20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Savunmanın devleri ‘SAHA’ya güçlü çıktı

Savunma devlerinin gövde gösterisine sahne olan SAHA EXPO 2018 Fuarı görkemli bir şekilde açıldı. BAYKAR, ASELSAN, ROKETSAN, TUSAŞ gibi Türk devleri en son teknoloji ürünlerini sergiledi. 

ÖZKAN DEMİR14 Eylül 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Savunmanın devleri ‘SAHA’ya güçlü çıktı

Türkiye'nin yerli ve milli savunma hamlesi yapmasının ardından alınan başarılı sonuçlar, dünya savunma sanayinin gözünü çevirdiği Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA  İstanbul) SAHA EXPO 2018 Fuarı’nda görücüye çıktı. SAHA’yı kuran 27 firmanın hava, kara ve denizde kullanılan yüzlerce ürününün sergilendiği fuarda yabancı heyetlerle alım görüşmeleri gerçekleştirildi ve milyonlarca TL’lik anlaşmalara varıldı. 

HERKESE ÖRNEK OLDUNUZ

SAHA EXPO 2018’in açılışını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar ile savunma sanayi şirketlerinin genel müdür ve başkanları gerçekleştirdi. Varank, İstanbul Fuar Merkezi’nde başlayan SAHA EXPO 2018’in açılışında yaptığı konuşmada, SAHA İstanbul Kümelenmesi’ni çok önemsediklerini ve takdir ettiklerini ifade etti.  “Sizler, sadece savunma sanayimiz için değil, sanayimizin diğer tüm kolları için de örnek bir yapılanma ve örnek bir model ortaya koydunuz.” diyen Varank, SAHA İstanbul Kümelenmesi’nin Türkiye için stratejik önem arz eden, yüksek katma değerli ürün üretiminde katalizör vazifesi üstlendiklerini ifade  etti.      

BÜYÜK BAŞARI KAZANDIK 

SAHA İstanbul Kümelenmesi’nin firmaların teknolojik yeterliliğini artırmak için önemli işlere imza attığını kaydeden Varank, “Birçok ürün, sizlerin çalışmaları sayesinde millileştirildi.Son 16 yılda, savunmadaki yerlilik yüzde 24’ten, yüzde 65’e yükledi” dedi.

30 MİLYAR $’LIK YERLİLİK

Varank, yerlileştirme programlarında, Ar-Ge desteklerinde, yatırım teşviklerinde yüksek teknolojide paradigma değişimlerini yakalamayı hedefleyen adımlar atacaklarını söyledi. Varank “Yerlileştirme programımız kapsamında, ara malı ithalatını oluşturan yaklaşık 3 bin ürünü inceledik. İlk aşamada, ülkemizin 30 milyar dolarlık ithalatına karşılık gelen ürün gruplarının yerlileştirilmesine odaklandık” dedi. 

MONTAJDAN ÜRETİME GEÇTİK

Açılışta konuşan SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar ise “Bugün artık Türkiye, kendigeliştirdiği platformlarla ana platform üretici gücüne erişti. Önceden montaj yapmak üzere satın aldığımız savaş uçakları, eğitim uçakları, helikopter yerine artık tamamen fikri mülkiyet hakları bizde olan, tasarımını bizim yaptığımız insansız hava araçlarımız (İHA), silahlı insansız hava araçlarımız (SİHA), savaş helikopterlerimiz, eğitim uçaklarımız, savaş gemilerimiz var” dedi. Bayraktar, “33 firmamız ROKETSAN’a çözüm ortağı olarak akredite oldu. Şimdi ise TUSAŞ HÜRKUŞ iklimlendirmesi ve kabin basıncı konusunda oluşturduğumuz 6 firmalı bir konsorsiyum ile bu çalışmalara devam ediyoruz” dedi. Bayraktar, SAHA EXPO 2018’in 15 Eylül Cumartesi gününe kadar süreceğini belirterek, 2 yılda bir yapılması planlanan fuarda bu yıl 135 katılımcı firmanın yer aldığını, sektörün uluslararası temsilcilerini ağırlayacak SAHA EXPO 2018’e 12 ülkeden 24 firmadan 41 misafirin B2B ikili iş görüşmelerine katılmak üzere ziyarete geldiğini söyledi.