19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Akdeniz’de oldubittiye izin vermeyeceğiz 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Fatih gemimiz önümüzdeki birkaç ay içerisinde Akdeniz’deki ilk sondajını gerçekleştirecek. Bir oldubittiye izin vermeyeceğiz” dedi.

21 Eylül 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Akdeniz’de oldubittiye izin vermeyeceğiz 

Türkiye'nin Akdeniz’deki doğalgaz ve petrol arama faaliyetleri hakkında bilgi veren  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez,Dönmez, 9. Arama-Üretim Sektörü İstişare Toplantısı’nda açıklamalarda bulundu. Doğu  Akdeniz’de Türkiye’nin onay vermediği, rızasının olmadığı hiçbir projenin oldubittiye getirilmesine izin vermeyeceklerini belirterek, “Tek taraflı, Türkiye’nin  ve Kuzey  Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin haklarının yok sayıldığı, adadaki tarafların  eşit ve adil pay almadığı bir sisteme geçit vermeyeceğiz. Türkiye’nin bu konudaki tavrı net” dedi. 

GEÇİT VERMEYECEĞİZ

Türkiye’nin uluslararası hukuktan kaynaklanan hak ve menfaatlerini  sonuna kadar koruyacaklarını dile getiren Dönmez, şunları söyledi: “Türkiye petrol ve  doğalgazda  kaynak zengini bir ülke olmadığından, dünyadaki jeopolitik gerilimler ve ekonomik  gel-gitlerden doğrudan etkilenen bu sektörde, konjonktürel gelişmelere göre  hareket edemeyiz. Bütün gayretimiz yerli üretimi artırarak cari açığı mümkün  olduğunca aşağıya çekmektir. Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin onay vermediği,  rızasının olmadığı hiçbir projenin oldubittiye getirilmesine izin vermeyeceğiz. Tek taraflı, Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin haklarının yok  sayıldığı, adadaki tarafların eşit ve adil pay almadığı bir sisteme geçit  vermeyeceğiz.” 

HIZ KESMEK YOK

Petrol arama ve üretim faaliyetleri konusunda da bilgi  veren Dönmez, “Son  16 yılda petrol arama ve üretim faaliyetlerine 10 milyar dolar harcadık, bunun  yüzde 50’si, Türkiye Petrolleri’nden, yüzde 50’si ise yerli ve yabancı  yatırımcılardan geldi.Aramalarda hız kesmeyeceğiz” dedi.

35 yıl sonra petrol arıyoruz

Dönmez, bu yıl içerisinde kuzey ve güney sınır bölgelerinde 35 yıl  aradan sonra ilk defa petrol arama çalışmalarına yeniden başladıklarına işaret ederek, Türkiye’de ilk defa havadan gravite veri toplanması işlemini  gerçekleştirdiklerini, bölgenin jeolojik haritasının güncellenmesi için kayaç  numunelendirmesi yaptıklarını söyledi.