19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Katar'da Osmanlı sevinci

Körfez ülkeleri tarafından ablukaya alınan ve kara bağlantıları kesilen Katar’a dost eli Türkiye’den uzandı. Katarlılar gelen gıda yardımlarının görüntülerini ‘Selam olsun sana Osmanlı’ mesajlarıyla paylaştı.

MEHMET HAKAN KEKEÇ - ŞERİF EGEMEN AHMET9 Haziran 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Katar'da Osmanlı sevinci

Başta Körfez’deki Arap yönetimleri Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olmak üzere birçok ülkenin siyasi olarak abluka altına aldığı, diplomatik ambargo uyguladığı ve karadan kuşattığı Katar’a ‘dost ve kardeş eli’ Türkiye’den uzandı. Ankara bir yandan sorunların diplomatik yolla çözülmesi adına diyalog kanallarını zorlarken, diğer yandan da Katar’ın uzun vadede gıda sorunu yaşama olasılığını ortadan kaldırmak için çalışmalara başladı. Katarlılar, Türkiye’nin diplomatik krizin başladığı andan itibaren hiç vakit kaybetmeden gönderdiği hava kargolarını büyük sevinçle karşılarken, sosyal medya hesaplarından kolilerin fotoğraflarını “Selam sana, hoş geldin Osmanlı” şeklinde paylaştılar.

SEMBOLİK DE OLSA YARDIMLAR ÖNEMLİ

Bölgeyi yakından takip eden gazeteci Feyza Gümüşlüoğlu, gazetemiz Star’a konu hakkında şu ifadelerde bulundu: “Katar küçük ama zengin bir ülke. Şu anda hava ve deniz yoluyla gıda ithalatı devam ediyor. Sınırın Suud tarafından kapatılması elbette sorun ama büyük okyanus gemilerine müsait limanlar var, gıda tedariki konusunda sıkıntı olmaz. Türkiye yardımlarının en önemli kısmı sembolik ve manevi boyutu: Türkiye’nin zor günde Katar’ın yanında durması, ‘her türlü ihtiyacınızı karşılarız’ mesajı unutulmayacak bir şey. Suud’a, hatta ABD’ye dahi muhtaç görmüyorlar kendilerini. Özgüvenin artmasında Türkiye’nin payı çok büyük. Kriz sona erse dahi artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını düşünüyorlar. Söyledikleri şu: Suud olmasa bile arkamızda koskoca bir Türkiye var”.

UMMAN VE İRAN DESTEK ÇIKIYOR

QatarLiving’e gıda ve su krizi hakkında konuşan yetkililer de durumun BAE ve Suud medyasının aktardığı gibi kötü olmadığını ve Türkiye’ye ek olarak Umman ile İran sayesinde de sorunların aşıldığını söyledi. Habere göre Safari Mall AVM yetkilisi, Umman, İran ve Türkiye’den taze meyve ve sebze geldiğini ifade etti. Gulf Times’ın bakanlık yetkililerinden aldığı bilgilere göre, bakanlık kriz sırasında en çok taze ve yerel gıdaların temininde zorlanmıştı. Family Food Centre yetkilisi, Umman’ın ve Türkiye’nin taze tavuk yolladığını ve ilk partinin dün ellerine ulaştıklarını söyledi. Yetkili ayrıca, “Türkiye’nin de aralarında olduğu bir dizi ülkeyle irtibat halindeyiz. Yeterince taze gıda (özellikle süt problemi yaşıyorduk) alabiliyoruz” dedi. Katar Ticaret Odası Başkanı Şeyh Halifa bin Cassim bin Muhammed Al Sani de, Katar’ın tüm ülkeyi gelecek 12 ay boyunca doyurmaya yetecek kadar gıdaya sahip olduğunu söyledi. 

Çad, Büyükelçiyi geri çağırdı

Çad, Doha’daki büyükelçisini istişarelerde bulunmak üzere çağırdıklarını duyurdu ve krizle ilgili bütün ülkelerin diyalog yolunu tercih etmelerini istedi. Pakistan’da Katar’dan sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalatını sürdüreceğini açıkladı.

iŞ DÜNYASI  DOHA’NIN YANINDA

Türk iş dünyası Katar’a desteğini açıkladı. Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, “Katar’a uygulanan ambargoları kınıyoruz ve ihtiyaçları durumda istedikleri kadar ürün gönderme potansiyelimizin olduğunu belirtmek isterim” dedi. Anadolu Aslanları İşadamları Derneği ( ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca da, Katar’a ilişkin alınan abluka kararı sonrası Türkiye’nin almış olduğu duruşu yerinde ve doğru adımlar olarak değerlendirdi. MÜSİAD Başkanlar Kurulu ise, “Teröre destek bahanesi ile Katar’a, Körfez ülkelerinin uyguladığı yaptırımların yanlış olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Katar Dışişleri Bakanı Abdurrahman es Sani: ‘Teslim olmayacağız’

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman es Sani, Körfez ülkeleriyle yaşanan kriz hakkında değerlendirmelerde bulundu. “Teslim olmaya hazır değiliz ve dış politikamızın bağımsızlığını tehlikeye sokmayacağız” diyerek Katar’ın geri adım atmayacağının sinyalini veren Sani, gıda sıkıntısıyla iligli olarak da “Sonsuza kadar bu şekilde yaşayabiliriz” ifadelerini kullandı. “İzole edildik çünkü başarılıyız” diyen Katarlı Bakan, Birleşik Arap Emirlikleri’ni de “Ticari pozisyonunun siyasi bir araç olarak kullanıyorlar” sözleriyle eleştirdi. Diplomatik çözümden yana olduklarını yine belirten Sani, asla askeri çözüm olmayacağının altını çizdi.
Katar merkezli El Cezire kanalı da Arap haklarındaki suçlamaları reddederek, yayın politikalarını değiştirmeyeceklerini açıkladı.

EL CEZİRE’YE DEVAM

El Cezire Medya Network’ün Genel Müdürü Mostefa Souag, Reuters’a yaptığı açıklamada, “El Cezire’nin başka ülkelerin içişlerine karıştığına dair tüm söylenenler saçmalık. El Cezire’nin editoryal politikası bu olayda ne olursa olsun aynen devam edecek” dedi. Ayrıca Katar Resmi Haber Ajansının (QNA) internet sitesi ve sosyal medya hesaplarının siber saldırıya uğradığı kesinleşti. Daha önce bu sitede çıkan haberde Katar Emiri Tamim Es Sani’nin Körfez ülkerini eleştirip onlara karşı İran’ı övdüğü iddia edilmiş, sonradan Doha tarafından Hack gerekçesiyle konuşma yalanlanmıştı.