25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Hububat barajlarına 2.5 milyar ₺ yatırım

Teşvikler sayesinde ‘hububat barajları’ olarak nitelenen lisanslı depolara bugüne kadar 42 firma yatırım yaptı. 90 firma ise sıraya girdi. Toplam 2.5 milyar yatırım tamamlandığında kapasite 7 milyon tona çıkacak.

YAŞAR KIZILBAĞ22 Mayıs 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
Hububat barajlarına 2.5 milyar ₺ yatırım

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) öncülüğünde özel sektör tarafından yapılan ‘hububat barajları’ olarak tanımlanan lisanslı depolara 2.5 milyar harcanacak. Tarım alanında en büyük altyapı yatırımı özelliği taşıyan lisanslı depolar için bugüne kadar 42 firma yatırım yaptı. Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy “Teşvikler sayesinde tarım sektörüne önemli bir altyapı yatırım kazandırılmış oldu. Şu ana kadar 42 firmanın lisanslı depo yatırımının kapasitesi 2 milyon tona ulaştı. 90 firmanın ise başvurusu bulunuyor. Bu yatırımlar da gerçekleşirse kapasite 7 milyon tona ulaşacak” dedi.

7 milyon ton için 2.5 milyar liralık bir yatırım yapılacağını anlatan Ulusoy “Bu yatırımlar tamamlandıktan sonra heyecanla beklediğimiz kısmı ise ürün ihtisas borsanın devreye girmesi. Devreye girdiğinde bütün ürünlerin ticareti tek bir borsa altında olacak. Bu önemli bir yenilik. Şu anda TOBB’un altındaki 9 borsada elektronik ürün senetlerini alıp satabiliyorsunuz. Ama buğdayın hangi borsada ucuz olduğunu görmek için hepsine ayrı ayrı üye olup hepsinin ekranına ayrı ayrı bakmak lazım” dedi.

SIRA ÜRÜN SENEDİNDE

Bu konuda kanunun çıktığını belirten Ulusoy “Ama uygulamaya geçmedi. Tüm bölgelerde lisanslı depolar hizmete açıldığında elektronik ürün senedinin de devreye girmesi lazım. Böylece cep telefonu ile Kırıkkale’den buğday almak mümkün olacak” diye konuştu. Aynı zamanda Ulusoy Un’un Yönetim Kurulu Başkanı da olan Eren Günhan Ulusoy, firma olarak kendilerinin de lisanslı depo yatırımlarının bulunduğunu söyledi. Çorum Alaca’daki 43 bin tonluk yatırım 1 yıldır faaliyette olduğun anlatan Ulusoy “Yozgat Sorgun’daki 60 bin tonluk depo son hız devam ediyor. Haziran’da devreye girecek. 24 tane 2.500 tonluk çelik silo yapılıyor. 20 milyon liraya mal olacak” dedi.

Samsun’da da 30 bin tonluk lisanslı depo inşaatının devam ettiğini belirten Ulusoy “Ağustosta hazır olacak. Ayrıca Tekirdağ’da 60 bin tonluk depo yapacağız. Samsun’dakini kapasiteyi de 60 bin tona çıkaracağız. 2019’da toplam 220 bin tonluk depo kapasitesine ulaşacağız” diye konuştu. 

YENİ FABRİKA YATIRIMI

Ulusoy Un olarak 2017’de yüzde 56 artışla 1.8 milyar TL ciroya ulaştıkların da belirten Ulusoy  “İhracatta ciddi yükselme oldu. Kapasiteyi artırdık. Samsun’da yaptığımız fabrika yatırım yıl sonunda devreye girecek. Ciromuz daha da artacak” dedi. Ulusoy, Samsun’daki yeni un fabrikası için 56 milyon lira harcadıklarını da söyledi.

Sezon kurak başladıama toparladık

Ulusoy, havalar kurak gitmesine rağmen sonradan gelen yağışların verimi düzelttiğini belirterek “Bu yıl buğdayda 20 milyon tonluk rekolteyi yakalarız. Trakya’da normalde 2.5 milyon ton buğday rekoltesi olur. Bu yıl 3 milyona çıkar. Konya bölgesi de iyi. Sadece Güney Doğu’da sıkıntı var. Ama kuraklık korkusunu atlattık” dedi. Yemde yaşanan sıkıntıdan dolayı kepeğin ton birim fiyatının 850 liraya ulaşarak neredeyse un fiyatına yaklaştığını anlatan Ulusoy “Hayvancılığın büyümesi yeme talebi artırdı. 2003’te 10 milyon tonluk yem hammaddesi 22 milyon tona çıktı” dedi.