14 Aralık 2024 Cumartesi / 13 CemaziyelAhir 1446

Karşılıksız çek sorununa çözüm

İş Bankası, çekin karşılıksız kalmasıyla yaşanan tahsilat sorunlarını ortadan kaldırmak amacıyla yeni bir hizmet başlattı.

AA16 Kasım 2012 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Karşılıksız çek sorununa çözüm
'Karşılıklı Çek' adını taşıyan uygulama ile İş Bankası müşterileri çeklerine istekleri oranında teminat getirebiliyor, böylece teminat konulan çeklerin karşılıksız olması imkansız hale geliyor.

Bilgilendirme toplantısında konuşan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat İnce, itibarı azalan çeke karşı bir güvensizlik ortamı oluştuğunu ve çeklere yeniden itibar kazandıracak çözümlerin geliştirilmesi ihtiyacının iş dünyası tarafından sürekli olarak dile getirildiğini söyledi.

Merkez Bankası verilerine göre bu yılın ilk on aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre toplam ibraz edilen çek adedinin yüzde 3,1 artmasına rağmen, sistemdeki karşılıksız çek adedinin yüzde 55,4 artarak 464 bin 666'dan 722 bin 193'e çıktığına dikkati çeken İnce, bu durumun ticareti olumsuz etkilediğini ifade etti.

Karşılıksız çek problemi ile ilgili 2012 yılında yaklaşık 2 bin 800 haber yapıldığını da belirten Suat İnce, çekin itibarının azaldığını, çeklerin arkası yazıldığı için tahsilatının zorlaştığını ve sorunlu tahsilatların arttığını anlattı.

'Mal ve hizmet alışverişinde taraflar arasındaki güven ilişkisi zedelenmeye başlamıştır. Sonuç olarak ticaret hayatı olumsuz etkilenmektedir' diyen Suat İnce, Türkiye'nin en büyük bankası olarak ticari hayatın çek sorununa bir çözüm getirdiklerini ve bunun sonucunda da 'Karşılıklı Çek'i geliştirdiklerini kaydetti.

Suat İnce, 'Bu nedenle İş Bankası olarak sanayiciye, ticaret erbabına, esnafa karşılıksız çek sorununu ortadan kaldıracak bu hizmeti geliştirdik. 'Karşılıklı Çek' hizmetimiz ile Türk Lirası üzerinden düzenlenen tacir çeklerimize yasal garantinin ötesinde ek teminat veriyor, çeklere güvenilir ödeme aracı niteliğini geri kazandırıyoruz.'

Karşılıklı Çek'in, banka tarafından keşideciye bu hizmete ilişkin tahsis edilmiş kredi limitleri çerçevesinde, keşidecinin dilediği her bir çeki istediği tutarda İş Bankası garantisi altına almasını sağlayan bir hizmet olduğunu bildirdi.

Burada çekin teminatını oluşturan unsurun, aynı teminat mektubunda olduğu gibi İş Bankası olduğunu belirten İnce, 'Çek keşidecileri, keşide ettikleri ya da edecekleri çekleri her bir çek yaprağı özelinde 4402'ye gönderecekleri bir SMS talimatıyla anında teminatlı hale getirebilirler. Alacaklarını İş Bankası çeki ile tahsil etmek isteyen çek hamilleri ise kabul edecekleri çekin 'Karşılıklı Çek' kapsamında ödeme güvencesi olup olmadığını İş Bankası şubeleri veya yine 4402'ye gönderecekleri bir SMS ile anında öğrenebilirler. Bu hizmetle satıcılar çek karşılığı güvenle satış yapma imkanına tekrar sahip oluyor' diye konuştu.

İş Bankası'nın 'Karşılıklı Çek' hizmeti ilave bir ödeme sistemi gerektirmiyor, hem piyasadaki, hem de yeni keşide edilecek İş Bankası çekleri bir SMS ile teminatlı hale getirilebiliyor, çek hamili de bir SMS ile çekin teminatlı olup olmadığını kontrol edebiliyor, isteyen SMS dışında, İş Bankası şubeleri aracılığıyla da bu hizmetten faydalanabiliyor.

İstenilirse çek hamili şubeden çekin karşılığı ile ilgili yazılı teyit alabiliyor.