19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Karadeniz ve Akdeniz'de arama yapacak... Bakan Dönmez duyurdu: Türkiye'ye doğru yola çıktı!

Karadeniz ve Akdeniz'de hidrokarbon aramalarında kullanılacak Türkiye'nin 4. sondaj gemisinin filoya katılacağını duyuran Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, '4 bir tarafı denizlerle çevrili ülkemize, 4 başı mamur bir sondaj filosu kazandırmak için işimize 4 elle sarıldık. Şimdi 4 gözle Türkiye'ye doğru yola çıkan 4'üncü sondaj gemimizi bekliyoruz.' ifadelerini kullandı.

7 Mart 2022 Pazartesi 22:30 - Güncelleme:
Karadeniz ve Akdeniz'de arama yapacak... Bakan Dönmez duyurdu: Türkiye'ye doğru yola çıktı!

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Dönmez, Karadeniz ve Akdeniz'de hidrokarbon araması yapacak 4'üncü sondaj gemisinin Türkiye'ye teslim edilmek üzere yola çıktığını duyurdu. Geminin denizlerde aramayı sürdüren Fatih, Yavuz ve Kanuni'ye sondaj çalışmalarında katılması planlanıyor.

Dönmez, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, yeni geminin heyecanla beklendiğini belirtti.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Dört bir tarafı denizlerle çevrili ülkemize dört başı mamur bir sondaj filosu kazandırmak için işimize dört elle sarıldık. Şimdi dört gözle Türkiye'ye doğru yola çıkan dördüncü sondaj gemimizi bekliyoruz. Hayırlı, uğurlu olsun."

Türkiye, denizlerde hidrokarbon aramalarına Fatih, Yavuz ve Kanuni sondaj gemileriyle devam ediyor.

KARADENİZ GAZINI 2023'E YETİŞTİRMEK İÇİN KATKI SAĞLAYACAK

Fatih, Yavuz ve Kanuni'nin ardından Türkiye'nin 4. sondaj gemisi filoya katılıyor. Yeni nesil üstün özellikleriyle dikkat çeken sondaj gemisi, Karadeniz gazını 2023'e yetiştirmek için katkı sağlayacak.

Türkiye'nin Akdeniz ve Karadeniz'deki sondaj faaliyetleri tüm hızıyla devam ediyor. Hali hazırda 3 derin deniz sondaj gemisi ve 2 sismik araştırma gemisiyle çalışmalarına devam ederken filoya yeni bir sondaj gemisi daha kazandırılıyor.

Fatih, Yavuz ve Kanuni'nin ardından 4. sondaj gemisi yakında filoya dahil olacak. 7. nesil üstün teknolojilerle donatılmış yeni sondaj gemisi 238 metre uzunluğunda olacak.

42 metre genişliğindeki yeni sondaj gemisi, 68 bin groston ağırlığında.

Maksimum 12 bin 200 metre derinliğe kadar inebilecek yeni nesil sondaj gemisi, 3 bin 600 metre derinliğe kadar işlem yapabilecek.

"YENİ MÜJDELERİ VATANDAŞLARIMIZLA PAYLAŞMAK İSTİYORUZ" DEMİŞTİ

Son dönemde yapılan sondaj faaliyetlerine ilişkin de bilgi veren Dönmez, Karadeniz'de daha önce Türkiye Petrolleri ile uluslararası şirketlerin keşif amaçlı 7-8 sondaj çalışması olduğunu ifade etti.

Dönmez, "Oralarda aranmayan noktalarda özellikle, Zonguldak açıklarındaki saha ile birlikte yeni bir jeolojik formasyon yakalamış olduk. Veriler ışığında yeniden analiz ediyoruz. Karadeniz'i karış karış tarayarak varsa doğal gazı bulup milletimizin hizmetine sunmak istiyoruz. 2-2,5 ay içinde varsa yeni müjdeleri vatandaşlarımızla paylaşmak istiyoruz. Dördüncü sondaj gemimiz 1-2 ay içinde ülke sınırlarımız içinde olur." demişti.