25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Esnaf borç ödemeleri ertelendi mi? Esnaf kredi borçları ne zaman ödenecek?

Esnaf kredi borcu ödemeleri ertelendi mi? Esnaf kredi borçları ne zaman ödenecek? gibi soruların yanıtları esnaf vatandaşlar tarafından yoğun bir şekilde araştırılıyor. Koronavirüs salgını nedeniyle işleri duran ve maddi zarar gören esnafların kredi borçları ne zamana ertelendi? Esnaf kredi borçları ne zaman ödenecek? İşte detaylar

1 Nisan 2020 Çarşamba 09:52 - Güncelleme:
Esnaf borç ödemeleri ertelendi mi? Esnaf kredi borçları ne zaman ödenecek?

Ülkemizde görülen koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle dükkanlarını kapatmak zorunda kalan ve maddi zarar gören esnaf ve sanatkarın, Nisan, Mayıs, Haziran ayı kredi borç ödemeleri faizsiz olarak ertelendi. Esnaf vatandaşlar, 2020 Esnaf kredi borçları ne zaman ödenecek? sorusunu yoğun olarak araştırıyor. İşte Başkan Erdoğan'ın konuya ilişkin yaptığı açıklama ve kredi borcu ödeme tarihleri.

ESNAF ÖDEMELERİ ERTELENDİ Mİ?

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından "Millete Sesleniş" konuşmasında esnaf ödemelerinin ertelendiğinin müjdesini verdi. Karar, geçtiğimiz hafta Resmi Gazetede de yayımlanmıştı.

ESNAF BORÇLARI NE ZAMAN ÖDENECEK?

Kabinenin 25. toplantısını az önce tamamladıklarını belirten Erdoğan, Kovid-19 hastalığına karşı aldıkları tedbirler sebebiyle, bu toplantıyı telekonferans yöntemiyle gerçekleştirdiklerini söyledi. İstihdamın sürmesini sağlamak amacıyla esnaf, sanatkar, küçük ve orta ölçekli işletmeler ile ihracatçılara pek çok erteleme ve destek düzenlenmesini hayata geçirdiklerini vurgulayan Erdoğan, 2 milyondan fazla vergi mükellefinin 54 milyar lirayı bulan muhtasar, KDV ve prim ödemelerini 6 ay süreyle ertelediklerini dile getirdi.

Nakit akışı bozulan KOBİ'ler ve diğer firmalara, mevcut kredilerinin 6 aya kadarı ödemesiz olmak üzere, 12 aya kadar ilave süre tanınmasını da sağladıklarını anımsatan Başkan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Sektör ayrımı gözetmeksizin tüm kurumsal ve ticari firmalara işletme sermayesi desteği için 6 ayı ödemesiz 36 ay vadeli ve yıllık yüzde 7,5 maliyetli kredi imkanı getirdik. Esnaflarımızın hem Nisan, Mayıs, Haziran ayı ödemelerini faizsiz öteledik, hem de yüzde 4,5 maliyetli 36 aya kadar vadeli bir kredi paketini hayata geçirdik. Personel maaşlarını kamu bankalarından ödeyen firmalara, istihdamı azaltmamaları şartıyla, önümüzdeki 3 aylık personel gideri kadar ilave likit sağladık. Kredi Garanti Fonunun limitini 50 bin liraya ve toplam kapasitesini de 850 bin kredi talebini karşılayacak şekilde 450 milyar liraya yükselttik. Reeskont kredilerinin geri ödemelerini 90 gün daha uzatarak 50 milyar liralık bir kaynağı ihracatçılarımızın kullanımına sunduk. Sosyal yardım programlarımızda kayıtlı 2 milyon haneye biner lira nakit yardımı yapıyoruz. Kısa çalışma ödeneğini şartlarını kolaylaştırdık. En düşük emekli maaşını 1.500 liraya yükselttik. Emeklilerimizin bayram ikramiyesini öne çektik. Asgari ücret desteğini yaygınlaştırdık. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarımızın ödeneklerini artırdık. Yükseköğrenim yurtlarında kalan öğrencilerden, Mart ayında yurtta kalmadıkları günlerin ücretlerini iade ediyor, Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için de ücret almıyoruz."

Konuya ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Buna göre, karar kapsamındaki esnaf ve sanatkarlardan, yaşanan salgın nedeniyle işleri ve/veya işletmesi zarar görenlerin, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) bağlı bölge birliklerine ortak olan esnaf ve sanatkarlar kredi ve kefalet kooperatifleri kefaletiyle veya doğrudan bankadan, 31 Mart 2020 ve öncesi tarihlerde kullandıkları düşük faizli kredilerden doğan borçlarından, 1 Nisan-30 Haziran 2020 tarihleri arasında vadesi dolacak kredi borçları vadesinde/taksit vadesinde/hesap devresinde ilgili mevzuatına göre faiz tahakkuk ettirilmek suretiyle vade tarihinden/taksit vadesinden/hesap devresinden itibaren 3 ay süreyle faizsiz olarak ertelenecek.