26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Bana inanın ve kazanın dolar yıl sonu 1.92’ye iner

Dolara yıl sonu için 1.92 liralık fiyat biçen Merkez Bankası Başkanı Başçı “1.92’yi geçerse bana ‘Neden?’ diye sorun” dedi. “Bana inanın ve kazanın” diyen Başçı, TL’nin değerini korumak için hücuma geçeceklerini söyledi.

28 Ağustos 2013 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Bana inanın ve kazanın dolar yıl sonu 1.92’ye iner

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2 lirayı geçen dolara yıl sonu için 1.92 TL’lik fiyat biçerek müdahale sinyali verdi. AA Finans Masası’nda soruları yanıtlayan Başçı “Yıl sonunda dolar kurunu 1.92 düzeyinde görürsek şaşırmayalım. Bunu gerçekten not edin. Dolar yıl sonunda 1.92’nin üzerinde olursa bana ‘Başkan böyle demiştiniz, niye üstünde oldu?’ diye sorun” dedi. Konuşmasında “TL’yi aslanlar gibi savunacağız”, “Bana inanın ve kazanın” sözleriyle piyasalara önemli mesajlar veren Erdem Başçı, faiz artışı bekleyenleri ise hayal kırıklığına uğrattı. Başçı “Bundan sonra faiz konusunda bizden şok falan beklemeyin” dedi. Başçı kur konusunda ise “Bizden ilginç manevralar bekleyin, hücuma geçiyoruz. TL’nin değerini tek silahla (döviz müdahale silahı) aslanlar gibi koruyacağız. Faiz silahını hiç kullanmayacağız” açıklaması yaptı.

Borcu olana ‘bekleyin’ uyarısı

Ağustos ayı enflasyonunun beklentilerden daha iyi geleceğini tahmin ettiklerini söyleyen Başçı “Bundan sonra en ufak bir sapma göstermezsek ve faiz tarafında çok sağlam durursak bugün gördüğümüz dövizdeki yükselişin birkaç gün bile sürmeyeceğini söyleyebilirim” dedi. Döviz kurundaki yükselişin geçici olduğunu vurgulayan Başçı “Reel sektör döviz borçlusu olduğu için tedirginlik oradan kaynaklanıyor. Döviz pozisyonlarını kapatmak için yanlış zaman. Şirketler beklesinler acele etmesinler, yıl sonunda bilançolarını gördükleri zaman iyi ki pozisyonu bu seviyelerden kapatmamışız diyecekler. Elimiz çok güçlü. Araçları çok dikkatli kullanıyoruz” diye konuştu. TL’nin bu kadar zayıf olmasını gerektirecek temel bir sebep olmadığını söyleyen Başçı “Dövizdeki bu yükseliş geçicidir” dedi.

TL’yi aslanlar gibi koruyacağız

TL’nin değerini aslanlar gibi koruyacaklarını dile getiren Erdem Başçı, analistlere de “Faiz artırım beklentisine girmeyin. Sabit faiz beklentisine girin” diye seslendi. Başçı “Faizle ilgili bir adım bile geri adım atmayacağız, sağlam duruşumuzu koruyacağız. Döviz nereye giderse gitsin, daha sonra yorulur, geri döner.  Şu anda döviz kurlarıyla ilgili hiçbir endişe duymuyoruz” dedi.

Faizde artış yapılmayacak

Enflasyonun TCMB’nin yıl sonu hedefi olan yüzde 6.2’ye düşene kadar piyasadaki faizin yüzde 6.75’in altına inmeyeceğini ancak faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 7.75’in üstüne de çıkmayacağını söyleyen Merkez Bankası Başkanı Başçı “Merkez Bankası Başkanı faizin en yüksek yüzde 7.75’te oluşacağını söylüyorsa bunun arkasında durur” dedi ve faizle ilgili geri adım atmayacaklarını söyledi. Başçı faizde artış beklentisine ilişkin de “Döviz kuruna karşı faiz silahını kullanmayacağız, bu konuda netiz” dedi. Başçı “Bundan sonra Merkez Bankası’ndan gelen her açıklama döviz kuru ve faiz üzerinde düşürücü etki yapacak” dedi.

Maradona gibi kaleye dümdüz gidip doların belini kıracağız

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı,  dolara döviz satışı yoluyla müdahale sinyali verdi. Başçı “Dövizin belini kırarız. Bunu öyle yaparız ki çok az rezerv kaybetmeden yaparız. Onu nasıl yapacağımızı ilerde görürsünüz” dedi. Başçı “En muhafazakar bir şekilde hesapladığınızda 40 milyar dolar civarında satılabilir döviz rezervimiz var” diye konuştu. Bundan sonra kendilerinden döviz tarafında TL’ye değer kazandırıcı şoklar beklenmesi gerektiğini belirten Erdem Başçı “Şu anda hücuma geçiyoruz. Hücum şaşırtma sanatıdır. Maradona’nın bir golü vardı. Dümdüz gitti, gol attı. O da dümdüz gittiği için şaşırttı. Dolayısıyla bu tür sürprizlerle döviz piyasasında rezervlerimizi o kadar etkili kullanırız ki herkes hayret eder” dedi.