16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

'İstanbul’a kruvaziyerle 800 bin turist gelecek'

AK Parti İstanbul Büyükşehir Başkan adayı Yıldırım, İstanbul’un halen 13.5 milyon turisti ağırladığını belirterek “Kuracağımız 2 kruvaziyer limanı ile İstanbul’a 800 bin turist daha getireceğiz” dedi.

16 Mart 2019 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
'İstanbul’a kruvaziyerle 800 bin turist gelecek'

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, bacasız sanayi olarak adlandırılan turizme özel önem vereceğini belirterek yapacakları iki kruvaziyer limanı ile İstanbul’a 800 bin ilave turist kazandıracaklarını söyledi. Belediyelerin görevinin, kentlerin yatırım ortamını düzelterek daha çok istihdam sağlamak olduğunu hatırlatan Binali Yıldırım, “İstanbul’un yıllık geliri şu anda 232 milyar dolar. Önümüzdeki 5 yıl içinde bu rakamı 75 milyar dolar daha arttırarak 300 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Bu her yıl ortalama 15 milyar dolarlık fazladan katkı anlamına geliyor” dedi. 

AYNI ANDA 8 GEMİ

Paris, Londra, New York gibi kentlerin nüfusunun yaklaşık iki katı turist ağırladığını ve turizmden önemli bir gelir elde ettiklerini ifade eden Yıldırım, “İstanbul 13.5 milyon turist ağırlıyor. Bizim hedefimiz 5 yılın sonunda bu sayıyı 22 milyona çıkarmak” dedi.

Yenikapı’da ve yapılacak olan kruvaziyer limanına binlerce yolcu taşıyan 8 geminin aynı anda yanaşabileceğini anlatan Binali Yıldırım, “Bir turist normalde 650 dolar harcarken, kruvaziyer turisti 2.000 ile 5.000 dolar arasında harcama yapıyor. Her yıl 400 bin üst gelir grubu turistin giriş yapacağı Yenikapı Kruvaziyer Limanı’na aynı anda 8 gemi yanaşabilecek. 700 milyon liralık yatırımla hayata geçirilecek ve doğrudan 1.500, dolaylı 49.000 kişiyi istihdam edecek liman, İstanbul ekonomisine yılda 1 milyar dolar katkı sağlayacak. Ayrıca Galataport kapsamında yapılacak Salıpazarı (Karaköy) Kruvaziyer Limanı ile yılda 400 bin turisti ağırlayabileceğiz. Bu iki limandan her yıl 800 bin turist gelecek” diye konuştu.

Çöpler öğrenciye indirim olacak

Binali Yıldırım “Sıfır atık projesi kapsamında bir altyapı kuracağız. İnsanlar atıklarını evlerinde ayrıştıracak. Elde edilecek geliri öğrencilerimizin biletlerine indirim olarak yansıtacağız. İstanbullular çöplerini evlerinde ayrıştırdıkça öğrencilerimiz toplu taşımayı daha da indirimli kullanabilecek” dedi.

4 bin aile için süs bitkisi projesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin park ve bahçelerindeki süs bitkilerini 3 bin 947 İstanbullu çiftçi ürettiğini belirten Yıldırım “Gelecek 5 yılda Yeşil Ağ projesiyle yeşil alanların 55 milyon metrekare artmasıyla süs bitkileri ve peyzaj ürünleri ihtiyacı artacak. Yeni süs bitkilerini Silivri, Şile, Eyüpsultan ve Çatalca ilçelerindeki çiftçiler üretecek. Sera naylonu ve sulama suyu ücretsiz tedarik edilecek. Böylelikle 4.000 yeni aile İstanbul’un süslerini, peyzaj bitkilerini üretecek” dedi.