24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

İşsizlik maaşı başvuru için hangi şartlar aranıyor?

İşsizlik maaşı son dakika düzenleme nedir? İşsizlik maaşı başvuru için hangi şartlar aranıyor? İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır?

9 Aralık 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
İşsizlik maaşı başvuru için hangi şartlar aranıyor?

İşsizlik maaşı almak için şartlar değişiyor. Yeni yasaya göre son 120 gün işten çıkartılmamak yeterli olacak. İşsizlik maaşı ile ilgili yapılan  değişikliklerin detaylarını bu haberimizde derledik. Sigorta primini ödedikten sonra alınmaya hak kazanılan İşsizlik maaşı başvurusu için belli şartların taşınması gerekiyor. Aynı zamanda Hesaplanan ödenek miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçmiyor. İşsizlik maaşının üst limiti, 1.318 liradan 1.421 TL'ye yükseldi. En düşük işsizlik maaşı ise 659 lira iken 710 TL oldu. Buna göre, 2017 yılında işsizlik maaşının üst limiti, 1.318 liradan 1.421 TL'ye yükselmişti.

İŞSİZLİK MAAŞI ALMAK İÇİN ŞARTLAR DEĞİŞİYOR!

İşsizlik maaşı almak için şartlar değişiyor. Yeni yasaya göre son 120 gün işten çıkartılmamak yeterli olacak.  Geçtiğimiz hafta Meclis'e sunulan yasa tasarısı ile işsizlik maaşındaki 120 gün kesintisiz şartı kaldırılarak işlemler kolaylaştırılıyor. Sabah'tan Faruk Erdem'in yazısına göre böylece hizmet sözleşmesi 120 gün devam eden herkes maaş alacak.

Primi kesintili olarak yatırılsa da ya da devamsızlık yapsa da son 120 gün içinde sözleşmesi feshedilmeyen herkes işsizlik maaşı alabilecek. İşte adım adım maaş alma yolu…

Kimler alabilir?

4A'lı olarak çalışan sigortalılar haksız ve sebepsiz olarak işten çıkartıldıklarında işsizlik maaşı alabiliyorlar. Ancak prim şartlarını yerine getirmek gerek. İstifa eden alabilir mi? İstifa edenler işsizlik maaşına başvuramıyor. Ancak İş Kanunu'nda 'haklı fesih' tanımına giren durumlarda çalışanın işsizlik maaşı alma hakkı var. Haklı fesihle istifa edenler, haklılıklarını ispat ederse maaş alabilir.