25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

BDDK kredi kartı taksit sınırları ve yasakları BDDK kredi kartı taksit sayısı son dakika kararı

BDDK kredi kartı taksit sayısı son dakika kararı nedir? BDDK kredi kartı taksit sınırları ve yasakları neler? Kredi kartı taksit sayısı ne kadar? Hangi ürün için kaç taksit yapılabilecek? soruların yanıtları merak konusu oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun banka ve kredi kartlarıyla ilgili Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemesi sonrası yeni bir karar daha geldi. BDDK fiyatı 3 bin TL aşmayan televizyon satışlarında taksit sayısını 3'ten 9'a yükseltti. BDDK açıklamasında: 'Banka kartları ve kredi kartları hakkındaki yönetmelik değişikliği öncesindeki taksit sınırları ve yasakları aynı şekilde belirlenmiş olup, ayrıca kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek fiyatı 3 bin liraya kadar olan televizyon alımlarında 3 ay olan taksit sınırı 9 aya çıkarılmıştır' ifadesinde bulundu. İşte BDDK kredi kartı taksit sayısı ile ilgili yapılan açıklamaların detayları...

11 Ocak 2019 Cuma 07:00 - Güncelleme:
BDDK kredi kartı taksit sınırları ve yasakları BDDK kredi kartı taksit sayısı son dakika kararı

BDDK kredi kartı taksit sayısı son dakika kararı nedir? BDDK kredi kartı taksit sınırları ve yasakları neler? Kredi kartı taksit sayısı ne kadar? Hangi ürün için kaç taksit yapılabilecek? soruların yanıtları merak konusu oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun banka ve kredi kartlarıyla ilgili Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemesi sonrası yeni bir karar daha geldi. BDDK fiyatı 3 bin TL aşmayan televizyon satışlarında taksit sayısını 3'ten 9'a yükseltti. BDDK açıklamasında: "Banka kartları ve kredi kartları hakkındaki yönetmelik değişikliği öncesindeki taksit sınırları ve yasakları aynı şekilde belirlenmiş olup, ayrıca kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek fiyatı 3 bin liraya kadar olan televizyon alımlarında 3 ay olan taksit sınırı 9 aya çıkarılmıştır" ifadesinde bulundu. İşte BDDK kredi kartı taksit sayısı ile ilgili yapılan açıklamaların detayları...

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (BDDK), banka kartları ve kredi kartları hakkındaki yönetmelik değişikliği öncesindeki taksit sınırları ve yasaklarının aynı şekilde belirlendiği, kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek fiyatı 3 bin liraya kadar olan televizyon alımlarında 3 ay olan taksit sınırının ise 9 aya çıkarıldığı bildirildi.

BDDK'nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte yapılan değişikliğin bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği anımsatıldı.

Açıklamada, değişiklikle mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dahil olmak üzere, kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde, taksitlendirme sürelerinin Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığının görüşü alınarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunca belirlenmesinin düzenlendiği bildirildi.


Yönetmelik değişikliğiyle taksitlendirme sürelerine ilişkin karar alma sürecinin hızlı olabilmesi ve uygulamada esneklik sağlanmasının amaçlandığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu kapsamda, kurumumuzun internet sayfasında da yayımlanan 11 Ocak 2019 tarih ve 8198 sayılı kurul kararıyla söz konusu yönetmelik değişikliği öncesindeki taksit sınırları ve yasakları aynı şekilde belirlenmiş olup, ayrıca, kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek fiyatı 3 bin liraya kadar olan televizyon alımlarında 3 ay olan taksit sınırı 9 aya çıkarılmıştır."

İşte BDDK'tan yapılan açıklama;

Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte (Yönetmelik) yapılan ve 11/01/2019 tarihli ve 30652 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklik ile mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dâhil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme sürelerinin Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığının görüşü alınarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunca (Kurul) belirlenmesi düzenlenmiştir. Söz konusu Yönetmelik değişikliği ile taksitlendirme sürelerine ilişkin karar alma sürecinin hızlı olabilmesi ve uygulamada esneklik sağlanması amaçlanmıştır.

Bu kapsamda, Kurumumuzun internet sayfasında da yayımlanan 11.01.2019 tarih ve 8198 sayılı Kurul Kararı ile söz konusu Yönetmelik değişikliği öncesinde Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin yedinci ve sekizinci fıkralarında düzenlenen taksit sınırları ve yasakları aynı şekilde belirlenmiş olup, ayrıca, kredi kartları ile gerçekleştirilecek fiyatı üç bin Türk Lirasına kadar olan televizyon alımlarında üç ay olan taksit sınırı dokuz aya çıkarılmıştır.

 

BDDK
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Türkiye'de tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerini korumak, bankalar ve özel finans kurumlarının piyasa disiplini içerisinde sağlıklı, etkin ve dünya ölçeğinde rekabet edebilir bir yapıda işleyişi için uygun ortamı yaratmak bu sayede ülkenin uzun vadeli büyümesine ve istikrarına katkıda bulunmak amacıyla 31 Ağustos 2000 tarihinde kurulmuş özerk bir kurumdur. İdari yapılanma, Kurul ve Kurum şeklinde örgütlenmiştir. Kurulun karar organı olarak aldığı karar ve yaptığı düzenlemelerin uygulanması, Kurumun yetki ve görevleri arasındadır.

BDDK, 5411 sayılı Bankacılık Kanunun ve mevzuatla kendisine verilen düzenleme ve denetlemeyle ilgili görev ve yetkileri kendi sorumluluğu altında bağımsız olarak yerine getirir ve kullanır. Kurumun kararları yerindelik denetimine tâbi tutulamaz. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi BDDK kararlarını etkilemek amacıyla emir ve talimat veremez.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, BDDK'nın karar organıdır. Kurul; biri başkan, biri ikinci başkan olmak üzere yedi üyeden oluşur. Kurul Başkanı Kurumun da başkanıdır. Kurumun şu anki başkanı Mehmet Ali Akben'dir.

Bağlı birimler
Ana Hizmet Birimleri
Bilgi Sistemleri Uyum Daire Başkanlığı
Denetim Daire Başkanlıkları (4 adet)
Düzenleme Daire Başkanlığı
Ekonomik Değerlendirmeler Daire Başkanlığı
Finansal Tüketici İlişkileri Daire Başkanlığı
Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Daire Başkanlığı
Risk Yönetimi Daire Başkanlığı
Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
Uygulama Daire Başkanlıkları (5 adet)
Veri ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı

Danışma Hizmet Birimi
Hukuk İşleri Daire Başkanlığı

Yardımcı Hizmet Birimi
Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı