26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Ekonomistlerin ikinci çeyrek karnesi pekiyi

Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde 2017’nin aynı dönemine göre yüzde 5.2 büyüyerek piyasa beklentisi doğrultusunda güçlü artış gösterirken ekonomistlerden de ‘pekiyi’ aldı.

11 Eylül 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
Ekonomistlerin ikinci çeyrek karnesi pekiyi

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı, büyüme hızında 2. çeyrekte beklenen yavaşlamanın ılımlı kaldığını belirterek, 2017’ye ait çeyreklik büyüme verilerinde de küçük değişiklikler olduğunu, buna karşın geçen yıl genelindeki yüzde 7.4’lük oranın korunduğunu söyledi. Mevsimsel düzeltilmiş verilere göre, ekonominin son 7 çeyrektir aralıksız büyüdüğüne işaret eden Tokalı “İlk yarıda elde edilen yüzde 6.2’lik büyüme oranının katkısı doğrultusunda tüm yıla ait yüzde 4’lük büyüme tahminimizi koruyor” dedi.Tokalı, temmuz sanayi üretim verisinin, 3.çeyreğe girerken sanayinin büyümeye katkısının ne ölçüde azalabileceği açısından önemli olacağını vurguladı.      

İHRACAT ARTIYA GEÇTİ

DenizBank Stratejisti Orkun Gödek de, her ne kadar piyasa beklentilerine paralel bir büyüme performansıyla karşılaşılsa da iç tüketim tarafındaki yavaşlamanın, ilk sinyallerini 3. çeyrekten ziyade 2. çeyrekte verdiğini söyledi. Gödek “Yaşanan kur şokunun ardından 2019 büyüme kompozisyonunda net ihracat katkısının belirleyici rol üstlendiğini görebiliriz. Yüksek baz etkisi ve ekonomik ivme kaybı belirtilerinedeniyle yılın geri kalanında zayıf büyüme performansı beklentimizi koruyoruz” diye konuştu. 

QNB FinansinvestBaşekonomisti Burak Kanlı ise “İthalattaki zayıf seyre karşın güçlü ihracatın etkisiyle net ihracatın yıllık büyümeye katkısının 2 çeyreğin ardından tekrar artıya geçmesi dikkati çekiyor” dedi.