Teknoloji şirketi Enover Enerji ve Isı Sistemleri, Ar-Ge projeleriyle ısıtma ve soğutma sektörlerinde üretim maliyetlerini azaltıp verimliliği artıracak çalışmaya imza attı. Enerji ve teknoloji alanlarında stratejik yatırımlar yapan Enover Enerji’nin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Malik Çağlar, prototipini tamamladıkları nano bor teknolojili panel radyatörlerin daha hafif olduğu için üretim maliyetini düşürdüklerini, aynı zamanda hızlı ve kayıpsız ısıyı ilettiği için de daha tasarruflu olduğunu söyledi. Çağlar’ın verdiği bilgiye göre yüksek mühendislik gerektiren “Proof of Concept” projelere ağırlık veren Enover, yaklaşık 6 yıldır sürdürdüğü çalışmaların sonucunda ısıtma ve soğutma sektörlerinde zaman, işçilik ve üretim maliyetlerini düşürmeyi başardı.
Seri üretim aşamasına geldi
Enerji ve teknolojiye yatırım yapan iş adamı Dr. Malik Çağlar, uzun süredir devam eden Ar-Ge çalışmaları sonucunda prototip çalışmalarını bitirip akredite kuruluşlarda testlerin başarıyla sonuçlandığı birçok ürünü seri üretim aşamasına getirdikleri her projenin kendi alanına bir yenilik getirdiğine dikkat çekti. Çağlar “Isı geri kazanım konusuna çok önem veriyoruz. Nükleer santraller dahil, havaya ısı yayan her türlü tesis, fabrika, büyük iş merkezleri ısı geri kazanım konusuna eğilmelidir. Havaya bırakılan ısının üretim sürecine yeniden aktarılmasıyla önemli bir enerji tasarrufu sağlayabiliyoruz. Ayrıca çevreyi önemli ölçüde korumuş oluyoruz. Uygulamayla sera gazı oluşumu azaltılıyor” dedi.
Güneş kolektörü çok amaçlı kullanılıyor
Enover mühendislerinin geliştirdiği güneş kolektörü çok amaçlı kullanılabiliyor. Hızlı ısı transferi düzlemsel olarak sağlanabiliyor. Isı kayıpları en aza indiriliyor. Özgün tasarım ve ucuz üretim maliyetine sahip güneş kolektörünün tasarımı, hem ısıtma, hem soğutma hem de elektrik üretimi için çok amaçlı geliştirildi. Güneş enerjisinden maksimum düzeyde faydalanarak tıkanan yurt içi ve yurt dışı güneş enerjisi pazarının önünün açılması hedefleniyor.
Teknolojiye yatırım yapıyoruz
Tüm ürünlerin uluslararası akredite kuruluşlarca test edildiğini belirten Çağlar, “Çalışmalarımızın tamamı ileri teknoloji ürünüdür. Proof of Concept kapsamında çalışıyoruz. Teknolojinin sürdürülebilir olduğunu bilimsel açıdan ortaya koyarak ispatını yapıyoruz” şeklinde konuştu.