BORSA tarihinin en büyük halka arzı başarıyla tamamlandı. Fitch’in not artışının ardından gerçekleşen ilk halka arz olan Halkbank’a 11 milyar liralık talep geldi. Ek satış hakkı da dahil bankanın yüzde 23.92’sinin ikincil halka arzından 4.51 milyar lira (2.5 milyar dolar) gelir elde edilirken, satış sırasında birçok ‘ilk’ de yaşandı. Yapılan halka arz, yabancıların yoğun ilgisiyle karşılaşırken, Singapur’dan bile yatırımcı çekmeyi başardı. Çeşitli varlık sınıflarında 100 milyar doların üzerinde yatırımı bulunan Government of Singapore Investment Corporation (Singapur Hükümet Fonu) satışa sunulan hisselerin yüzde 5’inden fazlasını aldı.
Yabancılar % 80’ini aldı
Satış tutarının 2.5 katı talebin geldiği halka arzda birim fiyatı ise 15.10 lira oldu. Böylece halka arz, Cumhuriyet tarihinin en küçük iskonto oranıyla yapılan halka arzı olurken bir başka rekor da 4.5 milyar liralık satış büyüklüğüyle kırıldı. Halkbank bu halka arzla birlikte İMKB tarihinde ilk sıraya yerleşti ve Avrupa’da bu yıl gerçekleştirilen İtalyan UniCredit ve Rus Sberbank’ın 5 milyar dolarlık satışının ardından üçüncü büyük satış özelliğini kazandı. Halka arzda ek satış dahil, yüzde 10’u yurt içi bireysel yatırımcılara, yüzde 10 yurt içi kurumsal yatırımcılara, yüzde 80’i ise yabancı yatırımcılara dağıtıldı.
Halka açıklık oranı % 49 olacak
Halkbank’ta 14-16 Kasım’da 13.80-15.90 lira aralığından talep toplanmıştı. Yüzde 24.94’ü daha önce halka açılan Halkbank’ın yüzde 75.03 hissesi ÖİB’nin elinde bulunuyordu. Ek satış hakkının da kullanılmasıyla halka açıklık oranı yüzde 48.86’ya yükselmiş olacak. 10 Mayıs 2007 tarihinde gerçekleşen ilk halka arzda banka hisselerinin yüzde 24.98’ine toplam 17.3 milyar lira talep gelmişti. O tarihte hisse fiyatı 8 TL olarak belirlenirken, toplam 1.8 milyar dolarlık satış yapılmıştı. Uzmanlar aradan geçen 5 yıllık süreçte hemen hemen aynı orandaki halka arzdan 2.5 milyar dolar gelir elde edilmesini Türk ekonomisine olan güvene ve bankacılıktaki yüksek kârlılığına bağlıyor. Halkbank hisseleri borsada çarşamba günü işlem görmeye başlayacak.
Nottan sonraki ilk halka arzda imza atılan ‘ilk’ler
-4.5 milyar liralık halka arz İMKB tarihinin en büyük halka arzı oldu.
-Halka arzda ulaşılan satış büyüklüğü ile Avrupa’da ilk 3’e girildi.
-Satış fiyatında Cumhuriyet tarihinin en düşük iskontosuna imza atıldı.
-İlk kez Uzakdoğu ülkesi Singapur’dan bir yatırım fonu yüklü alım yaptı.
HALKBANK’IN HALKA ARZININ KÜNYESİ
Halka açılan oran: % 23.9
Toplanan talep: 11 milyar TL
Satılan tutar: 4.51 milyar TL
Hisse fiyatı: 15.10 TL
Satışın dağılımı: % 20 yerli, % 80 yabancı
Şimşek: Başarıda Türkiye’ye güven büyük rol oynadı
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ‘Halk Bankası’nın halka arzı’ başta olmak üzere, özelleştirmeler konusunda düzenlediği basın toplantısında Halkbank’ın halka arzının başarıyla tamamlandığını belirterek “Bu başarıda ulusal ve uluslararası yatırımcıların ülkemize güveni büyük rol oynadı. Tabii ki Halkbank Türkiye’nin en güzide, en başarılı, en karlı, en köklü bankalarından bir tanesi” dedi.
Singapur’daki tanıtım tuttu
Bankanın son dönemlerde varlık kalitesi ve kârlılık açısından önemli bir performans gösterdiğini kaydeden Şimşek, halka arzın zamanlamasının da çok iyi olduğunu dile getirdi. Halka arzın yabancılardan yoğun ilgi gördüğünü belirten Şimşek, şunları söyledi: “İlk defa, Uzak Doğu’dan büyük ölçekte Türkiye’ye yatırımcı çekme imkanımız oldu. Bu yaz Türkiye’yi tanıtmak için Singapur’da, Hong Kong’da bir road-show’a çıkmıştım. Orada da hakikaten yatırımcıların büyük ilgisi ile karşılaşmıştım. Bu halka arzda da bunu gördük. Yatırımcı anlamında da oldukça başarılı bir halka arz oldu.” Halka arz için fiyat aralığını 13.8 lira ile 15.9 lira arasında tespit ettiklerini hatırlatan Şimşek, halka arza ilişkin ÖYK kararının çıktığı gün, Halk Bankası’nın hisselerinin 15.25 liradan işlem gördüğünü dile getirdi. ABD’deki seçimlerin ardından piyasaların sürekli aşağı yönlü seyrettiğine dikkati çeken Şimşek “Buna rağmen Cumhuriyet tarihinin en küçük iskonto oranıyla bu halka arzı tamamladık. Yani 15 lira 10 kuruştan tamamladık. Cuma işlem görmedi. O gün bile bankacılık sektörü ortalama yüzde 3 değer kaybetti. Bunu da dikkate alırsanız aslında doğru dürüst bir iskonto yok” dedi.