AK Parti’nin manifestosunda yer alan, ekonomi ile ilgili düzenlemelerin ayrıntıları netleşti. Toplam 63 maddelik yol haritasında yer alan ‘yeni bir kamu personel sistemi’ oluşturulmasına ilişkin reforma göre, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu değiştirilecek. Buna göre, ekonominin yol haritasının yeniden çizildiği düzenlemelerin başında yeni bir kamu personel sisteminin oluşturulması geliyor. Söz konusu düzenleme ile ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Başbakanlık ortak bir çalışma yürütüyor. Çalışma çerçevesinde, halen kamu personelinin özlük ve sosyal haklarını düzenleyen 5 ayrı kanun masaya yatırıldı. Söz konusu kanunlarda yer alan düzenlemelerin hepsi bir tek yasada toplanacak. Dolayısıyla işçiler, memurlar ve güvenlik personeli için ayrı ayrı bir kanun olmayacak.
Eşit işe eşit ücret kriteri geliyor
Gerçekleştirilecek reform çerçevesinde, kamu görevlilerinin ek ödemelerine disiplin getirilecek. Yapılan çalışmaya göre, kamu personeli 50 ayrı ücret alıyor. Bu ücretlerde aynı işi yapan personelin farklı ücretler almasına yol açıyor. Yeni yapılacak reformda, eşit işe eşit ücret kriteri baz alınacak. Mevcut özlük haklarında kayba yol açmadan, mağdur olan personelin özlük haklarında da kademeli olarak bir iyileştirme yapılacak. Yine izin, hastalık ve ödül gibi konularda da yeni düzenlemeler yapılacak. Örneğin ödül kriterleri bütün kamu personeli için aynı olacak. Düzenleme çerçevesinde, memurluğa giriş, memurluktan ayrılma, istifa ve işten atılma gibi konularda da yeni düzenlemeler yapılacak. Kamuda yer alan, işçi, süreli işçi, mevsimlik işçi, memur gibi tanımlar yerine de kamu çalışanı unvanı getirilecek. Memurlara verilen cezalar da yeniden düzenlenecek. Disiplin sistemi daha etkin hale getirilecek. Kamu kurumları ‘ömür boyu iş garantisi sağlayan işletme’ olma statüsünden çıkarılacak.
İstihdam stratejisi de var
Öte yandan AK Parti’nin manifestosunda, sosyal güvenlik ve çalışma hayatına ilişkin birçok hedefe de yer verildi. Manifestoda yer alan sosyal güvenlik ile ilgili hedeflerin tamamı, önümüzdeki günlerde açıklanacak olan ulusal istihdam stratejisinde yer alan düzenlemelerden oluşuyor. Bu hedeflerin arasında ise, işsizliğin yüzde 5’e çekilmesi, bölgelerarası gelişmişlik farkının en alt seviyeye düşürülmesi, kamuya 15 bin engellinin alınması ve kısa vadede 4 bin iş ve meslek danışmanı alınması geliyor.
Ekonomi hedeflerinden bazıları
- İşsizliğin yüzde 5’e indirilmesi,
- Bölgelerarası gelişmişlik farkının kabul edilebilir düzeylere indirilmesi,
-Yoksulluğun yok edilmesi ve gelir dağılımındaki dengesizliğin asgariye indirilmesi,
- Kadınların işgücüne katılımının yüzde 38 seviyesine çıkarılması,
- Kamuya 15 bin engelli alınması, kayıtdışı istihdamın yüzde 15’e düşürülmesi,
- İş ve meslek danışmanı sayısının kısa vadede 4 bine çıkarılması,
- Yeni bir kamu personel sistemi,
- Sosyal Güvenlik açığının GSYİH’nin yüzde 1’ine düşürülmesi hedefleniyor.