20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Tarıma üç müjde

Üreticiye 3 müjde geldi. Tarım Bakanı Pakdemirli, buzağı destek ödemelerinin bugün yapılacağını, küçükbaş ve büyükbaş küpe bedellerinin artık devlet tarafından karşılanacağını ve tarım ilacında yüzde 15 indirime gidileceğini açıkladı. 

11 Ocak 2019 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Tarıma üç müjde

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bakanlık olarak tarım sektörüne yönelik yeni desteklerini açıkladı. Pakdemirli, hayvan küpe bedellerinin artık bakanlık tarafından karşılanacağını söyledi. Buzağı destek ödemesinde bugün yapılacağını belirten Pakdemirli ayrıca ilaç üreticilerinin de indirime gideceğini söyledi. Pakdemirli, buzağı desteklemesi ödeme takvimini netleştirdiklerini aktararak, “Birinci grupta, T.C. kimlik numarasının son hanesi 4-6-8 olan, 263 bin 519 yetiştiricimizin 320 milyon lira tutarındaki desteklemesini 11 Ocak Cuma günü saat 18.00 itibarıyla ödüyoruz. İkinci grupta ise T.C. kimlik numarasının son hanesi 0-2 olan, 174 bin 765 yetiştiricimizin, 202 milyon lira tutarındaki desteklemesini 18 Ocak Cuma günü saat 18.00 itibarıyla ödeyeceğiz. Toplamda 438 bin 284 yetiştiricimize 522 milyon lira buzağı desteklemesi ödemesi yapmış olacağız” dedi.        

İLACA İNDİRİM 

Küçükbaş ve büyükbaş küpe bedelini de artık bakanlık olarak karşılayacaklarına dikkati çeken Pakdemirli, “Tarım ilaçları sanayicileri ve üreticileri ile yapılan toplantı sonucunda, sanayicilerimiz önümüzdeki dönemde tarım ilaçlarında yüzde 15 indirime gidecek” değerlendirmesinde bulundu. İlleri tek tek dolaşarak çiftçilerle kucaklaştığına işaret eden Pakdemirli, “Onların yol göstericiliğinde, politikalarımızı hep birlikte belirliyoruz. 6 aylık bakanlığım sürecinde 40’ın üzerinde ile gittim. ‘Danışmanlara gitmeyeceğim, en iyi danışman çiftçimiz, köylümüz’ dedim” dedi. 

ELEKTRİKLİ TRAKTÖR 

Pakdemirli, tarımsal mekanizasyon gibi alanlarda geleceğin yakalanacağına işaret ederek, “Elektrikli traktörün Ar-Ge çalışmalarına da başladık. İnşalllah mart ayında Sayın Cumhurbaşkanımızı bindireceğiz. İnşallah bu konudaki çalışmalarımız da yakın gelecekte sonuç vermiş olacak. Elektrikli traktör noktasında bir yeniliğe imza atmamız bile, tarımda verimlilik noktasında ciddi mesafeler almamıza vesile olabilir” diye konuştu.         

Çiftçiye 2 milyar destek sağlanacak 

Yeraltı Barajları Eylem Planı’nı yakında açıklayacaklarını belirten Pakdemirli, “Yapılacak yer altı barajları ile buharlaşmanın önüne geçmemiz mümkün. Ayrıca bu işe fazla para harcamadan ufak yer altı bentleriyle  önemli miktarda suyu tutabiliyorsunuz. Böylelikle barajlarla ilgili yaşanan istimlak, yeniden yerleşim ve ÇED gibi problemler de yer altı barajlarına yapılacak yatırımlarla bir nebze ortadan kalkacaktır” dedi. Pakdemirli, ocak ayında çiftçilere toplam 2 milyar 35 milyon liralık destek sağlanacağını söyledi.