24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Mogherini: AB İran için özel ödeme kanalı üzerinde çalışıyor

Avrupa Birliği (AB) Dışişlerinden Sorumlu Üyesi Federica Mogherini, AB'nin ABD´nin çekildiği İran anlaşmasına bağlı kalacağını ve İran ile kullanılmak üzere bir ödeme kanalı üzerinde çalıştığını söyledi.

DHA25 Eylül 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
Mogherini: AB İran için özel ödeme kanalı üzerinde çalışıyor
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu altında Rusya, Birleşik Krallık, Almanya, Çin ve Fransa´nın oluşturduğu Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) toplantısının ardından gerçekleştirdiği resmi açıklamada Mogherini, İran´ın da aynı şekilde anlaşmaya uyacağını da ekledi. Mogherini, "Somut ve acil sonuçlar üretmek amacıyla üyeler, İran ile, özellikle petrol gibi İran´ın ihracat ürünleri ödemeleri için bir ödeme kanalı oluşturulmasına olumlu bakıyor" dedi.
 
ABD Başkanı Donald Trump, Mayıs ayında ABD´nin İran nükleer anlaşmasından çekileceğini açıklamış, ancak AB üye ülkeleri anlaşmaya bağlı kalacaklarını açıklamıştı. ABD´nin anlaşmadan çekilmesinin ardından Trump, İran üzerinde özellikle petrol endüstrisini hedef alan çeşitli yaptırımlar uygulamaya başladı. Ağustos´ta uygulamaya giren ilk yaptırımların ardından, Kasım´da uygulanacak yeni yaptırımlar öncesi ABD, müttefiklerine İran ile iş yapılmaması konusuna uyarılarda bulunmayı sürdürürken, İran ile iş yapan AB üye ülkelerine de ikincil yaptırımlar uygulayacağı uyarısında bulundu.