürelerini azaltmak gerekir. Böylece çocuk, yavaş yavaş okula ve anneden ayrılmaya alışmış olur. Burada en önemli nokta, çocuğun ailede en az bağımlı olduğu kişiyi seçmektir."
Uzm. Dr. Ardıç, öğretmenle ailenin iletişim halinde olmasının, öğretmenin sevecen ve ilgili tutumlarının da okul korkusunu yenmede etkili olacağını, bütün bunlara rağmen devam etmesi halinde muhakkak bir uzmandan yardım alınması ve altta yatan sebebinin araştırılması gerektiğini sözlerine ekledi.