Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası toplantılarına katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, IMF'nin internet sayfasındaki açılış konuşmasında, küresel krizin atlatılması için 'zorluğa katlanma konusunda siyasi irade eksikliği' gösterildiğini ifade etti.
Babacan, dünyada değişim sürerken, Türk ekonomisinin dirençli olduğunu kanıtladığını; yalın makroekonomik önermelerin üzerine inşa edilen başarması güç bir büyümeyi yakaladığını belirtti. Ali Babacan, ülkelerin borç stoklarının birdenbire yükseldiği, bütçe açıklarının şiştiği bir dönemde, Türkiye'nin süreç içinde mali düzenleme planını çok erken duyurarak, kendisini bu ülkelerden ayrı tutmayı başardığını vurguladı.
TUZAĞA DÜŞMEDİK
'Dünyada çok sayıda siyasi liderin mali canlandırma programlarını ilan ettiği 2009 yılında, 'daha fazla hükümet harcaması ve müdahalesi' yönündeki popüler taleplere yanıt verme tuzağına düşmedik' diyen Babacan, farklı ve siyasi açıdan zor bir yolu izleyip, mali düzenleme programını uyguladıklarını anlattı.
KRİZDEN ÇIKIŞ YOLU
Babacan, sorunların çözümünün basit olmadığını ancak bunun zorlukların giderilmesinin de imkansız olduğu anlamına gelmediğini belirtti.
'Krizden çıkış yolu basiret, ileriye dönük ve uzun vadeli politikaların yanı sıra zamanında müdahaleyle mümkündür' diyen Babacan, bu bakımdan siyasi liderlerin zaman kaybetmeden sorumluluğu üstüne alarak gelecek nesiller için gerekenleri yapması gerekliliğinin altını çizdi.
Babacan, kriz döneminde birçok ekonominin bankacılık sektörü ciddi sorunlarla karşı karşıyayken, Türkiye'nin bankacılık sektörüne müdahale etmesine gerek duymayan tek OECD üyesi ülke olduğuna dikkati çekti.