Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı, hastalık sırasında aile hekimine görünmeden hastaneye gitmeyi önleyen sevk zincirinin getirilmesine yönelik bir çalışmaların bulunmadığını açıkladı.
SGK'dan yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerde geçen; “Türkiye’de 10 milyonun üzerindeki emekliyi üzecek düzenlemenin gelmesi halinde yeniden prim yatırma dönemi başlayacak” ve “Devlete yıllarca sağlık primi ödeyen emeklilerden tamamlayıcı sağlık sigortası adı altında ayrı bir prim tahsil edilmesi önerisi de rapora girdi” ifadelerine yönelik açıklama yapılması uygun görüldüğü kaydedildi.
Haber metinlerinde geçen, “Hastalık sırasında aile hekimine görünmeden hastaneye gitmeyi önleyen sevk zincirinin getirilmesine dönük sinyaller de raporda yer aldı” ifadesine yönelik bir çalışmanın bulunmadığı vurgulanarak şöyle denildi:
"Kurumun Stratejik Planı’nın 57’nci sayfasında yer alan Genel Sağlık Sigortası kapsamında “Sağlık Hizmetlerine Erişimi Kısıtlamadan Sağlık Harcamalarının Sürdürülebilirliğini Sağlamak” amacına yönelik aşağıdaki hedefler belirlenmiştir. Koruyucu önleyici sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine ve yaygınlaştırılmasına katkı sağlamak. Sağlık hizmetlerinin doğru kullanılması konusunda toplumu bilinçlendirmek ve farkındalığı artırmak. Sağlık giderlerinin etkin yönetimi için izleme değerlendirme kontrol ve denetim sistemini geliştirmek Sağlık sigortacılığının gelişimine yönelik politikalar üretmek."
Stratejik Plan’ın 61’inci sayfasında yer alan 2015-2019 döneminde “Sağlık Sigortacılığının Gelişimine Yönelik Politikalar Üretmek” stratejik hedefi kapsamında; Sağlık sigortacılığında destekleyici modellerin geliştirilmesi, rasyonel geri ödeme modellerinin geliştirilmesi, etkin fiyatlandırma politikalarının geliştirilmesi ve sağlık hizmeti sunucularının basamaklarının etkin kullanımı ile ilgili çalışmalar yapılması stratejilerinin belirlendiği vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:
"Sevk zincirine ilişkin çalışmalar, sağlık hizmeti sunucularının basamaklarının etkin kullanımına yönelik toplumun bilinçlendirilmesi ve bu konuyla ilgili gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik çalışmaların yürütülmesi hedeflemektedir.
Ayrıca Stratejik Plan’da yer aldığı iddia edilen, “kanserden mutluluk çubuğu tedavisine, hacamattan palyatif bakıma kadar karşılanan sağlık hizmetlerinin ekstra ücretle sağlanması önerisi de yer aldı” ifadesinin de kaynağı anlaşılamamaktadır.
Haber metninde yer alan “Sigorta üzerinden karşılanacak sağlık harcamaları kapsamının daraltılması ve kapsam dışı kalan sağlık hizmetlerine yönelik tamamlayıcı sağlık sigortası gibi yeni sigortacılık kolları gelişmektedir. Ayrıca emeklilerin emeklilik sonrasında meydana gelen gelir kayıplarının azaltılması için bireysel emekliliğin teşvik edilmesine yönelik politikalar da hızla artmaktadır” ifadeleri Stratejik Planı’nın 32’nci sayfasında Çevre Analizi başlığı altında yer alan ve dünyada yaşanan gelişmelerden derlenerek hazırlanan “Dünyadaki Gelişmeler” bölümünde yer almakta olup, ifade haberde yanlış anlaşılmalara mahal verecek şekilde aktarılmaktadır."