14 Aralık 2024 Cumartesi / 13 CemaziyelAhir 1446

Türkiye savaş ekonomisi yapıyor mu?

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin savaş ekonomisi yapıp yapmayacağına ilişkin, 'Biz bütçemizi şu anda normal, rutin bir bütçe olarak yapıyoruz. Ama ülkemiz büyük bir ülke, şartlar neyi gerektiriyorsa o zaman o şartlara uyacak şekilde gereken adımlar atılır' dedi.

AA5 Ekim 2012 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Türkiye savaş ekonomisi yapıyor mu?
Bakan Şimşek, 'Kayıtdışı Ekonomi ile Mücadele Eylem Planı'nın 9 aylık gerçekleşme sonuçlarını, ayrıca izleme ve ilerleme raporunu düzenlediği basın toplantısı ile kamuoyuyla paylaştı.

Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Şimşek, gerek uluslararası finansman gerekse belli sektörlerde özel sektörün hesaplarını iyi yapmaması nedeniyle son yıllarda özelleştirme performansının çok güçlü olmadığını söyledi.

'Benim için özelleştirmede en öncelikli konu yapısal reform ayağıdır' diyen Şimşek, enerji sektöründeki şirketler arasında, KİT'ler arasında nakit akışı ne kadar iyileşirse Türkiye'nin rekabet gücünün ve bütçenin o kadar iyileşeceğini vurguladı.

Şimşek, özelleştirme çalışmaları çerçevesinde şartlar uygun olursa bazı ikincil halka arzları da düşündüklerini belirterek, 'Halk Bankası bunlardan bir tanesidir. Şu an itibariyle yüzde 24'e kadar oran, çünkü yüzde 20 ve artı bir opsiyon var. Yüzde 24'e kadar bir oranı şartlar uygun olursa bu sene veya gelecek sene içerisinde, şartlar uygun olmazsa gelecek sene dahi olmayabilir, halka arz etmeyi düşünüyoruz' dedi.

2013 bütçesini hiç yeni özelleştirme geliri olmayacakmış gibi planladıklarını ifade eden Şimşek, '(Efendim bütçe bir miktar bozuldu, ondan dolayı özelleştirmeleri hızlandırıyorlar, bu sene içerisinde tamamlayacaklar) hiç kimse böyle bir hesap içerisine girmesin' diye konuştu.

-Suriye'deki olaylar-

Türkiye ve Suriye arasında yaşanan gerginlik nedeniyle bir savaş ekonomisi yapılıp yapılmayacağına ilişkin soru üzerine Bakan Şimşek, Türkiye'nin yanı başında böyle bir trajedinin, böylesine büyük bir kargaşanın ve çatışma ortamının olmasını arzu etmediklerini söyledi.

Bölgede olumlu ve olumsuz olan her şeyin Türkiye'yi etkilediğini kaydeden Maliye Bakanı, 'Maalesef bu süreç yaşanıyor. Gereken açıklamaları da sayın Başbakanımız zaten yapıyor. Biz bütçemizi şu anda normal, rutin bir bütçe olarak yapıyoruz. Ama ülkemiz büyük bir ülke, Türkiye eski Türkiye değil, şartlar neyi gerektiriyorsa o zaman, o şartlara uyacak şekilde gereken adımlar atılır' dedi.

'Tezkere için ödenek öngörüldü mü?' şeklindeki soruya Bakan Şimşek, daha önce Irak'a yönelik ve başka zamanlarda da başka türlü tezkerelerin çıkartıldığını belirterek, 'Biz ilgili kurumlarımızdan gelen talepleri değerlendiriyoruz, makul bir çerçevede, imkanlarımız çerçevesinde o talepleri karşılıyoruz. Fakat bu konuda spesifik bir talep yok, dolayısıyla bu konuda yorum yapmayacağım' yanıtını verdi.

-Merkez Bankası'nın enflasyon değerlendirmesi-

Merkez Bankası'nın enflasyon raporundaki son yapılan vergi artışlarının enflasyon rakamlarını artırdığı tespitinin hatırlatılması üzerine Şimşek, şöyle konuştu:

'Merkez Bankamız tabii ki fiyat istikrarından sorumludur. Enflasyon hedef olarak belirleniyor, bu hedefe ulaşmak için herkes üzerine düşeni yapıyor. Merkez Bankamız son vergi artışlarının yansımalarını ortaya koydu. Yalnız şöyle bir şey ifade etmek istiyorum, tabii ki kurumlar arası diyalog var. Fakat şunu da göz ardı etmemek lazım, (efendim bütün fiyatlar sabit kalsın, biz öyle enflasyonu düşürelim). Bakın 2009'dan son birkaç hafta öncesine kadar akaryakıt ürünlerindeki sabit vergi hiç artırılmamış. Biz o zaman (enflasyonu biz düşürdük) diye çıkmadık. Ben Merkez Bankamızın çabalarını çok takdir ediyorum. Küresel kriz döneminde olsun, ondan sonraki dönemde olsun çok güzel çalışmalar yapıldı. Ama bütün (kamu fiyatları sabit kalsın, enflasyon düşsün) yaklaşımı da çok sağlıklı değil. En az enflasyon kadar kamu fiyatlarının da artırılması doğal bir süreç olarak görülmeli. Enflasyonun sebebi vergi artışları değildir. Tabii ki mutlaka etkisi vardır, ama 2-3 yıllık perspektifle bakarsanız mesela bu yılki etki de zaten ortadadır.'

-Bu sene şartlar geçen senekinden ağır-

Mehmet Şimşek, bütçede hedefleri tutturmak için çabalayacaklarını, ancak bu seneki şartların geçen seneki şartlardan daha ağır olduğunu söyledi.

Avrupa'daki durumun, petrol fiyatlarının ve Türkiye'nin yanı başındaki kargaşanın ortada olduğunu anlatan Şimşek, öngörülen yüzde 4'lük büyüme hedefinin yakalanamayacağını bildirdi.

-Bütçe 17 Ekim'e yetişecek-

Bakan Şimşek, Orta Vadeli Program'ın (OVP) yayımlanmasında bu yıl bir gecikme yaşandığını ve bu konuda söyleyecek fazla bir sözünün bulunmadığını ifade etti.

Bütçenin anayasal zorunluluk olan 17 Ekim 2012 tarihinde teslim edilmesi gerektiğini hatırlatan Şimşek, 'Bu konuda bugüne kadar bir sıkıntı yaşanmadı, bu sene de yaşanmayacak. Öyle ümit ediyorum ki OVP de önümüzdeki hafta içerisinde yayımlanacak' diye konuştu.