24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

'Endişeye gerek yok bunlar fırsat günleri'

Türkiye ekonomisinin oldukça güçlü olduğunu belirten TBMM Başkanı Yıldırım, “Endişeye gerek yok. Panik yapmanın anlamı yok. Bunlar gelip geçicidir. Bugünler aynı zamanda da fırsat günleridir” dedi. 

15 Aralık 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
'Endişeye gerek yok bunlar fırsat günleri'

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, İstanbul’da bu yıl ikincisi düzenlenen ‘Küresel Ticaret Savaşında Türkiye’deki Yatırım Fırsatları’ zirvesinde yaptığı konuşmada ekonominin iyi yolda olduğunu söyledi. Ekonominin bazı sıkışıklıkları atlattığını da ifade eden Yıldırım “Endişeye gerek yok. Elimizdeki imkanlar, göstergeler birçok ülkeden daha iyi. Panik yapmanın anlamı yok. Bunlar gelip geçicidir. Bugünler aynı zamanda da fırsat günleridir. Herkesin durduğu yerde yatırım yapan kazanır. Bu da yatırımcılara benden öğüt olsun” dedi. 

ÜLKELER ARASI ETKİLEŞİM 

1980’li yıllardan bu yana gelişen ülkelerdeki yatırımcıların finansal piyasaların da serbest bırakılmasıyla diğer ülkelere yatırım yapmaya başladıklarını dile getiren Yıldırım bir ülkenin ekonomisinde yaşanan sorunların veya ülkelerin uyguladığı politikaların diğer ülkeleri de etkiler hale geldiğini ifade etti.      

Türkiye’nin dünyanın ilk 20 ekonomisi içerisinde yer aldığına dikkati çeken Yıldırım, ekonominin her türlü zorluğun üstesinden geldiğini söyledi. 

SALDIRIYA UĞRADIK 

Yıldırım şöye konuştu: “Kriz var diye öldük bittik demeye lüzum yok. Daha kötüsünü biz gördük. 2001’de gördük. Finans kriziydi, 23 banka göçtü. 46.5 milyar dolar uçtu gitti. 2008 krizini gördük. Gezi olaylarını gördük. Osmanlı tarihinde bile  görülmeyen derecede faiz oranı 4.6’ya düşmüştü.Dünyanın en büyük projelerinin ihalelerini yapıyoruz. IMF ile yolumuzu ayırmışız. Bütün bunlar tabi ki bazı çevrelerde rahatsızlık oluşturdu ve ‘istikrar kayboluyor’ algısı, göstergelerimizi bozdu. 17-25 Aralık ihanetini gördük. Yargı darbe girişimini gördük. Yetmedi ve 15 Temmuz alçak FETÖ darbe girişimiyle karşı karşıya kaldık. Bütün bu sınamalardan geçen Türkiye yıkılmadı, ayakta kaldı. Neden? Özel sektörün, sanayicilerimizin tecrübesiyle birikimiyle ve krize yönelik geçmişten gelen bağışıklık kazanmış olmalarından dolayı.”      

3-5 AYDA AŞARIZ

AK Parti dönemlerinde Cumhuriyet tarihinin en büyük büyüme rakamlarına ulaşıldığının altını çizen Yıldırım, “Belki bir müddet, 3-5 ay sıkıntılı dönemimiz olacak ama şunu bilmenizi istiyorum; çok şey konuşulabilir, Türkiye’nin varlıkları, değerleri, yükümlülüklerinin kat kat üstündedir. Problemimiz ne? Türkiye’de bir vade uyuşmazlığı var. Yükümlülüklerin vadesi ise varlıkların vadesi birbiriyle uyuşmuyor. Devlet de bunun için var, hükümet de bunun için var. Türkiye’nin elinde bu uyuşmazlığı ortadan kaldıracak tedbirleri alacak mekanizmalar da var, araçlar da var. O yüzden endişe etmeye lüzum yok” dedi.     

İHRACATTA HEDEF 200 MiLYAR DOLAR  

Aynı zirvede konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, son 5 yıl içinde ihracatın 150 milyar dolardan 170 milyara çıkmasının ayrı bir başarı hikayesi olduğunu belirterek, “Birkaç yıl içinde 200 milyar dolarlı ihracatları yapmak en büyük hedefimiz ve çalışmamız” dedi. Bu yılın sonunda ihracatın 170 milyar dolar olacağını bildiren Gülle, “Son 16 yılda ekonomimiz kendi alanında birinci nesil reformlarla milli gelirini 231 milyar dolardan 852 milyar dolara yükseltirken, ihracat hacmini de 4 kat artırarak 36 milyar dolardan 170 milyar dolara taşıdı. İhracatçılarımızın, ekonomi ve ticaret diplomasisinin sahadaki bu başarısı bizim için övünç kaynağıdır” dedi. 

KATILIM BANKACILIĞI BÜYÜYOR 

Vakıf Katılım Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, “Bugün Katılım Bankacılığı dünyada 2 trilyon doları aşan bir aktif büyüklüğe sahip ve her yıl da yüzde 10 oranında büyümeye devam ediyor” dedi. İslami finansın kar-zarar ortaklığına dayandığını belirten Oran, “Bu da temelde hem riskin hem de rızkın paylaşıldığı sermayeden mal ve hizmetlere, istihdama,üretime dönüştüğü bir ekonomiyi ifade ediyor. Ülkemizde faaliyet gösteren 5 katılım bankasının bugün aktif büyüklüğü 204.5 milyar lira. Bu rakam sektörün henüz yüzde 5,2’sini temsil ediyor” dedi.