Dünyanın en önemli motor sporlarının başında gelen Formula 1 (F1) İstanbul’dan çıktı ama Türk girişimciler F1’i Singapur’da yakalamayı başardı. Türkiye jenaratör pazarında yüzde 28 payla lider olan Genpower, hafta sonu yapılan ve F1’in tek gece yarışı olan Singapur F1 Grand Prix’sini jenaratörlerleriyle aydınlatmaya geçen sezon başladı. Singapur, bir sezonda F1 kaynaklı gelirleri 400 milyon doları aşınca sözleşmeyi 5 yıllık uzattı. Türk şirketi Genpower da otomotikman 5 yıl daha sponsorluk sözleşmesini yeniledi.
Sesten rahatsız oldu
Singapur’da yarış öncesi sohbet ettiğimiz Genpower’ın kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Uslu, Formula’yı aydınlatmayı sektörlerinde zirve olarak değerlendirdi. Uslu’nun Singapur F1’de 5 milyon dolar değerindeki 100 jeneratörüyle sponsor olmasının hikayesi de hayli ilginç.
F 1’in şehir merkezinde düzenlenen Monaco’dan sonra ikinci şehir olan Singapur’da otelde iş toplantısı yapan Uslu, dışarıdaki sesten rahatsız olur. Sesin kaynağını öğrenmek için otelin balkonuna çıktığında F1 otomobillerini ve aşağıdaki büyük jenaratörleri görür. Uslu, şu anda Genpower’ın Asya-Pasifik Bölge Direktörü olan Bahadır Çelim’e dönerek “Bu işi seneye almalıyız” der. O tarihte, aydınlatmayı yapan İtalyan şirket, jenaratörleri bir diğer İtalyan şirket Pramac’la yapıyor.
İtalyan şirkete ders
İtalyan şirkete başvurduklarını anlatan Uslu “Ancak Pramac, bizi kötülemiş. Pramac’taki 12 teknik elemanı transfer ettik. Teknik ekip yönünden yeterli hale geldik ve işi aldık” dedi. F1’in kendilerine dünyada büyük prestij sağladığını söyleyen Uslu “Dev üreticiler, müşterilerine motorlarını anlatırken ‘Genpower bu motorları Singapur F1’in aydınlatmasında kullanıyor’ diyorlar. 2020’de jenaratör pazarında dünyada ilk üçte yer almayı hedefliyoruz” dedi.
Tezgahtarlıktan patronluğa giden yol
Ankara Ulus’ta tezgahtar yardımcısı olarak iş hayatına atılan Müjdat Uslu’nun iş hayatı da birçok girişimciye ders olacak kadar renkli. Uslu “Babam memurdu. Ancak ticaret adamlığım tüccar olan dedemden geliyor. 13-14 yaşıma kadar birçok iş yaptım. Ankara Ulus’ta annemin amcalarının bir dükkanı vardı. Tezgahtar yardımcısı arıyorlardı. Orada işe başladım. 1992’de ayrıldığımda şirketin genel müdürüydüm. Sonra Ulus’ta mağaza açtım ve endüstriyel makineler, jeneratör satmaya başladım. 28 yaşında işimin patronuydum. 1999’da en çok sattığım ürün jeneratördü. Uzel Makine’den 200 motor aldım. Bir yer kiralayıp, jeneratör üretmeye başladım. İlk yıllarda Genpower ismini kullanmadım” diye anlatıyor. Uslu’nun Ulus’ta başlayan işi Ankara OSB’deki fabrika ve Çin’de Uzak Doğu’ya uzanan ikinci fabrikaya kadar uzanmış.
Irak’a silahlı güvenlİkle girdik
Genpower, yıllık 15-20 bin jenaratör üretimiyle Avrupa’da 3., dünyada 7. büyük jenaratör şirketi. Yıllık 450 milyon dolar ciroya ulaşan Genpower, 120 ülkeye ihracat yapıyor. Genpower’ın Irak pazarına giriş hikayesi ise hayli ilginç. Uslu, olayı şöyle anlatıyor: “2003’te Amman’da fuardaydık. Cip kiraladık, 15-20 adam bulduk ve Irak’a gitmek için kalaşnikof silah aldık. Yüklü sipariş aldık. Kuzey Irak’ta Asyacell’in bayisi bizim jenaratörleri duymuş. İstanbul’a geliyor. ‘Cempower’ diye arıyor. Karaköy’de bizim markayı görünce ‘tamam’ diyor. Şimdi Kuzey Irak’ın pazar lideriyiz.”
Borsaya şirket alarak giriyor
Müjdat Uslu, sıfırdan kurduğu şirketi kurumsallaştırmak için halka açılmada farklı bir yöntem izliyor. Borsada halen hisse senetleri işlem gören Latek Holding’i satın aldıklarını söyleyen Uslu “İki-üç ay içerisinde Latek Holding ile Genpower’ı birleştireceğiz. Böylece borsada yeni şirketin ismi Genpower olacak” diye konuştu.
Özkaynağımızla sıkıntıyı aştık
2012 yılında Genpower’ın zorda olduğu yolundaki söylentilerle ilgili olarak da Uslu, şunları söyledi: “2012’nin başında Ankara’da ardı ardına şirketlerden iflas haberleri gelince bankalar kredileri geri çağırmaya başladı. Bizim de 20 milyon dolara yakın kullandığımız 7 yıl vadeli kredimiz vardı. Henüz anapara ödemelerine başlamamıştık ama bankalar krediyi geri çağırınca biraz sıkıntı çektik. 2-3 ay içerisinde kendi özkaynaklarımız ve yeni kredi kaynaklarıyla sıkıntıyı aştık.”