13 Aralık 2024 Cuma / 12 CemaziyelAhir 1446

Bakan Şimşek: 'Enflasyon yüzde 5'in altını görebilir'

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten çarpıcı açıklamalar...

İHA12 Ocak 2015 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Bakan Şimşek: 'Enflasyon yüzde 5'in altını görebilir'
Maliye Bakanı Şimşek, NTV'de ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şimşek, "2014'te enflasyonu etkileyen faktörler vardı. 2014 son yılların en kurak yılıydı. Bu da gıda fiyatlarını etkiledi. Geçen sene lirada önemli bir değer kaybı yaşandı. Onun da etkisi var. Tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen, yüzde 8,2 tek hane. Başlangıç hedefinin üstünde ama makro ihtiyati adımlar enflasyonun daha da yükselmesini engelledi. 2015 yılında görünüm oldukça olumlu. Petrolde önemli bir düşüş var. Orta Vadeli Program'a göre oldukça aşağıda olur. 50-60 dolara inerse petrol fiyatları, enflasyon yüzde 5'in bile altına inebilir" dedi.
 
ÇOCUK YARDIMININ BÜTÇEYE ETKİSİ
 
Şimşek, ekonomide dönüşüm programı kapsamında çocuk başına yardımların maliyetinin 404 milyon lira olduğunu açıkladı.
 
Şimşek, '2014'ün ekonomik karnesi belli olmaya başladı ve enflasyon ilk olarak netleşen rakam. Tüketici fiyatları endeksi yüzde 8.17 ile kapattı yılı. Bu hem orta vadeli programdaki resmi hedefin hem de merkez bankasının son tahminlerinin adlında. Bu tabloyu neye bağlıyor sunuz?' sorusuna, "2014'te enflasyonu etkileyen çok temel iki faktör vardı. Birisi 2014 yılı son 13 yılın en kurak yılıydı. Bu da gıda fiyatlarını olumsuz etkiledi. Bir ara yıllık gıda fiyatları yüzde 14'ün üzerinde çıktı. Gıdanın sepetteki payı yüksek olduğu için enflasyonu olumsuz etkiledi. Bir de yine geçen sene lirada önemli bir değer kaybı yaşandı neredeyse yüzde 20 civarında. Bütün bu olumsuz gelişmelere rağmen tek hane. Yüzde 8.2'lik geçen seneye ait geride kaldı. 2015 yılına baktığımız zaman görünüm oldukça olumlu. Kısmen bu faktörlerin baz etkisi rakamlardan çıkacak. İkinci olarak petrol fiyatlarında önemli bir düşüş var. Orta vadeli programda çok ihtiyatlı bir rakam kullanılmış 101.9 dolar varil başına. 50 civarına filan inerse enflasyon çok rahat yüzde 5'in altını dahi görebilir" cevabını verdi.
 
2017'de ilk defa bütçe fazla verecek
 
2014'te bütçede sürpriz yapmadık. Öngördüğümüz açığın oldukça altında, muhtemelen kapatmayı başardık. Yılsonu muhtemelen 24,5 milyar TL açık ile yılı kapatabiliriz, bunun da milli gelire oranı yüzde 1,4. 2017 yılında Türkiye ilk defa nominal bazda bütçe fazlası verecek.
 
'Son dönem Mart-Nisan ayı için tahminler geliyor, siz katılıyor musunuz bu görüşlere?' sorusu üzerine, "Eskisi gibi aylık tahminlerle uğraşmıyorum ama makul bir öngörü gibi geliyor bana" dedi.
 
'Enflasyon için bir soru işareti olarak duran veya risk olarak gördüğünüz noktalar var mı?' sorusuna Şimşek, "Çok önemli bir risk faktörü sayılabilir o da doların değer kazanması. Gelişen ülkeler için Amerikan merkez bankasının parasal sıkılaştırmaya başlaması ve doların değer kazanmasının etkisi ben fiyatlardan çok kur etkisinden bahsediyorum. Gelişmekte olan ülkelerden para çıkar sermaye çıkışı yaşanır. Bu Türkiye'ye özgü değil küresel anlamda bir risk. Öngörülemeyen bir Amerikan merkez bankası faiz artışı veya şu andakinden çok daha yüksek doların değer kazanması gündeme gelirse fon akışını olumsuz etkiler. Ama bunlarda geçici olur. Geçici bir takım şoklarla kalıcı şokları ayırmamız lazım. 2015'te böyle risk olsa bile yine enflasyon aşağı yönlüdür" cevabını verdi.
 
Gelir vergisi reformunun seçim sonrasına kalması gerektiğini belirten Şimşek, "Gelir vergisi tasarısının seçim öncesi ele alınmasını çok gerçekçi görmüyorum. Takdir Meclisin. 17 Aralık sonrasında Türkiye'nin karşısına birçok sorun çıktı. Bu sorunlar içinde vergi reformu gecikti. Vergiyi tabana yaymamız lazım. Yeni tasarı bunu öngörüyor. Seçim sonrası ilk sıralarda gelir vergisi reformu gündeme gelecek. Sadece şehir rantlarını vergilendireceğiz" dedi.