20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

İzinsiz reklam mesajlarına 15 bin liradan bir milyon liraya kadar idari para cezası geliyor

Yeni karara göre, izinsiz olarak reklam içerikli arama yapanlar, SMS ve elektronik posta gönderenler 15 bin liradan bir milyon liraya kadar idari para cezasıyla cezalandırılacak.

24 Ekim 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
İzinsiz reklam mesajlarına 15 bin liradan bir milyon liraya kadar idari para cezası geliyor
Kişisel Verileri Koruma Kurumu'na reklam içerikli, elektronik postalar ve cep telefonlarına iletilen mesajlara ilişkin çok sayıda ihbar ve şikayet yapıldı.Bunun üzerine inceleme başlatan Kişisel Verileri Koruma Kurulu, izinsiz reklam içerikli mesaj gönderenler hakkında kanundan kaynaklı hakkını kullanarak, yaptırım uygulanmasına hükmetti. 
 
İŞLEM BAŞLATILACAK
 
Kurul “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu” kapsamında, kişilerin rızalarını almadan reklam içerikli arama yapanların, SMS gönderenlerin, elektronik posta yönlendirenlerin bu faaliyetlerini derhal durdurmalarına yönelik 'ilke kararı' aldı. 'İlke kararı' kapsamında, reklam içerikli mesaj gönderimine ve çağrılara son vermeyenlere ilişkin kanun hükümleri çerçevesinde gerekli idari işlem başlatılacak. 
 
ÜST LİMİT 1 MİLYON LİRA
 
Buna göre izinsiz olarak reklam içerikli SMS, elektronik posta gönderenlere, arama yapanlara 15 bin liradan bir milyon liraya kadar idari para cezası verilecek. Öte yandan, reklam bildirimlerinin yönlendirildiği telefon numarası ve elektronik posta adreslerinin hukuka aykırı elde edilmesi halinde, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ilgili hükümleri çerçevesinde gerekli hukuki işlemlerin başlatılması amacıyla cumhuriyet başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulacak. Karar, önümüzdeki günlerde Resmi Gazete'de yayımlanacak.
 
(Güneş)