19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

SGK Bağkur Ocak ayı emekli zam oranları

SGK Bağkur maaşına Ocak zammı nasıl hesaplandığı merak konusu oldu.

28 Ekim 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
SGK Bağkur Ocak ayı emekli zam oranları

 
Bin liranın altındaki maaşlar bin liraya tamamlanacak. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği bu seyyanen zam düzenlemesinin yürürlük tarihi henüz belli değil. Ancak söz konusu düzenlemenin en geç ocakta uygulamaya geçmesi bekleniyor. Böylece bu emeklilerin maaşına önce seyyanen zam, ardından enflasyon zammı yansıtılacak. Emeklilerin maaşları arttığı için ek ödeme tutarları da artacak. Böylece 150 bin emekli 3 farklı zam almış olacak.
 
DÖRT AYRI ORAN KALDI
 
Memur emeklilerine de ocakta 3 zam göründü. Toplu sözleşmeyle maaşlara yüzde 4 zam yapılacak. Ayrıca 6 aylık enflasyon yüzde 3.5'i aşarsa fark verilecek. Hem Merkez Bankası hem de ekonomistlerin enflasyon tahmini ocakta fark çıkabileceğini ortaya koyuyor.

Memur emeklilerinin enflasyon farkı, Merkez'in tahminine göre yüzde 0.37, beklenti anketine katılan ekonomistlerin tahminine göre yüzde 3.17 olacak. Ayrıca memur emeklilerinin ek ödeme tutarı da artacak. İlk 2 aylık oran 2.86 oldu. Buna 4 oran daha eklenecek.

Bağ-Kur ve işçi emeklileri yasa gereği 6 aylık geçmiş enflasyon oranında zam alıyor. Bu doğrultuda memur maaşlarına temmuzda yüzde 8.65 zam yapılmıştı. Bu zam sonrası en düşük memur emeklisinin maaşı 2.149 TL, en düşük memur maaşı ise aile yardımı dahil 3.133 TL yükselmişti. Ocak ayı zammında belirleyici unsur ise TÜİK’in açıklayacağı enflasyon oranı olacak. Yeni Ekonomi Programı’nda açıklanan enflasyon hedefinin tutması durumunda memur ve memur emeklileri ocak ayında yüzde 4 zamma ek olarak yüzde 7.15 daha zam alacak.

Zamlarda belirleyici unsur görev ve kıdem olacak, miktar 239 TL ila 1.354 TL arasında değişecek. Aktif memurlar için minimum enflasyon farkı zammı 349 TL olacak ve en düşük memur maaşı 3.133 TL’den 3.482 TL’ye çıkacak. Görevde olan memurların zam miktarı 1.335 TL’ye kadar yükselebilecek.

3 Ocak’ta 36 bin malul ve vazife malulü ve 678 bin memur anne-babası veya eşinden aylık alan kişinin de aylıkları artacak. Bunların dışında toplamda 2.2 milyon kişinin aylıkları zamlanacak.