FItch’in kredi notunu ‘yatırım yapılabilir’ seviyeye getirmesinin Türkiye’ye getirisi büyük olacak. Not artışı öncelikle Moody’s ve Standard&Poor’s’un tutumunu da etkileyecek. Bu iki kurum kendilerini Türkiye’nin notunu artırma yönünde baskı altında hissedecekler. Not artışının asıl katkısı yatırım yönünden olacak. Türkiye’ye yüklü sermaye girişi olacak. Bu da birçok ekonomik göstergeye olumlu yansıyacak.
- Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Direktörü Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, doğrudan yabancı yatırım girişinin getireceği katkıları şöyle anlattı: “Bu sayede faizler düşecek, kamu borcu azalacak, cari açığın finansmanında inanılmaz bir kolaylık olacak, özel sektör de çok daha rahat borçlanabilecek. Yani genel olarak tüm makroekonomik göstergelerde önemli, pozitif bir etki olacak.
- Analistler Türkiye’nin 2013-2023 döneminde yıllık 65 milyar dolar yabancı fon sağlayacağına işaret ediyor. Oyak Yatırım’ın yaptığı çalışmaya göre ise şayet ikinci bir kurumdan daha not artışı gelirse Türkiye’ye 2013-2023 arasında yıllık ortalama 75 milyar dolar fon girişi olacak.
- Bir tahminde bulunan AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi ekonomist Dr. Bülent Gedikli ise “Yatırım yapılabilir seviyeye gelmek, Türkiye ekonomisi için ciddi avantajlar sağlayacak. Rakamsal olarak ifade etmek gerekirse bu not artışı, 1 yıl içerisinde Türkiye’ye 10-12 milyar dolar ilave uluslararası doğrudan yatırım getirir” dedi.
- Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Prof. Dr. Muhsin Kar ise notun yükseltmesinin ardından ABD ve Asya’daki bazı büyük fonların da Türkiye’ye yönlenebileceğini söyledi. Kâr, sermaye girişinin daha düzenli hale gelmesi için diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının da Türkiye’nin notunun artırmasının önemli olduğunu vurguladı.
Borsadaki şirketlerin değeri 1 günde 4 milyar dolar arttı
Piyasalar not artışıyla bayram etti. İMKB endeksi yüzde 1.84 artarak 72.737 puanla tarihi zirve yaparken, faiz yüzde 6.80’e, dolar da 1.78 seviyesine geriledi.
NOT artışı piyasalarda da bayram havası estirdi. Yurt dışında İspanya, Yunanistan endişeleriyle Avrupa borsaları düşerken, İMKB not artışıyla rekor kırdı. Günlerdir Fitch’in 8 Kasım’da yapacağı Türkiye’deki konferansı öncesi not artışı beklentisiyle rekor üstüne rekor kıran İMKB, dün not artışı açıklamasıyla birlikte yüzde 1.84 artarak, 72.737 puanla tarihi zirveden kapandı. Not artışı, Türkiye’deki bütün varlıkların yeniden değerlemesine neden olacak. Bunun da ilk tepkisi İMKB’de görülüyor. İMKB’deki şirketlerin toplam piyasa değeri sadece dün 4.1 milyar dolar artarak 282.6 milyar dolara yükseldi.
Borsa uzmanları önümüzdeki günlerde piyasadaki olumlu havanın devam edeceğini ve yurt dışından ayrışmanın süreceğini belirttiler. İMKB Endeksi’nde ilk etapta 73-74 bin aralığını görülmesini bekleyen borsacılar, endeksin 75 bine doğru hareket edebileceğini kaydetti. Faizde ise 6.80 seviyesinin aşağı kırılmasıyla yüzde 6.5 seviyelerinin görülmesi bekleniyor. Dolarda da beklenti 1.77 TL seviyeleri.
Risk primimiz düştü faiz % 6.8’e, dolar 1.78’e geriledi
Para piyasalarında da dolar ve faiz sert düştü. Fitch’in açıklamasının ardından dolar/TL 1.7935’ten 1.780’e kadar, sepet bazında TL ise 2.0436’dan en son 28 Ağustos’ta gördüğü 2.0286’ya kadar geriledi. Spot piyasada son işlemlerde yüzde 6.98 seviyesinde olan gösterge tahvilin bileşik faizi ise yüzde 6.8’e geriledi. Gösterge tahvilin bileşik faizi 5 Ocak 2011’de tarihi düşük seviye olan yüzde 6.79’u görmüştü. Küresel kayıplar bono piyasasında en düşük seviyelerden bir miktar yükselişe neden olsa da verim eğrisi genelinde faiz tüm vadelerde geriledi. Bugün ihalesi gerçekleşecek 10 yıl vadeli tahvil açıklama öncesinde yüzde 8.02 seviyesinden işlem görürken bileşik faiz yüzde 7.83’e kadar geriledi. Öte yandan, Türkiye’nin risk primini gösteren CDS’ler de yüzde 2.29 düşerek 158.90’a geriledi.