18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Rekorlar kırıyoruz

THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı “2018 yılında rekorlar kırmaya devam ediyoruz. Bu sene sonu 74 milyon yolcu taşımamızı revize ettik, 75 milyona çıkardık” dedi. İlker Aycı kargo gelirlerinde ise yüzde 30 büyüdüklerini açıkladı.

TALAT DOYMUŞ23 Eylül 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Rekorlar kırıyoruz

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı “2018 yılında rekorlar kırmaya devam ediyoruz. Bu sene sonu 74 milyon yolcu taşımamızı revize ettik, 75 milyona çıkardık. Kargo gelirlerinde yüzde 30 büyüdük” dedi. Aycı, Ankara Ticaret Odası’nın (ATO 28. Dönem Meclis Üyeleri’nin katılımıyla, Bolu Koru Otel’de gerçekleştirilen, Ekonomik İstişare Toplantısı’nda yaptığı konuşmada THY’nin son 16 yıldır yüksek büyüme yakaladığını ve artık 5 yıldızlı havayolu şirketi unvanın aldığını belirterek “Yeni Havalimanı ile birlikte 450 uçakla yılda 120 milyon yolcu taşıma hedefimizi var” diye konuştu.

Konuşmasına İstiklal Marşı’ndaki “Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar, Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var!” dizelerini okuyarak başlayan Aycı döviz spekülatörlerinin tek dişi kalmış canavar olduğunu söyledi. Yeni Havalimanı yatırımına dikkat çekerek İstanbul’dan 5 saatlik uçuş mesafesinde 66 ülkeye ulaşılabildiğini belirten Aycı “Böyle ülkeye döviz spekülasyonuyla saldırılmaz da ne yapılır. IMF prangası yok artık. Başka prangalar da yok. O yüzden yeni prangalar atmak için uğraşacaklar” dedi. 

AFRİKA’DA 1 NUMARAYIZ

Turkish Cargo’nun 2019 yılında dünyanın en çok noktasında ulaşan kargo şirketi olacağını da anlatan Aycı “Dünyada kargo büyüklüğünde 8 numaya yükseldik. Sizler üreteceksiniz bizler taşıyacağız” dedi. THY olarak bugün Afrika’da bir numara olduklarını belirten Aycı “29 Ekim’de İstanbul 3. Havalimanı’na taşınıyoruz. Bu dünya sivil havacılık tarihindeki en büyük taşınma olacak. 90 milyon kapasiteyle açıyoruz. Açar açmaz tam kapasiteyle başlayacak” diye konuştu. Aycı işadamarına da “THY olarak sizlerin yollarını açmak için yeni projelerle uğraşacağız” diye seslendi.

Ankara’dan üç yeni hat

THY’nin Ankara’dan açacağı 3 yeni hattın müjdesini Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran verdi. Baran, “3 yeni hattın müjdesini veriyorum. Çok yakın bir sürede THY’nin Londra, Roma ve Bakü seferleri başlayacak. Bunların anlaşmaları yapılıp izinler alındıktan sonra 60 gün içinde seferlerimiz başlayacak” diye konuştu. Ankara’dan yurt dışına direkt uçuş sayısının daha da artırılmasının önemine işaret eden Baran,  son 15 yıllık dönemde dünyanın da kabul ettiği bir başarı hikayesinin yazıldığını vurguladı.      

Baran, Türkiye’ye yönelik kuşatma harekatının herkesi etkilediğini bu nedenle iş dünyasının morale ihtiyaç duyduğunu belirterek, “Türkiye üzerinde kötü emelleri olanların yazdığı senaryoların uygulama alanı olamaz” dedi. Enflasyonun tek haneli rakamlara indirilmesi için çok çalışıldığını anlatan Baran, son dönemde yaşanan kur artışının enflasyonun da yükselmesine neden olduğunu kaydetti. Türkiye’nin yatırımları dış kaynak kullanarak finanse ettiğini ve bu nedenle dışa bağımlılığın ülke ekonomisinin yumuşak karnı olduğunu vurgulayan Baran, “Cari açığın yüksek olması ve enflasyonun yükselmesi temel sorun olarak gündeme geliyor. İthalatımızın yüzde 75’nin hammadde olduğunu dikkate alarak bu seviyeyi aşağı çekmeliyiz” dedi. Baran, döviz kurlarında yaşanan yükselişin mantıklı bir açıklamasının bulunmadığına işaret ederek, “Seçim sonrasındaki gelişmeler döviz kurlarıyla ilgili yaşananların spekülatif olduğunu ortaya koydu” diye konuştu.