23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Kadrolu taşeron işçiye yüzde 4 zam

Kadroya geçen taşeron işçiler ücret zammı altışar aylık dönemler halinde sadece yüzde 4 oranında olmaktadır.

16 Ocak 2019 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Kadrolu taşeron işçiye yüzde 4 zam

Kadroya geçen taşeron işçilere idarelerce uygulanmak üzere Yüksek Hakem Kurulunca karara bağlanan ve 31 Ekim 2020'ye kadar uygulanacak toplu iş sözleşmesinin ücret, mali ve sosyal haklara ilişkin hükümlerine göre ücret zammı altışar aylık dönemler halinde sadece yüzde 4 oranında olmaktadır.

 

TAŞERON SON DAKİKA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

Aylık ücretle birlikte ödenen yakacak yardımı, sorumluluk primi ile yıllık ödenen öğrenim, bayram yardımı benzeri ödemeler de düşük tutarda belirlenmiş ve üç yıllık dönem boyunca da sabit tutulduğu görülmüştür.

2018 yılı sonunda tüketici fiyatları endeksindeki artış yüzde 20,30 oranında gerçekleştiği belirlenmiştir. Öngörülen TÜFE yıl sonu değişim oranı ise 2019 yılı için yüzde 15,90 ve 2020 yılı için yüzde 9,80'dir.

Geçtiğimiz yıl taşerondan kadroya geçirilen yaklaşık 900 bin işçinin yüzünü güldürecek haber geldi. En düşük maaşı 1800 lira olan taşerondan kadroya geçenlerin maaşları 2 bin 20 liraya yükseltilecek. Taşeron maaşı 2019 zam oranları ve ikramiye ödeme tarihleri hala araştırılan konular arasında. Taşerondan kadroya geçen işçilerde yıllık yüzde 8 olarak belirlenen zam oranının enflasyon nedeniyle ciddi bir hak mahrumiyeti doğurduğu söyleniyor. Gerek asgari ücretteki artış gerekse 2018 yılı için açıklanan yüzde 20,30 oranındaki enflasyon nedeniyle 696 sayılı KHK ile kadroya yeni geçen işçiler ciddi bir hak mahrumiyeti yaşadılar. Bu nedenle yıllık yüzde 8 olarak belirlenen zam oranı hiç olmazsa açıklanan enflasyon oranı yükseltilmesi bekleniyor.

2019 yılı ilave tediye ödemeleri büyük bir merakla beklenirken tarihler hala açıklanmadı. Kamu işçileri ve kadro alan taşeron işçilerin 7 ile 15 Ocak tarihleri arasında yapılacağına yönelik haberler , taşeron işçilerin kafasını karıştırmaya başladı. Ancak geçmiş yıllara bakıldığında Ocak ayındaki tüm ilave tediye ödemesinin ayın son haftasında yapıldığı görülmektedir. Dolaysıyla bu yılın Ocak ayı tediyesinin de Ocak ayının son haftasında yapılması bekleniyor. Geçen yılda 26 Ocak'ta yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi sonrasında ödeme yapılmıştı.

Taşerondan kadroya geçen işçiye zam müjdesi! Geçtiğimiz yıl taşerondan kadroya geçirilen yaklaşık 900 bin işçinin yüzünü güldürecek haber geldi. En düşük maaşı 1800 lira olan taşerondan kadroya geçenlerin maaşları 2 bin 20 liraya yükseltilecek.

Kadroya geçen taşeron işçilerin yüzünü güldürecek haber geldi. Bunun üzerine ilave olarak Toplu İş Sözleşmesinden kaynaklı yüzde 4 zam daha eklenecek. Taşeron işçilerin yüzünü güldürecek haber geldi. Nisan ayında taşerondan kadroya geçirilen 900 bin işçinin maaş problemi çözüme kavuştu. Toplu İş Sözleşmeleri (TİS) kapsamında 2020'ye kadar yüzde 4 zamma imza atan işçilerin, asgari ücretin altında kalan maaşlarının akıbeti merak ediliyordu.

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından verilen görüş yazısında, Yüksek Hakem Kurulu kararıyla, kadroya geçen taşeron personel işçicinin asgari ücretle ilişkisinin koptuğu bu nedenle sözkonusu personele 1 Ocak 2019'da sadece yüzde 4 zam uygulanacağı ve bu personelin mali ve sosyal haklarının 30 Haziran 2020 tarihine kadar bu hükümler çerçevesinde belirlenmesi gerektiği belirtilmiştir.,

Çalışanların 1.800 TL olan maaşları, 2 bin 20 TL’ye yükseltilecek. Buna ilave olarak, Toplu İş Sözleşmesinden kazanılan yüzde 4 zam verilecek. Böylece rakam, 2 bin 100 TL’yi bulacak.

Taşeron işçilerin yüzünü güldürecek haber geldi. Nisan ayında taşerondan kadroya geçirilen 900 bin işçinin maaş problemi çözüme kavuştu. Toplu İş Sözleşmeleri (TİS) kapsamında 2020’ye kadar yüzde 4 zamma imza atan işçilerin, asgari ücretin altında kalan maaşlarının akıbeti merak ediliyordu. Türkiye gazetesinin haberine göre söz konusu çıkmaz için sendikaların atmış olduğu adımlar olumlu sonuçlandı.

Taşeron işçiye asgari ücret zammından faydalanamıyor! Belediyelerde çalışan 400 bin taşeron işçi, kanunlardaki çelişkiler nedeniyle asgari ücretteki yüzde 26’lık zamdan yararlanamayacak.

Adana Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ’de 696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçen en düşük işçinin maaşı 2 bin 376 liraya yükseldi. 20 Kasım 2017 tarihli 696 sayılı KHK’nın 127’nci maddesine göre Adana Büyükşehir Belediyesi’nde taşeron şirketlere bağlı olarak çalışan 6 bin 971 işçi belediye iktisadi teşekküllerinde kadroya alındı. ASKİ’de ise 2 bin 655 taşeron işçi aynı şekilde belediye şirketlerinde kadrolu oldu. KHK hükümlerine göre toplam 9 bin 26 işçi, Yüksek Hakem Kurulu’nca karar bağlanan ve 31 Ekim 2020’ye kadar uygulanacak toplu iş sözleşmesinin hükümlerine tabi oldu. Bu işçilerin ücret zamları ise 6’şar aylık dönemler halinde yüzde 4 oranında belirlendi.