Bakan Şimşek, Kayıtdışı Ekonomi ile Mücadele Eylem Planı'nın 9 aylık gerçekleşme sonuçlarını, ayrıca izleme ve ilerleme raporunu düzenlediği basın toplantısında kamuoyuyla paylaştı.
Beyanname bildirim ve formlarını daha anlaşılır açık hale getireceklerini anlatan Bakan Şimşek, kayıtdışılıkla mücadelede farklı bir aşamaya geçerken mükelleflere de bir takım kolaylıklar sağlamaları gerektiğini söyledi.
Bu kapsamda 2012 yılı içerisinde 15 beyanname, bildirim ve form belirlediklerini anlatan Şimşek, mevzuatta ve uygulamadaki değişiklikler kapsamında bunların 13'ünü basitleştirdiklerini kaydetti.
SGK ile birlikte denetimlerin daha etkin kılınması için yoklama fişleri ve işyeri durum tespit tutanaklarını birleştireceklerini ifade eden Şimşek, bu çerçevede ortak bir form belirlediklerini, bu formları yıl sonuna kadar uygulamaya koymayı planladıklarını bildirdi.
Bakan Şimşek, artık Maliye Bakanlığı'nın gidip sadece vergiye, SGK'nın sadece kayıtdışılığa bakmayacağını, bütün bu çalışmaların neredeyse bir anlamda ortak olacağını, en azından yoklama fişleri ve işyeri durum tespiti itibariyle ortak çalışılacağını kaydetti. Tek bir formun kullanılacağını ve bu formun elektronik ortamda kurumlar arasında paylaşılacağını ifade eden Şimşek, bunun bir kurumda yapılan denetimin diğer kuruma da destek vermesini sağlayacağını anlattı.
-Tamamlanan eylemler-
Şimşek, kaçakçılıkla mücadele kapsamında Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca çıkarılan yönetmelik ile deniz ve havayolu taşımacılığı yapan firmalar tarafından varışlardan önce belirli sürelerde yolcu listelerinin ilgili gümrük idarelerine verilmesi zorunluluğunun getirildiğini söyledi.
Bu eylem ile ülkeye deniz ve havayolu ile yapılan tüm giriş ve çıkışlarda yolcu bilgilerinin elektronik ortamda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na bildirilmesi ve yolculara yönelik risk analiz sisteminin kurulması yoluyla denetimdeki etkinliğin artırılmasını amaçladıklarını belirten Şimşek, 'Bundan sonra örneğin ABD'ye uçmanız gerekiyorsa havayolu şirketi buradan kalkmadan önce ABD'deki ilgililere o yolcu listelerini gönderiyor' dedi.
-'Hal kayıt sistemini tamamlıyoruz'-
Hal kayıt sistemini tamamlayacaklarını kaydeden Şimşek, bu sistemin 2013 yılı sonuna kadar tamamlanmasıyla sebze ve meyve sektöründeki kayıtdışılığı büyük oranda azaltmayı hedeflediklerini bildirdi.
Kozmetik ürünler takip sistemini hayata geçireceklerini belirten Şimşek, 'Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda kozmetik ürünleri izlemeye yönelik bir sistem kuruyoruz. Yani ilaçlardaki karekod veya sigara ve içkideki bandrol gibi bir sistemi hayata geçirerek kozmetik sektöründeki kayıtdışılığın önüne geçmeye çalışacağız. Bundan sonra bütün kozmetik ürünlerin üretimden satışına yönelik takibine yönelik bir çalışma içinde olacağız' diye konuştu.
-Serbest bölgeler bilgisayar uygulama programı-
Ekonomi Bakanlığı'nın, serbest bölgeler bilgisayar uygulama programını tüm serbest bölgelerde kullandığını anlatan Şimşek, bu sayede serbest bölgelerde yapılan ticaretin tamamını kayıt altına aldıklarını söyledi. Kayıt altına almanın yetmediğini, bunun Maliye Bakanlığı ile otomatik olarak paylaşılması gerektiğini vurgulayan Şimşek, bütün kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörün tüm verileri kendileriyle paylaşmak zorunda olduğunu söyledi.
Kayıtdışı ekonomiyle mücadelede başarının önemli bir ayağının da vatandaşların bu konuda duyarlı olmasından geçtiğini belirten Şimşek, şöyle konuştu:
'Bizler yıl sonuna kadar kayıtdışılığı ülkemize, milletimize ve vatandaşlarımızın bizzat kendilerine verdiği zararları tanıtımlarla anlatmaya başlayacağız. Biz de Sağlık Bakanlığı gibi kamu spotlarına başlayacağız. Amacımız, bu konuda duyarlılık oluşturmaktır' dedi.
Şimşek, Maliye Bakanlığı olarak kayıtdışı ekonomiyle mücadele ederken vatandaşlardan da bu konuda destek beklediklerini vurguladı.
-Mükelleflere uyarı-
Daha önce taksitlerini zamanında ödemeyip de sistem dışında kalan mükellefleri de uyaran Şimşek, şöyle devam etti:
'6111 sayılı yasa kapsamında, yani bundan faydalanan mükelleflerimiz bu ay sonu itibariyle mutlaka taksitlerini ödesinler çünkü bu son şans. Bundan sonra yeni bir düzenleme gündemde değil.
Gelir İdaremiz zaman zaman mükelleflerimize borçlarını hatırlatıcı mektuplar yollamakta. Ben bugün buradan bütün mükelleflerimize sesleniyorum, borçları varsa bir an önce ödemeye çalışsınlar. Vatandaşlara borcu olup olmadığını Gelir İdaresi internet sitesinden öğrenebilme imkanı sağladık. Borç sorgulamak için vergi dairesine gidilmesine gerek yok.'
Bundan 10 yıl önce vergilerin neredeyse yüzde 86'sının faize gittiğini, bugün ise toplanan vergilerin neredeyse yüzde 84'ünün milletin hizmetine gittiğini ifade eden Şimşek, bunun Türkiye için büyük bir kazanım olduğunu ve korunması gerektiğini bildirdi.
Bakan Şimşek, 'Hiç kimse bize bu Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planı'nını alıp da (hükümet bu konuda bir şey yapmıyor) diyemez. Ben artık bunu milletimizin takdirine bırakıyorum' diye konuştu.