13 Aralık 2024 Cuma / 12 CemaziyelAhir 1446

Mevzuat mağduru böbrek hastalarına çözüm sözü

Böbrek nakli olmaları halinde sosyal güvencelerini kaybeden ve bu nedenle operasyonu reddeden diyaliz hastaları, SGK’ya sesini duyurdu. Başkan Acar “Sorunu çözeceğiz” dedi.

ÖZLEM YURTÇU İSTANBUL15 Kasım 2012 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Mevzuat mağduru böbrek hastalarına çözüm sözü

STAR’IN HABERİ SES GETİRDİ SGK EMEKLİLİK İÇİN DEVREYE GİRDİ

STAR’IN manşetine taşıdığı böbrek hastalarının “malulen emeklilik mağduriyeti”nde, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar’ın devreye girmesiyle çözüm yolunda ilk adım atıldı. Böbrek Hasta Haklarını Koruma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği (BÖHAK) Başkanı Vahap Acar ile biraraya gelen SGK Başkanı Acar sorunun çözümü için ellerinden geleni yapacaklarının sözünü verdi.

SGK ile mahkemelik oldular

Diyaliz hastası olduktan sonra malulen emekli edilen hastalar, nakil olması durumunda emekliliklerinden oluyor; sosyal güvenceleri kalmadığı için de kullanmaları gereken ilaçlara ücretsiz ulaşmakta sıkıntı yaşıyordu. Bu nedenle hastalar, nakil ameliyatı olmaktan vazgeçiyordu. Nakil olanlar ise kurumla mahkemelik oluyor ve binlerce liralık borç altında kalıyordu. 

Organ naklini teşvik ediyoruz

Sorunun çözümü için talimatlar verdiklerini anlatan SGK Başkanı Fatih Acar şunları söyledi: “Geçmişte devlet organ nakline çok az ücret ödediği için herkes organ naklinden kaçıyordu. 2010’da böbrek naklini cazip hale getirdik. Örneğin artık böbrek nakli için 31 bin TL ödeniyor. Vatandaş hastaneye tek kuruş ödemeden nakil olabiliyor. Eskiden kadavra için ayrı ücret ödenmiyordu, bu nedenle hastaneler organı merkeze ulaştırmıyordu. 2010 düzenlemesi ile organın hastaneye ulaştırılabilmesi için 12 bin TL ödeme zorunluluğu getirdik. Diyaliz hastalarını tüm olumsuzluklardan kurtarmak lazım. Bu sorunların çözümü halinde hastanın devlete maliyeti de düşüyor. Gereğini yapacağız”

85 bin liralık borç görüşülecek

NAKİL olduktan sonra emekliliği iptal edilen, durumdan habersiz bir yıl maaşını alan ve bu nedenle SGK ile mahkemelik olup kuruma 85 bin lira borçlandığı için normal yollardan da emekli olamayan BÖHAK Genel Sekreteri Fatih Arıcı, star’ın haberinden sonra SGK Başkanlığı’ndan çözüm müjdesi aldığını dile getirdi. Arıcı, bu sorunun sadece kendisine has olmadığını vurgulayarak “Beni arayan yetkiliye bu sadece benim sorunum değil, bu şekilde mağdur olan yüzlerce hasta var.  Kendileri de konuyla ilgileneceklerini ve hastaların bu konudan kaynaklanan tüm mağduriyetinin giderilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söylediler. Biz zaten hep ‘çözülecek’ sözü aldık şimdiye dek. İnşallah bu sefer gerçekten çözüme ulaşılır. Bu haberler hepimizi çok sevindirdi. Bizler yaklaşık 60 bin diyaliz hastası, binlerce nakilli vatandaş, kocaman bir nüfusu oluşturuyoruz. O nedenle yabana atılmaması gereken sorunlar bunlar” şeklinde konuştu.

7 YILDIR SAVAŞ VERİYORUZ

Kendisi de 22 yıllık diyaliz hastası olan BÖHAK Başkanı Vahap Acar bu görüşmeden çok memnun kaldıklarını anlatarak “Tam teşekküllü hastaneler organ nakline gireceği yerde diyaliz merkezleri açıyordu. Ama SGK’nın ödediği fiyatları artırmasıyla birlikte organ nakli daha cazip hale geldi, hastaneler diyaliz merkezi açma yerine organ nakil merkezleri açmaya başladı. SGK bu konuda mükemmel bir politika uyguladı. Ancak malulen emeklilik konusunun da çözüme kavuşturulması lazım. Organ nakline ket vuruyor bu sıkıntılar. Böbrek nakli olan kişilerin aldıkları emekli aylıkları kesildiği için, hastalar nakil olmak istemiyor. 7 yıldır sesimizi duyuramadık, umarım bu sefer bu sorunlar gerçekten çözülür” dedi.

İLAÇLAR ETKİSİNİ YİTİRİYOR

Ayrıca Eczacılar Birliği’nin ‘Sıralı Uygulaması’ nedeniyle de zor durumda kaldıklarını ifade eden BÖHAK Başkanı Vahap Acar şunları söyledi: “Nakil olan hastaların aldığı ilaçlara kota konuyor. Hastalar bu nedenle eczane eczane iyaç arıyor. Bilhassa yeni nakil olmuş bir hastanın sürekli ilaç alması gerekiyor. Hastaların kullandığı ilaçlar binlerce lira. Bu ilaçlar buz dolu kutularda gelmesi gerekirken, ısı değişimlerinden dolayı etkisini kaybediyor. Eczacılar Birliği bu ilaçları çuvala koyarak yolluyor. İlaçları diyaliz merkezleri hasta adına gidip alıyor, gittiğinde bir hafta beklemek zorunda kalıyor. SGK Başkanı Acar, bu sorunların giderilmesi için de gerekli talimatları vereceğini söyledi.”